OSSE uppmärksammar våld mot kvinnor i Ukraina

Våldet mot kvinnor är omfattande i Ukraina. Varje år beräknas tre gånger så många kvinnor dö till följd av könsbaserat våld jämfört med i den väpnade konflikt som sedan 2014 pågår i landets östra delar. Det är nödvändigt för OSSE att ha ett genusperspektiv i sitt arbete.

Det är morgonmöte på OSSE:s kontor i Severodonetsk, cirka 72 mil sydost om huvudstaden Kiev. En resa som tar ungefär åtta timmar, först med tåg och därefter bil. Här i landets östra delar pågår sedan fyra år en konflikt mellan ukrainska regeringsstyrkor och ryskstödda separatister. Det sker dagliga överträdelser mot den vapenvila som förhandlats fram av parterna.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, som består av 57 medlemsstater är på plats med en särskild insats för att övervaka situationen och rapportera om utvecklingen, OSSE SMM. I sina ansträngningar för att åstadkomma fred och säkerhet strävar OSSE efter att stärka kvinnors deltagande och ledarskap.

Annie Syrett, observatör från England, är så kallad gender focal point på insatsens kontor i Severodonetsk. Hon säkerställer att alla medarbetare i teamet har ett genusperspektiv när de utför sina arbetsuppgifter.

Var femte ukrainsk kvinna mellan 15 och 49 år har upplevt våld enligt statistik från FN:s organ för utveckling, UNDP. Könsbaserat våld är ett av de mest omfattande brotten mot mänskliga rättigheter – samtidigt ett av de mest underrapporterade. Mörkertalet är stort på grund av att de flesta kvinnor aldrig söker hjälp, förklarar Annie Syrett.

I spåren av konflikten frodas könsbaserat våld och människohandel, framförallt i de östra delarna men också på andra håll i landet. Annie Syrett påpekar att konflikten medfört sämre tillgång till stöd för de som utsätts för könsbaserat våld. Ett skyddat boende i regionen Luhansk ligger nu exempelvis i ett område som kontrolleras av separatister och är därmed inte möjligt att ta sig till för befolkningen i Severodonetsk.

FN:s befolkningsfond, UNFPA, uppskattar att över en miljon kvinnor i Ukraina utsätts för fysiskt och sexuellt våld varje år. Det får allvarliga konsekvenser. Minst 600 kvinnor om året dödas, jämfört med de drygt 170 som faller offer för den väpnade konflikten. Våldet orsakar både stort lidande och ekonomiska förluster för dem som utsätts. Men trots detta vänder sig endast en av tio till polisen, och en knapp procent av överlevarna söker hälsovård och socialt stöd.

Sverige bidrar till att stödja jämställdhetsarbetet genom ambassaden i Kiev och i höstas genomförde FBA en utbildning om jämställdhetsintegrering för inrikesdepartementet i Ukraina. Deltagarna kom från polisen, myndigheten för samhällsberedskap, myndigheten för gränskontroll och myndigheten för migration.

Sverige bidrar också via FBA med personal till SMM. Nyligen deltog insatsen i en 16 dagar lång global kampanj för att uppmärksamma det utbredda våldet mot kvinnor. Annie Syrett försåg sina kollegor med information och en samtalsguide på ukrainska, ryska och engelska, och uppdaterade dem om OSSE:s aktiviteter dag för dag.

– Våra patrullteam besökte skolor och pratade med borgmästare och affärsinnehavare längs den så kallade kontaktlinjen, det vill säga gränsen mellan regeringskontrollerade och separatistkontrollerade områden. De gjorde ett fantastiskt jobb, säger hon.

Observatörerna frågade människor om de känner till vilken hjälp som finns att få i området om man utsätts för våld eller människohandel, och om konflikten påverkat möjligheten att få hjälp. Dessutom bjöds invånarna i Severodonetsk in till ett samtalscafé där frågor om kvinnor, fred och säkerhet diskuterades. Förutom OSSE:s insats i Ukraina medverkade även UNFPA, den lokala polisen och viceguvernören i Luhansk. En ny statlig telefonjour lanserades under kampanjen som alla i behov av stöd kan vända sig till, oavsett om de befinner sig i regeringskontrollerade eller separatistkontrollerade områden i regionen Luhansk.

Människohandeln är utbredd i Ukraina. De närmare två miljoner människor som fördrivits från sina hem till följd av kriget befinner sig i en särskilt utsatt situation, konstaterar USA:s utrikesdepartement i en rapport från sommaren 2017. Kvinnor och flickor har kidnappats i konfliktdrabbade områden och sålts som sexslavar medan pojkar och män ofta tvingas in i kriminalitet.

Samhällets stöd för våldsutsatta har hittills varit otillräckligt men nya initiativ ger hopp för framtiden. I slutet av förra året antog det ukrainska parlamentet en lag som kriminaliserar våld i hemmet. Ytterligare en lag antogs för att förebygga och bekämpa våld i nära relationer. Specialiserade domare ska utses, polisen ska utbildas, skyddade boenden och särskilda vårdinrättningar ska inrättas. En kommissionär för jämställdhetsfrågor har också tillsatts i regeringskansliet.

Läs mer om OSSE:s arbete för jämställdhet

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter