Välkommen till Viking 18 – låt spelet börja

Efter två års förberedelser är det dags att trycka på startknappen för Viking 18 – en av världens största internationella övningar. Civil-militär samverkan i både planering och genomförande och ett scenario som tar avstamp i verkliga utmaningar gör Viking till en unik övning. Den 16-26 april kommer cirka 2 500 personer på nio platser i sex länder att samarbeta och göra sitt yttersta för att hantera en internationell kris.

Viking 18 utspelar sig i det fiktiva konflikthärjade landet Bogaland. Deltagarna representerar FN, EU, civila myndigheter, polis, militär och humanitära organisationer. De kommer att öva på att hantera kriser och konfliktsituationer på land, till sjöss och i luften samtidigt som organiserad brottslighet breder ut sig och en viktig uppgift är att skydda civilbefolkningen. Syftet är att förbereda deltagarna på aktuella och framtida utmaningar i internationella freds- och krishanteringsinsatser.

Genom att öka aktörernas förståelse för varandras roller och uppdrag blir det enklare att samspela när det väl gäller. I en kris eller konfliktsituation är många slags organisationer inblandade, men de har inte samma agenda. Militärens uppgift är ofta att övervaka en vapenvila. Samtidigt arbetar civila aktörer för att stärka landets institutioner och humanitära organisationer bistår nödställda.

Eftersom de har vitt skilda uppdrag är de betjänta av att träna på hur de kan utföra sina respektive arbetsuppgifter med respekt för varandras roller. Medan en fredsinsats syftar till att få slut på ett krig eller bygga upp ett demokratiskt samhälle handlar humanitära insatser om att rädda liv här och nu utan att ta ställning för eller emot de stridande parterna.

Övningen planeras och genomförs gemensamt av FBA, Försvarsmakten och Försvarshögskolan. Den leds från Ledningsregementet i Enköping men deltagare finns även i Karlskrona, Kungsängen och Uppsala där sjö-, land- och flygkvarter upprättats. Spelsajter finns även i Brasilien, Bulgarien, Finland, Irland och Serbien.

Markus Derblom, till vardags chef för FBA:s enhet för konfliktprevention, fredsbyggnad och samhällsstyrning, är på plats i Enköping för att agera Deputy Exercise Director och ansvarar för den civila delen av övningen. Han betonar att Viking 18 är en plattform för lärande där deltagarna har stora möjligheter att utforma övningen efter sina egna behov och kan pröva sig fram utan att behöva vara rädda för att misslyckas.

– Tillsammans med resten av teamet ska jag göra mitt bästa för att bidra till att skapa en positiv miljö som främjar lärande. Jag är övertygad om att jag själv också kommer att lära mig mycket nytt.

Viking 18 är en datorstödd övning där alla händelser kommuniceras via datanätverk och deltagarna interagerar genom rollspel. I Bogaland finns också en nyhetskanal och en tidning som utgör viktiga informationskällor i spelet genom att löpande förmedla de senaste händelserna. Sedan den första Viking-övningen genomfördes 1999 har såväl spelscenariot som tekniken utvecklats och anpassats för att spegla nya utmaningar, som cyberhot.

Att sätta upp ett IT-system för 1 500 användare placerade runtom i världen som ska kunna logga in samtidigt är en utmaning. Det IT-system som tidigare använts ansågs inte tillräckligt säkert så Försvarsmakten och Försvarets Materielverk har på kort tid byggt ett nytt system från grunden.

I årets Viking har ledarskap, jämställdhetsintegrering och skydd av civila en framskjuten plats eftersom det är angelägna frågor i dagens internationella freds- och krishanteringsinsatser. Under förberedelsedagarna har deltagarna fått möjlighet att lära mer om dessa och andra ämnen som det kan vara värdefullt att ha kunskap om i fält, exempelvis interkulturell kommunikation.

– Min förhoppning är att deltagarna tar vara på det här tillfället att utvecklas och återvänder hem med en större förståelse för varandras roller och nya uppslag på hur de kan hantera utmaningar i sina kommande uppdrag, säger Markus Derblom.

Den första övningsdagen inleds med att Bogalands medier rapporterar att 1 500 fångar har rymt från ett fängelse i västra Kasurien. På Gotland har etnisk rensning tvingat människor på flykt från sina hem, och ett fraktfartyg nära Ålands hav har attackerats av pirater. Och det är bara några av de utmaningar som deltagarna står inför. Låt spelet börja!

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter