Tre korta till Christoffer Burnett-Cargill

Inför Almedalsseminariet Myanmar- på väg mot fred och demokrati passar FBA på att ställa tre korta frågor till Christoffer Burnett-Cargill, generalsektreterare för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Vilka är de största utmaningarna för freds- och demokratiseringsprocessen i Myanmar?

Det är otroligt viktigt att förstå att Myanmar enbart är i början av sin demokratiseringsprocess. Det råder inte demokrati i landet just nu. Landet har öppnats upp för turism och utländska ekonomiska investeringar. En viss pressfrihet råder och människor törs tala öppet om sina politiska åsikter. Men det är fortfarande militären som har makten. Den allra största utmaningen i nuläget är att ändra konstitutionen. Inte förrän den ändras kan en verklig demokratiseringsprocess inledas. Det är heller inte fred i hela landet. Strider pågår fortsatt i ett par delstater, och någon övergripande nationell vapenvila är inte uppnådd än. Den stora utmaningen är att bygga upp ett förtroende mellan regimen och de olika etniska grupperna, samt att vapenstilleståndsavtalen verkligen också leder till reella fredsprocesser och slutligen hållbara fredsavtal.

Vilken roll kan Sverige spela?

Det är avgörande att fortsätta bevaka och behålla pressen på regimen att verkligen genomföra reformer i landet. Detta kan Sverige göra även inom ramen för EU:s och FN:s politik gentemot Myanmar. Sedan är det viktigt att utländska ekonomiska investeringar verkligen kommer människor till nytta i landet, och att mänskliga rättigheter respekteras. Sverige kan genom politisk dialog, diplomatiska kontakter, god handel och effektivt bistånd spela många viktiga roller i att stödja freds- och demokratiseringsprocessen i landet. Det behövs stora insatser för att genomföra en omfattande säkerhetssektorreform, liksom avväpning, demobilisering och återintegrering i samhället av forna stridande militärer. Det civila samhället behöver stort stöd för kapacitetsuppbyggnad för att kunna delta i politiska dialoger och bygga ett pluralistiskt samhälle.

Enligt dig, hur ser utvecklingen ut den närmaste tiden?

2014 är något av ett avgörande år för Myanmar. Situationen är mycket skör. En viss freds- och demokratiseringsprocess har inletts, men den kan mycket snabbt vändas och gå i motsatt riktning. Strider blossar fortsatt upp runt om landet. Landkonfiskering pågår också för utvinning av landets naturtillgångar, vilket skapar oro och protester hos den civila befolkningen. Situationen för landets etniska minoriteter är svår, speciellt för den utsatta muslimska befolkningen rohingyas. En kontroversiell folkräkning genomförs för tillfället. Den stora frågan är om konstitutionen kommer att ändras i landet inför valet 2015, så att bland annat oppositionsledaren Aung San Suu Kyi tillåts kandidera till att bli framtida president för Myanmar.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter