FBA värd när FN:s riktlinjer för hantering av stridande ses över

Dagens konflikter är mer komplexa än gårdagens med ökad inblandning av internationella terroriströrelser, inslag av extremism och fragmenterade väpnade grupper. Det gör att FN måste se över sina riktlinjer för hur organisationen ska arbeta med avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter. FBA stod värd för en veckas workshop i Stockholm där FN:s specialister diskuterade detta.

Avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter, också kallat DDR, Disarmament, Demobilization and Reintegration, är en viktig del av internationellt fredsbyggande arbete. Det är också ett av FBA:s expertområden. Myndigheten stödjer forskning och bedriver utbildning om DDR, och sänder ut svenska DDR-experter till internationella fredsinsatser.

Ett DDR-program har traditionellt sett genomförts av FN i ett konfliktdrabbat land efter att ett fredsavtal är på plats. Det brukar handla om att samla in vapen från före detta stridande, och hjälpa dem att återanpassas till ett civilt liv genom att till exempel erbjuda utbildning, hälsovård, stöd att hitta ett arbete, ett boende och att återförenas med familj och vänner. Om programmet inte lyckas ökar risken för att de före detta kombattanterna ska ta till vapen igen.

FN har en arbetsgrupp med representanter från flera olika organ som arbetar med DDR-frågor. För över tio år sedan tog gruppen fram riktlinjer för hur FN:s DDR-insatser ska utformas. Men världens konflikter har förändrats under tiden, vilket gör att FN:s DDR-arbete också måste förändras och riktlinjerna uppdateras.

Den 17-20 oktober stod FBA värd för en workshop i Stockholm där Inter-Agency Working Group, IAWG, diskuterade en utveckling av riktlinjerna.

– FBA har gett stöd till IAWG sedan arbetsgruppen bildades, och vi har ett mycket nära samarbete. Därför bad vi FBA att stå värd för vår workshop, säger Glaucia Boyer som är en av IAWG:s två ordförande.

– FBA är en nyckelaktör inom DDR internationellt och vi är stolta över att vi fick förfrågan om att arrangera detta event. Det är också ett mycket viktigt arbete. FN:s riktlinjer för DDR behöver ses över och anpassas efter hur moderna konflikter ser ut, med ökade inslag av extremism, säger Stefan Åström som är ansvarig för FBA:s program för DDR.

Att dagens DDR-insatser kan behöva anpassas för att ta hand om fler före detta stridande med extrema religiösa eller politiska föreställningar, var en av frågorna som diskuterades på workshoppen. Andra ämnen som diskuterades var DDR-insatser i utdragna och svårlösta konflikter, och DDR-insatser i länder där inget fredsavtal finns på plats men där de stridande ändå väljer att lämna in sina vapen.

Den sista dagen av workshoppen deltog, förutom representanter för IAWG, också forskare specialiserade på DDR-frågor för att kunna dela med sig av de senaste forskningsrönen på området. En av frågorna som diskuterades då var behovet av att vidareutveckla riktlinjerna för att ta hand om före detta barnsoldater.

– DDR-insatser i dag behandlar ofta före detta stridande som är under 18 år som barn, och anpassas efter det. Före detta kombattanter som är över 18 år behandlas som vuxna. Men i min forskning har jag sett behov av att utforma insatser för en tredje grupp. Det handlar om ex-kombattanter som förvisso är över 18, men som involverades i en väpnad grupp medan de var minderåriga. Man kan säga att de kronologiskt sett är vuxna, men socialt och ekonomiskt är de barn, säger Richard Bowd från Tromsö universitet.

– De möter speciella utmaningar. De saknar ofta utbildning, ett nätverk utanför den väpnade grupp de tillhört, och de har socialiserats in i att använda våld sedan de var små. De har det svårare än före detta kombattanter som gick med i en väpnad grupp i vuxen ålder. De senare har ofta hunnit få en utbildning, skapa ett nätverk i samhället och kanske få arbetslivserfarenhet innan de gått med i en väpnad rörelse. De har lättare att gå tillbaka till ett civilt liv.

Nu ska diskussionerna som hållits i Stockholm sammanfattas och vara till hjälp för IAWG när de skapar nya riktlinjer för FN:s DDR-insatser.
– Vi kommer att fortsätta arbetet och ser också fram emot att fördjupa vår samverkan med FBA ytterligare, säger Glaucia Boyer.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Regeringen har beslutat att omlokalisera FBA:s verksamhet från Sandö till Stockholm

FBA:s verksamhet på Sandö ska upphöra senast den 31 december 2025. Regeringen hänvisar till pågående reformering av biståndet och regeringens strävan mot en mer ändamålsenlig och kostnadseffektiv statsförvaltning.

2025-01-16 14:07

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter