Till vilka organisationer sekonderar FBA personal?

FBA rekryterar personal till internationella freds- och krishanteringsinsatser som leds av FN, EU, OSSE och Nato. Vi sänder också ut personal till organisationernas huvudkontor.

FBA är en statlig myndighet och styrs av Sveriges regering, genom bland annat en instruktion och årliga regleringsbrev. Där står det vilka organisationer som FBA ska sekondera svensk personal till, för vilken typ av uppdrag och i vilka länder. Här kan du läsa mer om hur regeringens styrning av FBA fungerar.

FN

Förenta nationerna (FN) är en mellanstatlig organisation där nästan alla världens självständiga länder är medlemmar, så även Sverige. Ett av FN:s huvudsyften är att bevara internationell fred och säkerhet. FN har fredsinsatser på plats i konfliktdrabbade länder världen över, och särskilda sändebud i olika länder och regioner. FN har också en rad underorgan, bland annat utvecklingsprogrammet UNDP, som finns på plats i de flesta länder. Allt FN:s arbete i ett land koordineras från FN:s Resident Coordinator Office i landet. FN:s samlade arbete i världen koordineras från FN:s högkvarter i New York.

FBA sänder både ut personal till FN:s fredsinsatser i fält, till olika FN-organ och kontoren för FN:s särskilda sändebud i konfliktdrabbade länder, och till FN:s Regional Coordinator Office i dessa länder. FBA sänder också ut personal till FN:s högkvarter i New York.

EU

Europeiska unionen (EU) är ett samarbete mellan 27 stater i Europa. Medlemskapet i EU innebär att Sverige ingår i en politisk allians och tar ett solidariskt ansvar för Europas säkerhet. EEAS, European External Action Service, är EU:s diplomatiska kår som företräder EU som helhet i världen och hjälper EU:s utrikesrepresentant att driva den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken. EEAS har sitt huvudkontor i Bryssel samt delegationer i ett flertal länder. EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik innefattar också fredsfrämjande insatser i kris- eller konfliktdrabbade områden i världen.

FBA sänder både ut personal till EU:s insatser i fält, till EEAS i Bryssel och till olika EU-delegationer i världen. På EEAS webbplats kan du läsa mer om EU:s fältinsatser.

Om du vill lära dig mer om ansökningsprocessen för EU:s insatser kan du se en video på webbplatsen för European Centre of Excellence for Civilian Crisis Manegement.

OSSE

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är ett säkerhetspolitiskt samarbetsorgan med 57 deltagande stater, däribland Sverige. OSSE:s sekretariat ligger i Wien. Därifrån planeras och koordineras OSSE:s insatser i fält i ett flertal länder i Europa och närområdet, som ska förebygga konflikter. I Wien finns också kontoret för OSSE:s representant för mediefrihet som bevakar yttrandefrihet och skydd av journalister i Europa med omnejd. OSSE har även ett särskilt kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter, Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR), som ligger i Warszawa.

FBA sänder både ut personal till insatserna i fält, till OSSE:s sekretariat i Wien, till kontoret för OSSE:s representant för mediafrihet och till OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR).

Läs mer om att arbeta inom OSSE på deras webbplats.

Nato

Nato (North Atlantic Treaty Organization) är en försvarsallians som består av 32 medlemsländer. Nato syftar till att bevara freden för medlemsländerna och består av både en militär och en civil, politisk del. Den civila delen syftar till att stärka medlemsländernas förmåga att stå emot och hantera såväl kriser som yttre hot.

Natos högsta beslutande organ heter Nordatlantiska rådet. Rådet leds av Natos generalsekreterare. Under rådet finns ett antal kommittéer som driver Natos arbete inom olika frågor. Natos militära del styrs av militärkommittén, det civila beredskapsarbetet sköts av resilienskommittén.

FBA sekonderar civil personal till Natos högkvarter i Bryssel.

Läs mer om att arbeta inom Nato på deras webbplats.

Tillhörande foto: UN Photo/Milton Grant

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Stipendiemöjlighet för unga ledare inom kvinnor, fred och säkerhet i Ukraina

Är du en ung förändringsaktör i början av din karriär med ett stort engagemang för kvinnor, fred och säkerhet? Har du erfarenhet från arbete inom detta område i Ukraina och vill ta ditt engagemang till nästa nivå? Då har du möjligheten att ansöka om 1325-stipendiet för 2024/2025.

2024-11-18 10:30

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter

Lediga jobb