Svenska valobservatörer i USA 2024 – intryck och insikter från fältet

Den 5 november 2024 gick amerikanska folket till valurnorna för att välja sin nästa president och ledamöter till kongressen. Valet har observerats av över 60 internationella långtidsobservatörer från OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR). Av dessa har 14 svenska valobservatörer, rekryterade och utbildade av FBA, sänts ut för att bidra till en transparent och rättvis valprocess. Här delar några med sig av sina mest minnesvärda ögonblick och insikter från sina respektive delstater.

Monica Green, Tennessee

"Beslutsamheten i Nashvilles domstol var stark och påtaglig."

Besöket i Nashvilles domstol, där före detta fångar kämpade för att återfå sina mänskliga rättigheter för att kunna rösta, dröjer sig kvar i minnet. Det var starkt att se deras beslutsamhet och höra historier om de hinder de möter, särskilt med tanke på hur dessa rättigheter är avgörande för demokratiskt deltagande. Händelsen satte verkligen saker i perspektiv och visade på den komplexa kopplingen mellan straffrättsliga hinder och rösträtt.

"Strukturella utmaningar hindrar många från att rösta."

En insikt jag tar med mig är hur strukturella utmaningar påverkar människors möjligheter att rösta. Många fattiga, som jobbar dubbla skift, har helt enkelt inte möjlighet att ta sig till vallokalerna. Dessutom är det slående att cirka 10 procent av USA:s befolkning är hemlösa och inte kan registrera sig för att rösta. Dessa observationer belyser de svårigheter som vissa grupper möter för att göra sin röst hörd i demokratin.

Tina Lundh, Texas

"Frihet var mer än bara ett ord på stadion i Houston."

På scenen stod en mamma. Stadion i Houston var fullsatt. Runt omkring mig fanns unga kvinnor, äldre kvinnor och några män. Vi hade stått tre timmar i kö för att bli insläppta på arenan. Mamman, i 30-årsåldern, stod tappert bredvid sin make. Han berättade att hon var nära döden när hon väntade deras första barn. Läkarna ingrep inte. Skrämda av hotet om fängelse, avvaktade de tills blodförgiftningen fick hennes njurar att kollapsa, och sedan hennes lunga.

"Tusentals skanderade 'Frihet' – ett kraftfullt ögonblick."

Valmötet var det då största för presidentkandidat Kamala Harris och senatskandidat Colin Allred. Mer än 20 000 människor fyllde läktarna och innerplanen. Kandidaterna talade om kvinnors frihet, om reproduktiv frihet. Tusentals kvinnor har dött i Texas för att skrämda läkare inte vågat ge dem vård. Abort-ordet har överskuggat det vi i Sverige kallar missfall. Där på stadion skanderades: Frihet! Slutligen kom Beyoncé in till tonerna av sin sång Freedom. Sist av alla dök presidentkandidaten upp, och stadion kokade.

Bild: Mer än 30 läkare medverkade på ett valmöte i Houston 25 oktober.

Kampanjmöte på arena. En storbild med texten vote for reproductive freedom.

Christian Leffler, Arizona

"Ride to the Polls – en inspirerande valtradition på hästryggen."

Arizona bjuder på stora kontraster. Nästan 80 procent av befolkningen bor i storstäderna Phoenix och Tucson, som präglas av mångfald och dynamik, där en stor del av invånarna har latinamerikanskt ursprung. Samtidigt är landsbygden starkt präglad av historia och den ursprungliga indiankulturen, som i Navajo County, där hälften av invånarna är Navajo-indianer. De har sin egen nation, som sträcker sig över tre delstater, med långtgående självbestämmande och egna val som genomförs parallellt med det vanliga amerikanska valet. Deras engagemang var inspirerande. Bland annat ordnade de en valritt, Ride to the Polls, för att på traditionellt vis, på häst, få med sig både unga och gamla som annars inte hade tänkt rösta.

"Valmöten som folkfester och valsedlar med 70 frågor."

En annan minnesvärd upplevelse var ett kampanjmöte med Kamala Harris, där jag och min långtidsobservatörskollega Renata Tardioli träffade Bill – en gammal man som berättade att han har varit på valmöten med alla demokratiska presidentkandidater sedan Truman 1948 – och hans entusiasm var fortfarande lika stark. Den passionen är en fin illustration av det engagemang som präglar amerikansk politik.

USA:s valsystem är extremt komplext och varierar från delstat till delstat, ibland till och med mellan län. Väljare röstar inte bara på president och kongressledamöter utan även på lokala tjänster som polischef och skolstyrelser, vilket kräver mycket av dem. I Arizona kan en valsedel innehålla upp till 70 olika frågor – en väljare tog två timmar på sig i röstbåset!

"Den amerikanska demokratin är både livskraftig och sårbar."

Den politiska kulturen är också radikalt annorlunda från vad vi är vana vid i Sverige. Tonen är aggressiv, och budskapet fokuserar ofta mer på motståndarens förmenta svagheter än på de egna politiska ambitionerna. Valmötena blir folkfester med hejarklackar. Men folk engagerar sig: tusentals och åter tusentals människor bidrar, ekonomiskt eller med dörrknackning och telefonringning. Den amerikanska demokratin är både livskraftig och sårbar. Den entusiasmerar och engagerar, men den står under ständig press från ekonomiska intressen och juridiska påtryckningar, och de sakpolitiska budskapen riskerar att gå förlorade i valdebattens mediebrus. De ansvariga som arbetar för ett transparent och rättvist utfall gör ett heroiskt arbete.

Bild: Christian (till höger) med valobservationskollegan Renata Tardioli tillsammans med ”gamle Bill” på ett kampanjmöte med Kamala Harris.

Christian Leffler och mannen Gamle Bill.

Christina Bergman, Illinois

"Civilsamhällets insatser är en viktig del av demokratin"

För att kunna rösta i delstaten Illinois behöver man först registrera sig, antingen online, hos sin lokala valmyndighet eller, i visa fall, i sin vallokal. Här har man infört en så kallad “Graceperiod”, vilket innebär att väljare kan registrera sig fram till valdagen. Det finns en stor mängd information att tillgå och ibland kan det vara svårt att navigera, särskilt som förstagångsväljare. Civilsamhällesorganisationer satsar därför på att utbilda väljare i hur man registrerar sig och vilka tillvägagångssätt som finns för förtidsröstning eller röstning på valdagen.

Bredden av civilsamhällsorganisationer bidrar till att amerikanska medborgare går och röstar, oavsett partitillhörighet, vilket känns stort. Det finns myndigheter som har bekräftat att dessa organisationers aktiva roll har bidragit till att exempelvis fler unga kvinnor registrerar sig. Civilsamhället är helt klart en av flera viktiga aktörer som påverkar och stärker samhällsengagemanget, vilket är vad en persons rösträtt handlar om.

"Hundratals olika valsedlar – en påminnelse om valets komplexitet."

Jag har stor respekt för hur valsystem och vallagar är uppbyggda. Som alltid finns det förklaringar till varför det ser ut som det gör, oftast historiska sådana. Det är viktigt att påminna sig om det när tankarna drar iväg, och vara försiktig med att värdera och jämföra med hur det förhåller sig i Sverige. Min kollega och jag har fått möjligheten att lära känna en delstat här i Mellanvästern som inte är en svängstat och även det är otroligt spännande. Insikten om att USA:s delstater skiljer sig så mycket åt har helt klart gett nya perspektiv. Tänk bara en sådan sak som att varje county i samma delstat kan ha flera hundra olika valsedlar, beroende på vilka lokala ämbeten som ska väljas. Wow alltså!

Bilder: Christina Bergman på plats i Illinois och en maskin för förtidsröstning.

Christina Bergman vid skylt med texten vote here.

Maskin för förtidsröstning.

 

Astrid Nunez, Virginia & Maryland

"Jämna val och stora insatser – spänningen är påtaglig."

Det är fler val än presidentvalet på gång i USA, och att få majoritet i Senaten och House of Representatives är av yttersta vikt för att ett parti ska kunna få igenom sin politik. Bland de mest spännande jag har observerat under mina veckor i USA är senatsvalet, Alsobrooks (D), mot Hogan (R), samt valet i sjätte distriktet till House of Representatives i Maryland, Parott (R) mot Deleney (D). Båda dessa val förväntas bli jämna, samtidigt som utgången kan få stor påverkan på vilket parti som får majoritet i dessa organ.

"Pengar styr mer än något annat i amerikansk politik."

Under det här uppdraget har jag lärt mig mycket om USA som samhälle. Pengar spelar en större betydelse i val än vad vi är vana vid i Sverige, vilket gör kampanjfinansiering till ett mycket aktuellt ämne. Jag har därför tagit tillfället i akt att fördjupa mina kunskaper inom detta område.

Bilder: Astrid Nunez (längst till höger) observerar ett kampanjevent som hålls av April Deleney (D), kandidat till House of Representatives i Maryland. Andra bilden visar demonstration mot aborträtt.

Astrid Nunez vid kampanjmöte utomhus.

Demonstration mot aborträtt.

 

Anna Rogalska Hedlund, Iowa & Minnesota

"Kapitolium i Des Moines är en imponerande plats."

Som långtidsobservatör börjar man som regel sin observation med ett möte med delstatens högsta politiska ansvariga för valet, Secretary of State, i delstatens kapitolium. När man pratar om Kapitolium tänker kanske de flesta på Washington DC – men som långtidsobservatör i två olika delstater inser man att det finns många fler och det är inte självklart att Kapitolium i D.C. är den mest imponerande. Min favorit är Kapitolium i Des Moines, Iowa, även om Kapitolium i Saint Paul, Minnesota också imponerar. Den har faktiskt världens näst högsta marmorkupol – efter Peterskyrkan i Vatikanen!

"Amerikanska val är enormt komplexa och dyra."

Amerikanerna har inte gjort det lätt för sig genom att ha ungefär 20 olika val samtidigt på samma valsedel. Förutom presidenten väljer många amerikaner samtidigt ledamöter till kongressen på både federal och delstatsnivå men ofta också sheriffer, brandchefer och skolnämnder på väldigt lokal nivå. Det blir en lång dubbelsidig valsedel som tar en liten stund att fylla i. Det är fint att folks röster blir hörda även på lokal nivå men det gör valprocessen komplicerad. Inte undra på att de sedan början av 1900-talet har haft olika typer av maskiner till hjälp för rösträkningen! Dagens maskiner är inga billiga grejer. De kostar omkring 5000 till 8000 USD styck! Smakar det så kostar det. Jag vågar påstå att de amerikanska valen måste vara världens dyraste val.

Bilder: Anna Rogalska Hedlund, John C. Olsen även kallad Dr. Vote, Karen Person (båda från League of Women Voters of Iowa) och sist Daniel Marky (Annas ungerska valobservationskollega). Andra bilden visar Kapitolium i Washington D.C. 

Anna Rogalska Hedlund tillsammans med representanter från League of Women voters of Iowa.

Kapitolium i Washington DC.

 

Knut Bergknut, Oklahoma & Kansas

"Att förstå valets komplicerade spel i bibelbältet."

Jag har observerat två delstater, Oklahoma och Kansas, i det så kallade bibelbältet. Det har varit spännande att lära sig om och förstå det komplicerade spelet kring valet. Många fantastiska möten med passionerade valarbetare. Jag tar med mig den varma och välkomnande miljön i ett mycket polariserat landskap. Att träffa flera forskare på olika universitet, vilket har hjälpt mig att förstå helheten, är ett gott minne jag kommer att bära med mig.

"Ödmjukhet och vänlighet är nyckeln till djupa samtal."

Jag har stärkts i min övertygelse om att ödmjukhet och vänlighet, i kombination med uppriktighet, är en framgångsfaktor för intressanta möten och fördjupade samtal.

Bild: "Topeka, Kansas, ett villakvarter. Halloween är stort och påkostat, sällan politiskt, men här fick man till det med ett mycket viktigt budskap. Gå och rösta! Valdeltagandet är lågt i USA, de finns krafter som gärna ser att de förblir lågt." - Knut Bergknut

Halloweendekorationer i form av skelett i villaträdgård. Skylt som uppmanar till röstning.

 

Om FBA:s arbete med valobservation

Sedan 1989 har svensk personal deltagit i internationella valobservationsinsatser och observerat ett stort antal president-, parlaments- och lokalval samt folkomröstningar världen över. Sedan 2016 är det FBA som ansvarar för att rekrytera, utbilda och sända ut svensk personal till insatserna. Vi är den enda svenska myndigheten som har detta som uppdrag.

Personalbidrag till valobservationsinsatser

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter