Mödosam väg mot demokrati i Myanmar

Myanmars historia präglas av inbördeskrig med etniska förtecken, brittisk överhöghet och brutalt militärstyre. FBA har i uppdrag att bidra till en demokratisk utveckling i landet. Arbetet, som sker i liten skala och på lång sikt, handlar om att skapa förutsättningar för att bygga fred.

Sedan Myanmar blev självständigt 1948 har flera väpnade konflikter pågått i vad som brukar kallas världens längsta inbördeskrig. Omvärldens förhoppningar väcktes när Aung San Suu Kyi blev statskansler efter valen år 2015. Samma år undertecknades ett avtal om nationellt eldupphör.

Idag är besvikelsen desto större över att så få framsteg skett. Militären kontrollerar fortfarande stora delar av statsförvaltningen och den civila delen av regeringen har begränsat inflytande. Betydelsefulla väpnade grupper står ännu utanför det nationella eldupphöravtalet medan låsta positioner, ett djupt rotat misstroende och starka ekonomiska intressen håller konflikterna vid liv.

Flera allvarliga bakslag har också inträffat. Press- och yttrandefriheten har, liksom civilsamhällets möjligheter att verka, inskränkts på senare år. Systematiska övergrepp mot folkgruppen rohingya har drivit fler än 700 000 människor på flykt. FN har fördömt handlingarna och en oberoende FN-utredning vill att ledande militärer i Myanmar ska åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser vid en internationell domstol, och att staten Myanmar hålls ansvarig för folkrättsbrott.

– Det är svårt att se något hopp om en snar lösning på konflikterna, säger Pär Sköld, projektledare för FBA:s arbete i Myanmar, som nyligen varit på rundresa i landet för att undersöka möjligheterna att starta ett fredsbyggarprogram.

– Planen är att föra samman nyckelaktörer – parlamentariker, tjänstepersoner och företrädare för civilsamhället – för att skapa en gemensam bild av vad som krävs för att öka reformviljan och stärka rättsstaten, vilket är viktiga steg för att nå hållbar fred.

Och trots svårigheterna finns det ljuspunkter.

– Det finns många engagerade, kunniga och kloka aktörer som försöker se möjligheter och skapa förutsättningar för att konflikterna ska lösas och att Myanmar ska bli ett mer rättvist och demokratiskt land där mänskliga rättigheter respekteras, säger han.

FBA ska bidra till två av målen i strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar 2018–2022. Regeringsuppdraget handlar om att främja en inkluderande fredsprocess och stärka respekten för rättsstatens principer.

– Det hänger ihop, säger Pär Sköld. Uppbyggnaden av en rättsstat är en förutsättning för en långsiktig och stabil fred.

I våras möttes representanter från de tio väpnade grupper som har skrivit under avtalet om nationellt eldupphör i Stockholm, inbjudna av FBA och den schweiziska organisationen Centre for Humanitarian Dialogue. Syftet var att bygga relationer och skapa förtroende, både för FBA som är en relativt ny aktör i landet och mellan de medverkande, för att på så sätt lägga grunden till arbetet. Sedan dess har en FBA-medarbetare placerats vid svenska ambassadens sektionskansli i Yangon i syfte att stärka samarbetet på plats.

– Det finns en törst efter kunskap, erfarenhet och plattformar för dialog. Finessen med att mötas i Sverige var att göra det lättare att diskutera öppet och låta tankarna flöda fritt. Vi ville även visa hur den svenska säkerhetssektorn fungerar, med väpnade styrkor som står under civil och demokratisk kontroll, säger Pär Sköld.

Han berättar att begreppet rättsstat har en annan innebörd i Myanmar än vad vi är vana vid, och förknippas främst med statens befogenheter att utöva makt och styra över befolkningen.

Medvetenheten om att medborgarna faktiskt har rättigheter och att staten har ett ansvar att respektera, skydda och värna de mänskliga rättigheterna är låg. Därtill är medborgarnas förtroende för myndigheterna lågt, till följd av historiskt förtryck och diskriminering av befolkningen.

För närvarande inkluderas inte statliga militära institutioner och funktioner i FBA:s insatser, enligt instruktionerna från Sveriges regering. Det är en grannlaga uppgift att kunna påverka fredsprocessen utan att involvera militären som har ett stort politiskt inflytande i Myanmar, och FBA står i nära dialog med Utrikesdepartementet eftersom beslutet kan omprövas om situationen förändras.

FBA strävar efter att dra nytta av redan etablerade samarbeten, exempelvis medieinstitutet Fojos stöd till Myanmar Journalism Institute.

– För att åstadkomma positiv förändring behöver vi stärka fri och professionell journalistik genom att höja kunskapen om frågor som rör en demokratisk rättsstat och fredsbyggande, säger Pär Sköld

I FBA:s uppdrag ingår att främja jämställdhet så att mäns och kvinnors olika förutsättningar och villkor uppmärksammas i fredsprocessen. Det är ingen enkel sak i ett land med mansdominerade samhällsstrukturer men kvinnornas medverkan är avgörande för att nå framsteg, säger Pär Sköld.

Tillsammans med civilsamhällesorganisationen Alliance for Gender Inclusion in the Peace Process försöker FBA också göra fler kvinnor delaktiga i fredsprocessen.

– Det är viktigt att lyfta den enskilda medborgarens rätt till säkerhet i diskussionen om hur en framtida säkerhetssektor ska utformas. När enbart män deltar i fredsförhandlingarna begränsas samtalen ofta till den traditionella synen på säkerhet med fokus på vapen, förklarar Pär Sköld.

Foto: Pär Sköld, Fallckolm Cuenca

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Regeringen har beslutat att omlokalisera FBA:s verksamhet från Sandö till Stockholm

FBA:s verksamhet på Sandö ska upphöra senast den 31 december 2025. Regeringen hänvisar till pågående reformering av biståndet och regeringens strävan mot en mer ändamålsenlig och kostnadseffektiv statsförvaltning.

2025-01-16 14:07

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter