År 2020 inrättades 1325-stipendiet, tillägnat minnet av jämställdhetsexperten och fredsbyggaren Zaida Catalán.
FBA:s arbete i Somalia
Somalia har präglats av väpnade konflikter i närmare 40 år. Nu byggs landet upp på nytt och FBA:s arbete i Somalia bidrar bland annat till att öka kvinnors och ungas deltagande i de pågående fredsprocesserna.När militärregimen under ledning av Siad Barre störtades 1991 kollapsade de somaliska statsinstitutionerna och ingen regering har haft kontroll över hela landet sedan dess.
Sedan 2012 finns dock en federal regering på plats i huvudstaden Mogadishu, och ett antal federala medlemsstater har etablerats. Med stöd av Afrikanska unionens fredsinsats AMISOM försöker regeringen ta över de områden i södra och mellersta Somalia som fortfarande kontrolleras av terrorgruppen Al-Shabaab. Målet är att reducera Al-Shabaabs inflytande så att AMISOM under de kommande åren kan lämna över hela ansvaret för landets säkerhet till somaliska säkerhetsstyrkor.
Samtidigt pågår en mängd andra konflikter i olika delar av Somalia, däribland lokala konflikter som hänger samman med den begränsade tillgången på betesmark och vatten. En sorts konflikter som riskerar att bli alltmer vanligt förekommande i takt med att konsekvenserna av klimatförändringarna märks i Somalia.
FBA arbetar med följande områden inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Somalia:
Kvinnor, fred och säkerhet
Stora delar av befolkningen i Somalia saknar socialt, ekonomiskt och politiskt inflytande. FBA:s insatser syftar till att öka möjligheterna för framför allt kvinnor och unga att delta i freds- och statsbyggande processer. Bland annat arbetar FBA med stöd till den somaliska valkommissionen och förberedelserna inför de allmänna val som planeras till 2020–2021. Fokus ligger på att mäns och kvinnors valdeltagande ska vara jämlikt.
Säkerhetssektorreform
Ett problem i Somalia är att det inte har funnits någon enhetlig säkerhetssektor i landet på flera decennier. Förtroendet för säkerhetsaktörer är generellt sett lågt och både milisgrupper och nationella säkerhetsstyrkor har anklagats för övergrepp mot civila. FBA arbetar för att det ska vara möjligt att genomföra inkluderande och hållbara reformer av säkerhetssektorn. Målet är att Somalia ska kunna bygga upp en fungerande säkerhetssektor som kan utöva kontroll över hela landet och garantera medborgarnas trygghet.
Här kan du läsa hela strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia 2018–2022. Strategin har förlängts till dess att regeringen fattar beslut om en ny strategi.
Läs mer
Somalia byggs upp efter 20 år av krig
Foto: UN Photo/Stuart Price