FBA i media 2015

2015-12-29
Piteå-Tidningen/TT
Irakiska styrkor uppger att den irakiska flaggan åter vajar över al-Ramadi. Nästa steg tros vara al-Falluja och sedan strategiskt viktiga Mosul - Iraks näst största stad. Joel Ahlberg, Irakexpert på FBA, intervjuas.

2015-12-28
SR – Studio Ett
När irakisk militär drivit ut Islamiska Statens styrkor ur Ramadi är frågan varför staden är så strategiskt viktig och vad som väntar härnäst? Joel Ahlberg, Irakexpert på FBA, diskuterar frågan i Studio Ett.

2015-12-27
SvD/TT (artikeln tillgänglig för prenumeranter)
– Det här ger väl den irakiska armén lite råg i ryggen, lite självförtroende, men också lite trovärdighet, säger Joel Ahlberg, Irakexpert vid FBA, när det stod klart att irakisk militär intagit staden Ramadi i Anbarprovinsen.

2015-12-22
Aftonbladet/TT
Talespersoner för irakiska militären uppger att regeringsstyrkor tros kunna återta den strategiska staden Ramadi från Islamiska Staten (IS). Joel Ahlberg från FBA kommenterar vad detta innebär för kampen mot terrororganisationen i landet.

2015-12-16
Regeringen.se – presskonferens
FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder deltog tillsammans med utrikesminister Margot Wallström på en presskonferens i Rosenbad, där de första medlemmarna i det kvinnliga medlingsnätverket presenterades.

2015-12-16
SvD (artikeln tillgänglig för prenumeranter)
"Fler kvinnor ska bli fredsmäklare", säger utrikesminister Margot Wallström till Svenska Dagbladet i samband med att de första namnen i FBA:s kvinnliga medlingsnätverk presenteras under en presskonferens i Rosenbad.

2015-12-16
SR – Ekot 
De fyra första personerna i medlingsnätverket för kvinnor kan nu presenteras. Sveriges Radio intervjuar en av dem, Marie Jacobsson, som är folkrättsrådgivare vid Utrikesdepartementet. "Det handlar om att bistå stater eller organisationer som behöver hjälp att lösa en tvist innan den blossar upp", säger Jacobsson till Ekot. 

2015-12-16
SR – Radio Sweden
"Vi kan inte längre motivera att hälften av vår befolkning inte finns med och diskuterar så viktiga frågor som vår fred och framtid", säger FBA:s Sofie Karlsson när hon intervjuas av Sveriges Radio om FBA:s nya kvinnliga medlingsnätverk.

2015-12-16
SVT – Gomorron Sverige (programmet inte längre tillgängligt online)
FBA:s Sofie Karlsson intervjuas i Gomorron Sverige (00:29:20 i klippet), med anledning av högnivåmötet 16 december, där några av världens främsta kvinnliga medlare samlades för att diskutera kvinnors roll i fredsprocesser. Under den presskonferens som genomfördes i anslutning av mötet presenterades de första medlemmarna i det nätverk av kvinnliga fredsmedlare som FBA fått i uppdrag att skapa.

2015-12-02
Dagens Nyheter
Malin Andrén lämnar sitt jobb på FBA för att åka till Jerusalem och delta i det internationella följeslagarprogrammet. Som följeslagare ska man med sin närvaro bidra till att dämpa spänningarna och minska våldet mellan israeler och palestinier. En intervju.

2015-11-16
TV4 – Nyhetsmorgon (programmet inte längre tillgängligt online)
Så reagerar Irak på terrordåden i Paris – FBA:s Irakexpert Joel Ahlberg befinner sig i staden Erbil i Irak och berättar om reaktionerna där.

2015-11-14
Dagens Nyheter
"Jag har väldigt svårt att tro att IS skulle uppstå i en gemenskap där det finns demokratiska fri- och rättigheter. Så har inte varit fallet i Irak, och inte i Syrien eller Libyen heller", säger Joel Ahlberg, Irakexpert på FBA, i en intervju med DN.

2015-10-24
Falköpings Tidning (artikeln inte längre tillgänglig online)
Mattias Wandler från FBA berättade om Folke Bernadottesamlingarnas uppdrag och syfte vid invigningen av utställningen om svenska FN-insatser på Falbygdens museum.

2015-10-20
Skövde Nyheter (artikeln inte längre tillgänglig online)
På FN-dagen, 24 oktober, invigs Folke Bernadottesamlingarna och FBA:s utställning om svenska fredsinsatser på Falbygdens museum i Falköping.

2015-09-27
Aftonbladet/TT
Nyheten från statsminister Löfven i samband med hans tal på FN-toppmötet i New York, om ett nätverk av kvinnliga medlare, väckte stort uppmärksamhet.
 
2015-09-27
TV4 – Nyheterna (programmet inte längre tillgängligt online)
Stefan Löfven presenterade, vid UN Womens toppmöte i New York, det svenska initiativet att bygga ett nätverk för kvinnliga fredsmedlare. Ett uppdrag som har gått till FBA. Generaldirektör Sven-Eric Söder intervjuas.

2015-09-27
SR – Radio Sweden
Utställningen på Medelhavsmuseet om Folke Bernadotte och hans roll som medlare i Israel-Palestina-konflikten uppmärksammas av Radio Sweden på svenska.

2015-09-18
Dagens Nyheter
Terrorsekten Islamiska staten är på reträtt i Irak. Det hävdar en av Iraks mäktigaste politiker, parlamentets talman dr Salim al-Jabouri, i samband med ett FBA-seminarium under hans besök i Sverige.

2015-09-17
SR – Ekot
"Irak behöver mer hjälp från omvärlden, både i kampen mot IS och för att hjälpa de fyra miljoner internflyktingar som finns i landet", säger Iraks parlamentstalman dr Salim al-Jabouri i ett seminarium på Försvarshögskolan, arrangerat av FBA.

2015-09-17
SvD/TT (artikeln tillgänglig för prenumeranter)
Under den irakiska talmannens besök i Sverige arrangerade FBA ett välbesökt seminarium där dr Salim al-Jabouri gav sin syn på den politiska utvecklingen i landet och regionen.

2015-09-17
Expressen
FBA arrangerade tillsammans med Medelhavsmuseet ett seminarium om internationell fredsmedling, följt av invigningen av en utställning om Folke Bernadottes gärning som FN:s första medlare i Israel-Palestinakonflikten. Kronprinsessan Victoria var med under invigningen.

2015-08-13
Göteborgs-Posten/TT (artikeln inte längre tillgänglig online)
Attacken i Sadrstaden i nordöstra Bagdad är ett i raden av attentat i Irak den senaste tiden. "Attackerna illustrerar skillnaden mellan dem som lever i relativ säkerhet och dem som lever i avsaknad av det", säger Joel Ahlberg, FBA:s expert på Irak.

2015-08-13
SR – Studio Ett
Efter IS-attacken på en grönsaksmarknad i Bagdad där över 70 personer uppges ha dödats är oron i den irakiska huvudstaden stor. Joel Ahlberg, Irakexpert på FBA, kommenterar bland annat motivet bakom terrordådet. 

2015-08-13
Arbetaren
Irak upplever just nu omfattande protester på många håll i landet. Den extrema värmeböljan och energibristen som gör att många inte kan kyla ned sina bostäder har utlöst missnöjesyttringarna. Joel Ahlberg, FBA:s Irakexpert, intervjuas om situationen.

2015-07-26
SvD (artikeln tillgänglig för prenumeranter)
Trots att de USA-ledda attackerna mot Islamiska Staten (IS) har pågått i över ett år vinner terrororganisationen ny terräng. Joel Ahlberg, FBA:s Irakexpert, uttalar sig om varför IS kan bli svåra att besegra militärt.

2015-06-13
Dagens Nyheter
FBA:s Irakexpert Joel Ahlberg intervjuas i ett stort reportage om Islamiska Staten och terrororganisationens historia.

2015-05-25
Tunisia News Gazette (artikeln inte längre tillgänglig online)
The FBA works in close cooperation with the UNDP to strengthen the rule of law and human rights in fragile states through the Global Focal Point project. This was noticed at an annual forum in New York.

2015-05-25
Yle (programmet inte längre tillgängligt online)
IS erövrade under den gångna veckan städerna Ramadi i Irak och Palmyra i Syrien. Har vi invaggats i en felaktig bild av att den våldsamma terrorgruppen skulle vara på reträtt? Joel Ahlberg, Irakexpert på FBA, i samtal med Tom Kankkonen, utrikesredaktör på Yle.

2015-05-21
SvD (artikeln tillgänglig för prenumeranter)
Mohammed Salman, den irakiske premiärministerns rådgivare i försoningsfrågor och Shejk Naim al-Kooud, klanledare från Anbarprovinsen, intervjuas under deras besök i Sverige där de deltog på en konferens arrangerad av FBA.

2015-05-19
Mänsklig säkerhet
Konflikterna i östra Demokratiska republiken Kongo fortsätter att skörda människoliv. FBA, som ihop med Sida får ett nytt viktigt mandat att engagera sig i östra Kongo, måste skapa former för nytänkande fredsprocesser, skriver nätmagasinet Mänsklig säkerhet.

2015-05-19
Dagens Nyheter
"Islamiska staten slaktar kvinnor och barn – och vi kan bara se på." Det säger shejk Naim al‑Khoud, som är ledare för en av de största sunnitiska klanerna i Anbarprovinsen i Irak, och på tillfälligt besök i Sverige för en konferens arrangerad av FBA om fördelningen av landets oljetillgångar.

2015-04-28
Dagens Nyheter
EU ska tillsätta en särskild rådgivare med uppdrag att bevaka kvinnors intressen i EU:s utrikespolitik. Förslaget om en särskild rådgivare bygger bland annat på en studie från FBA. Gabriela Elroy från FBA berättar mer i en intervju.

2015-04-09
SvD (artikeln tillgänglig för prenumeranter)
"Jag är övertygad om att Al-Shabaab inte kan besegras enbart med militära medel", säger Emma Skeppström, FBA:s expert på Somalia och Afrikas horn, om Kenyas strategi för att bemöta terrorgruppens attacker.

2015-04-07
SR – Morgonpasset i P3
Emma Skeppström, projektledare på FBA och expert på Somalia och länderna på Afrikas horn, sammanfattar och analyserar Al-Shabaabs terrorattack i Kenya på skärtorsdagen.

2015-04-06
TV4 – Nyhetsmorgon
"Al-Shabaab ser Kenya som sin fiende". Emma Skeppström, projektledare på FBA och expert på Somalia och Afrikas horn, kommenterar upptrappningen mellan Kenya och Al-Shabaab efter attacken i Garissa.

2015-04-05
Expressen
"Attacken genomfördes för att avskräcka Kenya, men också för att rekrytera muslimska anhängare," säger Emma Skeppström, projektledare på FBA, i Expressen efter terrorattacken i Garissa som krävde 148 människors liv.

2015-04-02
Aftonbladet
Hårt pressade i hemlandet fortsätter den somaliska extremistgruppen al-Shabaab sin taktik att attackera mål i grannlandet Kenya. Emma Skeppström, projektledare på FBA och expert på Somalia och Afrikas horn, kommenterar Al-Shabaab och situationen i Somalia, efter påskhelgens våldsamma terroristattack mot en skola i Garissa, Kenya.

2015-04-02
SVT – Aktuellt (programmet inte längre tillgängligt online)
"Den värsta attacken som Al-Shabaab har genomfört". Emma Skeppström, projektledare på FBA och expert på Somalia och Afrikas horn-området, analyserar attacken på universitet i Garissa, Kenya. Emma medverkar från cirka 05.25.

2015-03-16
Allehanda
Fem tuffa dagar på Sandö kan betyda skillnaden mellan liv och död. FBA:s utbildning i skydd mot risker i konfliktområden förbereder för det allra värsta som kan hända under ett utlandsuppdrag, skriver allehanda.se.

2015-03-06
Hufvudstadsbladet
Irakiska myndigheter har uppgett att Islamiska staten (IS) har börjat skövla den antika assyriska staden Nimrud. "Attackerna är strategiska och religion är inte den enda orsaken", säger Joel Ahlberg, Irakexpert på FBA.

2015-02-19
Dagens industri (artikeln tillgänglig för prenumeranter)
På den ukrainska vapenvilans fjärde dag föll den strategiska staden Debaltseve efter en månads strider. OSSE planerar att skicka 350 fredsövervakare till Ukraina. Sverige har redan femton utsända på plats, varav elva från FBA. Sven-Eric Söder, generaldirektör på FBA, intervjuas av Dagens industri.

2015-02-11
SVT Forum (programmet inte längre tillgängligt online)
Den 11 februari presenterade utrikesminister Margot Wallström regeringens utrikesdeklaration för 2015  i riksdagen. FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder medverkade i ett efterföljande panelsamtal i SVT Forum.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter