År 2020 inrättades 1325-stipendiet, tillägnat minnet av jämställdhetsexperten och fredsbyggaren Zaida Catalán.
Varför deltar Sverige i valobservationsinsatser?
Valobservation är ett viktigt verktyg i arbetet för demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet världen över. Valobservationsinsatser bidrar till fred och utveckling och kan förhindra hot och våld i samband med val. Det är den svenska regeringen som beslutar om vilka länder Sverige ska skicka valobservatörer till.Sedan 1989 har svensk personal deltagit i internationella valobservationsinsatser och observerat ett stort antal president-, parlaments- och lokalval samt folkomröstningar världen över. Sedan 2016 är det FBA som ansvarar för att rekrytera, utbilda och sända ut svensk personal till insatserna.
De valobservationsinsatser vi sänder personal till leds av EU, OSSE, OAS eller The Carter Center. Det är fyra internationellt erkända aktörer som har lång erfarenhet av att arrangera valobservationsinsatser.
Europeiska unionen (EU) är ett samarbete mellan 27 stater i Europa, däribland Sverige. EU arrangerar valobservationsinsatser i länder utanför unionen. Länder som EU har en särskild relation till prioriteras.
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är ett säkerhetspolitiskt samarbetsorgan med 57 deltagande stater, Sverige är en av dem. OSSE arrangerar valobservationsinsatser i de egna medlemsländerna.
Organisationen för amerikanska stater (OAS) är ett samarbete mellan 35 stater i Nord-, Syd- och Centralamerika. OAS arrangerar valobservationsinsatser i de egna medlemsländerna.
The Carter Center är en icke-statlig organisation som arrangerar valobservationsinsatser i hela världen.
Man får inte observera val i sitt eget land, varken i en valobservationsinsats för EU, OSSE, OAS eller The Carter Center.
Tillhörande foto: Logan Abassi/MINUSTAH