År 2020 inrättades 1325-stipendiet, tillägnat minnet av jämställdhetsexperten och fredsbyggaren Zaida Catalán.
FBA tar över ansvaret för internationell valobservation
Den 1 januari 2016 tog FBA över ansvaret från Sida att rekrytera, utbilda och sända ut de svenskar som för EU:s och OSSE:s räkning deltar i internationella valobservationsinsatser över hela världen.Valobservation är ett viktigt verktyg för att säkerställa att alla medborgares demokratiska rättigheter och lika rätt tillgodoses vid genomförandet av ett val eller en folkomröstning. Insatserna syftar till att stärka landets demokratiska utveckling och sker på inbjudan av landets regering. Sverige har deltagit i internationella valobservationsinsatser sedan 1989, främst i insatser som leds av Europeiska unionen (EU) eller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (OSSE/ODIHR).
Uppgiften att rekrytera, utbilda och sända ut valobservatörer till de mellan 15 och 20 insatser som regeringen varje år beslutar om att Sverige ska delta i, innebär att FBA kommer ansvara för ett drygt 100-tal personer i internationella valobservationsinsatser årligen.
– Rätten att få rösta i fria och rättvisa val är en grundläggande förutsättning för många av de frågor som FBA jobbar med. Valobservationsuppdraget är därför en viktig pusselbit som kompletterar myndighetens övriga verksamhet och i förlängningen ser vi också att det här kommer få synergieffekter för andra delar av FBA:s arbete, säger Niklas Lindskog, projektledare för valobservationsuppdraget.
Valobservation i praktiken
De flesta svenska valobservatörer som ställs till EU:s och OSSE:s förfogande tjänstgör som korttidsobservatörer under en till två veckors tid, i samband med det aktuella valet eller omröstningen. För långtidsobservatörer sträcker sig uppdraget över fem till tio veckor beroende på organisation och insats. Arbetsuppgifterna skiljer sig åt mellan kort- och långtidsuppdragen. För långtidsobservatörerna ligger fokus på att följa valkampanjen, mediebevakning, hålla kontakt med representanter för civilsamhället och politiska aktörer för att nämna några. Korttidsobservatörerna jobbar intensivt, framför allt under valdagen, med att besöka vallokaler och rapportera sina iakttagelser därifrån.
Oavsett uppdrag arbetar observatören i team med ytterligare en person från ett annat medlemsland. Förutom valobservatörer sänder Sverige även ut valexperter som ingår i insatsens ledning, ett så kallat core team, dit observatörerna rapporterar.
Vill du veta mer om vad valobservation innebär och hur det är att arbeta med det i praktiken kan du läsa en intervju med Björn Tedeman som var långtidsobservatör i valet i Burkina Faso i slutet av 2015.
Mer information
Vill du få mer information om valobservation och syftet med insatserna kan du klicka här för att se en film om EU:s valobservationsinsatser och här för att se ett reportage från OSSE:s insats i Albanien i september 2015.
Foto: Logan Abassi FN/MINUSTAH