”Det behövs engagemang och träning för att nå jämställdhet”

Den 8 mars firas internationella kvinnodagen. För att uppmärksamma FN:s högtidsdag och kvinnors rättigheter lyfter FBA fram ett exempel på hur stöd till den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS lett till organisatoriska förändringar och engagemang för att aktivt driva arbetet för jämställdhet.

Bekaye Coulibaly utgör en fokalpunkt för jämställdhetsfrågor vid ECOWAS som samlar 15 länder i Västafrika. Han är chef för civila frågor vid avdelningen för fred och säkerhet och en spindel i nätet för att driva jämställdhetsarbetet.

– 2017 skapade vår avdelning en kommitté med ansvar att genomföra FN:s agenda för kvinnor, fred och säkerhet, och som medlem i kommittén arbetar jag tätt tillsammans med mina kollegor och också mycket nära chefen som är ansvarig för jämställdhet, säger Bekaye Coulibaly.

Han ser en tydlig förändring sedan kommittén inrättades.

– Kollegor som tidigare förhöll sig avvaktande till frågorna har förändrat sitt sätt att reagera och tänka. Nu blir jag ofta kontaktad av kollegor som vill ha stöd. Som fokalpunkt blir jag tillfrågad om råd i jämställdhetsfrågor, och sedan jag gick FBA:s genusrådgivarkurs på Sandö i november 2018 upplever jag att jag har bättre möjligheter att hjälpa dem.

FBA har utbildat all personal vid ECOWAS avdelning för fred och säkerhet i jämställdhetsintegrering och inkluderande fredsarbete på huvudkontoret i Abuja i Nigeria, och alla kommittémedlemmar har deltagit i FBA:s genusrådgivarkurs.

Avsikten är att få till stånd en hållbar institutionell förändring genom att stärka organisationens kapacitet att etablera strukturer till stöd för utveckling, till exempel fokalpunkter för jämställdhetsfrågorna eller rådgivartjänster. Ytterst handlar det om organisationsutveckling och arbetet måste därför drivas av ordinarie chefer med hjälp av rådgivarfunktioner som ger strategiskt stöd.

Bekaye Coulibaly har mött vissa utmaningar i och med att all personal inte omedelbart förstår vilken typ av förändring som krävs. Ett genusperspektiv på verksamheten handlar i grunden om att identifiera ojämställdheter och åtgärda dem, och om att uppmärksamma kvinnor, män, flickor och pojkars olika behov och perspektiv i arbetet med att hantera och lösa väpnad konflikt.

– Jag tror att man behöver skapa engagemang för frågorna och att det behövs träning för att nå insikt om detta, säger Bekaye Coulibaly som gärna ser fortsatta satsningar på jämställdhetsfrågorna.

Han lyfter fram tips som han uppskattar och har tagit med sig som konkret verktyg från FBA-kursen för genusrådgivare. FBA:s expert Fabrice Ramadan kallar det 5K-nyckeln, fem olika typer av viktiga kunskaper:

  • Kunskap om dig själv och dina svagheter, vad som upprör dig och vad du föredrar
  • Kunskap om organisationen, dess mandat, personal och vilka resurser som finns till ditt förfogande i jämställdhetsarbetet
  • Kunskap om landet du verkar i, dess historia, geografi, ekonomiska politik och statistik som rör utvecklingsfrågor
  • Kunskap om dina samarbetspartners, dina kollegor, din ledning och lokala och internationella kontakter
  • Kunskap om prioriteringar, var är det till exempel lämpligt att inleda jämställdhetsintegreringsarbetet?

FBA:s arbete för jämställdhet utgörs av både internationella och nationella referensramar: FN:s säkerhetsrådsresolutioner, agendan för kvinnor, fred och säkerhet och Sveriges nationella handlingsplan med samma namn.

1325-resolutionerna, som har rötter i kvinnokonventionen CEDAW och andra internationella deklarationer, fastslår att kvinnors ökade deltagande för att förebygga, hantera och lösa konflikter, samt i fredsbyggande och återuppbyggande efter konflikt, är en förutsättning för att uppnå hållbar internationell fred och säkerhet.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter