
På plats i Albanien finns ett fyrtiotal svenska valobservatörer, sekonderade av FBA, vars uppgift är att opartiskt observera och rapportera om valprocessen.
Gender Coach-programmet pågår under två år, 2016–2017. Genom programmet får deltagarna varsin personlig coach som bland annat stöttar deltagarna att ta fram en åtgärdsplan för jämställdhetsintegrering i deras arbete. Deltagarna träffas också gemensamt under en rad seminarier, där de bland annat får kunskaper om Sveriges arbete för jämställdhet både nationellt och internationellt samt hur man integrerar ett genusperspektiv inom såväl organisationen som verksamheten.
Håkan Åkesson var en av deltagarna i det seminarium som hölls på FBA:s Stockholmskontor den 16 november.
– Som expeditionschef på UD är jag högst administrativt ansvarig på departementet. Det gjorde att jag identifierades som en viktig person som borde gå programmet. Jag hade också en stark egen vilja att delta.
– Hela UD arbetar nu utifrån den feministiska utrikespolitiken. Då är det oerhört viktigt att vi har en jämställd arbetsplats. Det interna måste matcha det externa. Vi har i och för sig länge arbetat med jämställdhetsfrågor, bland annat genom att se på könsbalansen i chefstillsättningar. Men jag såg att det finns andra saker vi kan göra också, och tänkte att det därför var viktigt att gå det här programmet.
– Vi har lagt in som krav i vårt arbete med att dela ut olika bidrag att projekt som söker finansiering ska ha ett jämställdhetsperspektiv. Naturligtvis ingår också att titta på personalpolitiken, hur vi fördelar makt och resurser, och hur vi arbetar med säkerhet. Jag ska säkerställa att de enheter jag har ansvar för har en levande diskussion om frågorna. Ett konkret exempel är att vår fastighetsenhet nu har infört ett jämställdhetsperspektiv i sitt arbete.
– Programmet har gett mig kunskap om hur jag kan integrera ett jämställdhetstänk i det dagliga arbetet. Programmet har också gett mig argument för att skapa en så jämställd arbetsplats som möjligt.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Den 11 maj genomför Albanien parlamentsval, ett viktigt tillfälle för att säkerställa att landets demokratiska utveckling fortsätter i rätt riktning. På plats finns ett fyrtiotal svenska valobservatörer, sekonderade av FBA, vars uppgift är att opartiskt observera och rapportera om valprocessen. Deras närvaro är en del av ett internationellt samarbete som stärker legitimiteten för val världen över. Men varför behövs egentligen internationell valobservation – och varför är fria och rättvisa val så viktiga?
2025-05-09 15:37FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAKlara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.
Läs mer om våra experter