Historien om Folke Bernadotte

I slutet av maj 1948 fick greve Folke Bernadotte ett telegram från FN:s generalsekreterare Trygve Lie med en förfrågan om Bernadotte var villig att anta uppdraget som FN:s medlare i konflikten mellan Israel och Palestina. Folke Bernadotte blev därmed den första medlaren i FN:s då korta historia.

Folke Bernadotte hade redan gjort sig internationellt känd genom expeditionen med de vita bussarna i andra världskrigets slutskede, när flera tusen skandinaviska och judiska fångar räddades ur koncentrationsläger i Tyskland. Som vice ordförande i svenska Röda korset hade Folke Bernadotte ett gott internationellt kontaktnät.

Hans insats som medlare för FN började väl. Redan efter två veckor av medling utlystes en månadslång vapenvila den 11 juni 1948.

Samtidigt som Folke Bernadotte ägnade mycket kraft åt att organisera övervakandet av vapenvilan, engagerade han sig djupt i de palestinska flyktingarnas förhållanden. Genom de humanitära insatser som han initierade, kom grunden att läggas till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar.

I hägnet av vapenvilan övergick Folke Bernadotte också till att formulera ett förslag till en mer långsiktig lösning av konflikten, ett utkast till en fredsplan. Enligt planen skulle det tidigare brittiska mandatet Palestina bli en union mellan judar och araber, där den judiska delen skulle utgöras av Israel och den arabiska av kungadömet Transjordanien (dagens Jordanien).

Planen väckte vrede i båda lägren och förkastades såväl av Israel som av alla arabstater utom Transjordanien. Så snart som vapenvilan formellt upphörde att gälla den 9 juli återupptogs krigshandlingarna. Efter upprepade förfrågningar fick Folke Bernadotte ett antal observatörer på plats. Därmed hade grunden lagts för UNTSO, FN:s organ för övervakning av vapenstillestånd och fredsavtal i denna del av Mellanöstern.

Folke Bernadotte gav sig då i kast med att utarbeta ett nytt förslag till en fredlig lösning på konflikten. Men han hann aldrig presentera det nya förslaget för FN:s generalförsamling. När Folke Bernadotte på eftermiddagen den 17 september var på väg till överläggningar och färdades i en konvoj på tre bilar i Jerusalem, stannades den av kamouflageklädda män. En av dem sprang till bilen där Folke Bernadotte befann sig, stack in en automatpistol och sköt honom med flera skott i bröstet. I baksätet bredvid Folke Bernadotte satt även den franske översten André Serot, som också han träffades av flera skott och omkom i attentatet.

Ett antal medlemmar tillhörande Sternligan, en judisk underjordisk terrororganisation i Israel, fängslades en kort tid men ingen dömdes för mordet. I en rapport till FN i maj 1949 förklarade den israeliska regeringen att inga enskilda personer hade kunnat bindas till brottet även om det fanns indicier som pekade mot Sternligan. När preskriptionstiden för mordet hade gått ut 1968 trädde så småningom flera medlemmar ur Sternligan fram och erkände att de låg bakom mordet på Folke Bernadotte.

Folke Bernadottes fredsplan dog med sin upphovsman. Samtidigt gjorde Folke Bernadottes insats i Israel-Palestinakonflikten honom känd som en av de allra första initiativtagarna till internationella fredsinsatser, och Folke Bernadotteakademin (FBA) har fått sitt namn till Folke Bernadottes minne.

FBA:s heraldiska vapen har tagits fram i samråd med riksheraldikern och symboliserar bland annat arvet efter Folke Bernadotte. Ätten Bernadottes släktvapen innehåller ett brovalv och i FBA:s vapen symboliserar bron en brygga mellan parter i konflikt, konfliktförebyggande och internationell krishantering.

Globen i vapnet representerar idén om en institution som verkar i en internationell miljö. De tre kronorna är den traditionella symbolen för Sverige och den stora kronan högst upp betyder att myndigheten är underställd regeringen.

Även FBA:s motto ”Istället för vapen” är inspirerat av den bok med samma titel som Folke Bernadotte skrev strax före sin död.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Regeringen har beslutat att omlokalisera FBA:s verksamhet från Sandö till Stockholm

FBA:s verksamhet på Sandö ska upphöra senast den 31 december 2025. Regeringen hänvisar till pågående reformering av biståndet och regeringens strävan mot en mer ändamålsenlig och kostnadseffektiv statsförvaltning.

2025-01-16 14:07

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter