Liberia: Integritet och ansvarsutkrävande viktigt för ett samhälle fritt från korruption

Folkligt missnöje med den omfattande korruptionen var en betydande faktor i det senaste presidentvalet i Liberia. Flera korruptionsskandaler har skakat landet det senaste året och det svaga rättsväsendet gör att de skyldiga ofta går fria.

Korruptionen behöver bekämpas av flera skäl. Den har lamslagit ekonomin och hindrar utveckling, förgör det sociala kittet och får människor att förlora förtroendet för rättssystemet. Sedan det fjorton år långa inbördeskriget avslutades 2003 har samhällsstyrningen förbättrats. Men mycket arbete återstår för att Liberia ska bli en stabil och effektiv rättsstat där alla är lika inför lagen och mänskliga rättigheter respekteras.

Det finns ett stort behov av att genomföra reformer, och flera svenska myndigheter stöttar Liberia i detta.

– Statsförvaltningen saknar såväl förutsättningar som förmåga att upprätthålla en rättssäker och transparent myndighetsutövning och tillgången till grundläggande samhällsservice utanför huvudstaden är fortfarande bristfällig, säger Dominique Górska som arbetar på FBA:s program för rättsstatsuppbyggnad.

FBA arbetar med att stärka tillämpningen av rättsstatens principer i offentlig förvaltning i Liberia och har under det gångna året utbildat medarbetarna vid Liberia Institute of Public Administration (LIPA) som har i uppgift att höja kompetensen inom statsförvaltningen. En viktig del av arbetet handlar även om att stärka förtroendet mellan statliga aktörer och civilsamhällesorganisationer som arbetar för ett mer transparent och ansvarsfullt samhälle.

– Medborgarna har låg tilltro till statens förmåga att erbjuda samhällsservice, särskilt på landsbygden. Flera insatser pågår därför för att reformera myndigheternas arbete. Till exempel behöver myndigheterna bli mer öppna och tillgängliga. På så sätt ska medborgarna få bättre möjligheter att utkräva ansvar, berättar Dominique Górska.

Fattiga drabbas värst

Afrika är den region i världen som är mest korruptionsdrabbad. Enligt Transparency Internationals korruptionsbarometer för 2018 har var fjärde afrikan tvingats muta en tjänsteperson för att exempelvis göra en polisanmälan eller få tillgång till livsnödvändiga mediciner.

Liberia hamnar på 32 av 100 poäng, där högst poäng betyder minst korruption, vilket är precis på snittet för kontinenten. Visserligen har resultatet förbättrats jämfört med tidigare år och utvecklingen går åt rätt håll. Men fem av sex liberianer lever fortfarande under fattigdomsgränsen trots landets rikliga naturresurser och gynnsamma klimat för jordbruk. Och korruptionen slår hårdast mot de fattiga.

– Vi har inte gjort tillräckligt för att lyfta människor ur fattigdom. Många saknar tillgång till utbildning, sjukvård och elektricitet. Våra statsinkomster är små men vi kan göra mer med de begränsade resurser vi har, säger Anderson Miamen.

Han arbetar på Center for Transparency and Accountability in Liberia (CENTAL), som är en av Transparency Internationals drygt 100 lokala oberoende organisationer, och var en av sex liberianer som tidigare i höst deltog i FBA:s workshop om hur en fungerande rättsstat kan förebygga konflikter och bidra till hållbar fred.

Ond cirkel

Harold Marvin Aidoo är chef för Institute for Research and Democratic Development (IREDD) och har ägnat 15 år åt att främja demokrati i Liberia. Han förklarar hur bristen på åtgärder för att motverka korruption är ett allvarligt hot mot demokratin, och leder till att statliga institutioner försvagas. Samtidigt har svaga institutioner sämre förutsättningar att hantera korruption. Det blir en ond cirkel.

– Vi behöver se till att offentliga institutioner har förmåga och resurser för att kunna vara effektiva och utföra de uppdrag som förväntas av dem. Då kan vi medborgare också utkräva ansvar, säger han.

Civilsamhället har en viktig roll för att öka medborgarnas kunskap om sina rättigheter i mötet med offentlig förvaltning, inklusive rättsväsendet.

Lawrence Yealue driver Accountability Lab – en organisation som arbetar med unga för att återupprätta sunda värderingar i samhället. Han pekar på betydelsen av positiva förebilder för att bygga ett gott styre.

– Vi tror på att lyfta fram duktiga statsanställda som yngre generationer kan se upp till, så att de vill tjäna samhället istället för att missbruka sin makt. Allt kokar ner till personligt ansvar och integritet, menar han.

Fakta

FBA är en av flera svenska myndigheter som stöttar reformerna av Liberias statsförvaltning. Biståndsmyndigheten Sida finansierar den pågående decentraliseringsreformen och insatser för att stärka både det officiella och det informella rättssystemet, bland annat genom utbildning om lagar, mänskliga rättigheter och metoder för konfliktlösning. Riksrevisionen har inlett ett samarbete med sin liberianska motsvarighet och Lantmäteriet bistår i implementeringen av den nya landrättighetslagen i Liberia. Det är en viktig fråga eftersom den som äger mark i Liberia sällan har papper på detta även om familjen har bott där i generationer.

Foto: Liberia Anticorruption Commission & UNDP, Fallckolm Cuenca, Elisabeth Winqvist

 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter