Folkomröstningen i Turkiet: En debriefing med valobservatörer

https://www.youtube.com/watch?v=TmfWEptmD2I&feature=youtu.be Folkomröstningen i Turkiet om konstitutionella förändringar som betydligt stärker presidentmakten slutade med en knapp seger för ja-sidan. Vad upplevde FBA:s valobservatörer på plats? Den 26 april arrangerade FBA ett seminarium tillsammans med Stockholms universitet om valet och Turkiets framtid.

FBA sänder ut svenska observatörer till olika val i världen, på uppdrag av Sveriges regering. De sänds ut till valobservationsinsatser som leds av EU eller OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Valobservationsinsatsen på plats under folkomröstningen i Turkiet den 16 april leddes av OSSE, och rapporten från insatsen var klar och tydlig i sin kritik. Omröstningen ägde rum i en politisk miljö där demokratiska fri- och rättigheter starkt begränsades. Det rådande undantagstillståndet skapade inte goda förutsättningar för de röstande.

De turkiska reaktionerna på utlåtandet från OSSE:s internationella valobservationsinsats kom omedelbart, och var starka. Recep Tayyip Erdogan har i ett och ett halvt decennium styrt Turkiet, först som premiärminister och sedan som president. När drygt 50 miljoner turkar lämnade sina röster gällde frågan konstitutionella förändringar som betydligt stärker hans presidentmakt.

Resultatet blev en knapp seger för ja-sidan med 51,3 procent. Vad visste de turkiska väljarna om förslaget de tog ställning för eller emot?

Svaret på frågan diskuterades under det seminarium som FBA arrangerade tillsammans med Stockholms universitet. Medverkade gjorde två av de FBA-utsända svenska observatörerna som var på plats under den turkiska folkomröstningen; Lars Lagergren och Robert Hall. Medverkade gjorde även Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, som analyserade resultatet av folkomröstningen och diskuterar Turkiets utveckling. Samtalet modererades av Ülkü Holago, journalist vid Sveriges Radio.

Se seminariet i efterhand ovan.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter