Varför deltar Sverige i valobservationsinsatser?

Valobservation är ett viktigt verktyg i arbetet för demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet världen över. Valobservationsinsatser bidrar till fred och utveckling och kan förhindra hot och våld i samband med val. Det är den svenska regeringen som beslutar om vilka länder Sverige ska skicka valobservatörer till.

Sedan 1989 har svensk personal deltagit i internationella valobservationsinsatser och observerat ett stort antal president-, parlaments- och lokalval samt folkomröstningar världen över. Sedan 2016 är det FBA som ansvarar för att rekrytera, utbilda och sända ut svensk personal till insatserna.

De valobservationsinsatser vi sänder personal till leds av EU, OSSE, OAS eller The Carter Center. Det är fyra internationellt erkända aktörer som har lång erfarenhet av att arrangera valobservationsinsatser.

Europeiska unionen (EU) är ett samarbete mellan 27 stater i Europa, däribland Sverige. EU arrangerar valobservationsinsatser i länder utanför unionen. Länder som EU har en särskild relation till prioriteras.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är ett säkerhetspolitiskt samarbetsorgan med 57 deltagande stater, Sverige är en av dem. OSSE arrangerar valobservationsinsatser i de egna medlemsländerna.

Organisationen för amerikanska stater (OAS) är ett samarbete mellan 35 stater i Nord-, Syd- och Centralamerika. OAS arrangerar valobservationsinsatser i de egna medlemsländerna.

The Carter Center är en icke-statlig organisation som arrangerar valobservationsinsatser i hela världen.

Man får inte observera val i sitt eget land, varken i en valobservationsinsats för EU, OSSE, OAS eller The Carter Center.

Tillhörande foto: Logan Abassi/MINUSTAH

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Regeringen har beslutat att omlokalisera FBA:s verksamhet från Sandö till Stockholm

FBA:s verksamhet på Sandö ska upphöra senast den 31 december 2025. Regeringen hänvisar till pågående reformering av biståndet och regeringens strävan mot en mer ändamålsenlig och kostnadseffektiv statsförvaltning.

2025-01-16 14:07

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter