FBA-utsänd strävar efter att förbättra situationen i Jemen

Sju miljoner människor på gränsen till svält. Koleraepidemi. En sjukvård i spillror. Och fullskaligt krig. Under sommaren har Jemen tagit plats i nyheterna efter lång tid i medieskugga. Diplomaten Maria Velasco är stationerad i Jordaniens huvudstad Amman och arbetar med FN:s medlingsinsats i Jemen.

– Läget är väldigt allvarligt. Det är en komplex kris där den humanitära situationen förvärrats av den militära konflikten. Hela regionen kan påverkas om inte en lösning uppnås, berättar Maria Velasco som är utsänd av FBA.

Som senior rättslig rådgivare hos FN:s särskilda sändebud för Jemen arbetar hon bland annat med de avtal som parterna förhandlar om. Ambitionen är att nå ett fredsavtal. Men för att lyckas försöker teamet först lösa olika delfrågor, till exempel om tillgång till hamnen Hodeida och löneutbetalningar för anställda inom offentlig förvaltning. Maria Velasco skriver också underlag till de rapporter som sändebudet regelbundet gör till FN:s säkerhetsråd.

Målet är att få ett slut på konflikten och att en ny konstitution antas. Det är centralt att mänskliga rättigheter värnas och att internationell humanitär rätt respekteras på vägen dit.

Förhandlingarna har gått trögt under våren. När sändebudet besökte Jemen i maj blev konvojen beskjuten. Nu pågår försök att komma överens om nya samtal.

Flera grupper som kämpar om makten i Jemen är uppbackade av internationella intressen, andra kräver ökad självständighet. Dessutom finns terroristgrupper som Al Qaida som fått ökat spelrum till följd av konflikten. Det är en utmaning att få parterna att inse att fortsatt konflikt bara leder till mer lidande och försvårar en lösning.

Incitamenten för fred har inte varit tillräckligt starka, menar Maria Velasco.
– Många tjänar på krigsekonomin och det finns inga starka institutioner att falla tillbaka på.

Ändå är hon hoppfull om möjligheterna att skapa fred. Det handlar om att skapa förtroende hos parterna och få dem att ta ansvar för landets framtid.

När väl ett fredsavtal kommer på plats återstår åtskilliga utmaningar. Det finns stora mängder vapen i omlopp, utbildningsnivån är låg och det råder stor brist på vatten.

Vattenbristen är ett av skälen till att koleraepidemin sprider sig så snabbt, men även en källa till konflikt. Det händer också att barn inte går i skolan, då de måste stanna hemma och vakta brunnen.

För många svenskar är Jemen okänt. Men Maria Velasco tvekade inte när FBA utlyste tjänsten som senior rättslig rådgivare hos FN:s särskilda sändebud för Jemen. Hon har en bakgrund inom utrikesdepartementet där hon arbetat med folkrättsliga frågor med fokus på Mellanöstern och beskriver sig som en varm anhängare av FN.

– Det känns viktigt att få jobba med Jemen eftersom det är en så svår konflikt som varit ganska bortglömd. Det är en spännande medlingsinsats som förhoppningsvis kan leda till ett genombrott och bidra till en förbättrad situation, säger hon.

På kontoret i Amman arbetar ett fyrtiotal medarbetare från olika länder som alla pratar arabiska. Jordanien är ett av de mer säkra och stabila länderna i regionen vilket gjort att många FN-organ och icke-statliga organisationer har sin bas där för verksamhet i närområdet.

Sändebudet träffar alla parter som är inblandade i konflikten både i och utanför Jemen, samt företrädare för olika regeringar och civilsamhället. För att få stöd för arbetet krävs en bred samtalsyta. Ett starkt och enat stöd av FN:s säkerhetsråd är också nödvändigt för att lyckas.

Kvinnorna har en svår situation i Jemen. Men de utgör halva befolkningen, så för att freden ska bli framgångsrik måste de vara delaktiga i de sammanhang där samtal förs. Det är inte alltid enkelt, tillstår Maria Velasco.

Det viktigaste just nu, förklarar hon, är att få till stånd en vapenvila för att därefter upprätta ett fredsavtal. Det särskilda sändebudet ger förslag på lösningar, men i slutänden är det parterna som bestämmer hur processen ska gå till.

Maria Velasco har arbetat utomlands tidigare, men det är första gången hon har familjen med sig på ett uppdrag. Det är en önskan sedan länge, bland annat för att ge barnen erfarenheten att bo i ett annat land.

– Det är väldigt spännande och utvecklande – som ett äventyr! Man får uppleva så mycket nytt tillsammans och blir sammansvetsad som familj.

Bägge döttrarna är i skolåldern. I början var det lite tufft med ny skola och undervisning på ett annat språk. Men de vande sig snabbt och trivs nu bra.

– De har lärt sig engelska och fått nya kompisar från många olika länder. Skolan ordnar många eftermiddagsaktiviteter och möjligheter att utöva sport. Landet är vackert och det finns många spännande platser att besöka.

Den röda öknen i Wadi Rum är en favoritutflykt, berättar Maria Velasco. Där kan man sova i beduintält och åka sandboard.

Foto: UN Photo/Ian Steele

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter