Folke Bernadotteakademin – Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling

Linnéa Lindberg

Rådgivare till FN i Myanmar

Linnéa Lindberg är utsänd från FBA till FN:s landkontor i Myanmar, där hon arbetar som rådgivare inom fred och utveckling. Hon bor och jobbar i Myanmars största stad Yangon.

Efter 50 år av militärstyre och isolering från omvärlden är fattigdomen utbredd i Myanmar. Flera konflikter pågår mellan etniska minoritetsgrupper och militären. FN:s landkontor samordnar FN:s insatser i landet. Aktiviteterna syftar till att förbättra levnadsförhållandena för befolkningen, och att bidra till freds- och statsbyggande genom att stärka mänskliga rättigheter och demokrati.

Linnéa, vad gör du på jobbet egentligen?

– Allt! Arbetet är verkligen otroligt brett och ingen dag är den andra lik. Mitt huvudfokus sedan två år tillbaka är hur FN bäst kan integrera mänskliga rättigheter i det arbete vi gör kring frågor som rör fred och konflikt. Myanmar är ett komplicerat och mångfacetterat land med aktiv konflikt, och behov av såväl humanitärt bistånd som utveckling. Därför måste mänskliga rättigheter genomsyra allt vi gör. Mitt arbete handlar om att stödja landkontorets chef, vilket betyder att jag tar fram information, skriver bakgrundsmaterial och talepunkter, koordinerar och leder möten om de frågor vi arbetar med. 

Hur ser din vardag i Yangon annars ut?

– Jag kom nyss tillbaka till Myanmar efter min föräldraledighet så vardagen utanför arbetet liknar nog ganska mycket livet som småbarnsförälder i Sverige med blöjbyten, vakna nätter och barnsäkring av bostaden! Dessvärre är luften i Yangon dålig så vi tar inte ut vår dotter mer än nödvändigt. Men trots detta är Yangon ett mycket populärt och säkert ställe när man har små barn och utbudet av familjeaktiviteter är stort. Innan vår dotter kom sjöng jag i kör och gick på yoga.

Vad gjorde du innan du blev utsänd av FBA till Myanmar?

– Jag har arbetat utomlands i tio år. Mänskliga rättigheter har gått som en röd tråd genom hela min karriär. Jag började som volontär i Kambodja och kom in i FN-systemet genom Högkommissarien för mänskliga rättigheter, OHCHR. Jag har även varit utsänd från FBA till Liberia där jag arbetade för FN:s fredsinsats UNMIL med rättsstatsuppbyggnad och försoning. Efter några månader i Colombia och på Filippinerna kom jag hit. Jag är jurist i botten och specialiserade mig inom mänskliga rättigheter vid Raoul Wallenberginstitutet i Lund.

Du inledde ditt uppdrag 2016. Hur skulle du summera de här åren?

– Min tid här har varit fantastisk och utvecklat mig både personligt och professionellt. Jag har arbetat otroligt mycket – sena kvällar och helger. Men det är få arbetsplatser där man kommer i kontakt med så många olika frågor, det har gett en bredd som är få förunnat. Frågorna jag arbetar med är ibland väldigt tunga, men jag känner att jag gör skillnad. Tack vare alla utmaningar vi ställs inför, alla svåra beslut vi måste ta och hur vi alltid måste vara ett steg före har jag fått en känsla av att inget är omöjligt.

Foto: Privat

läs mer om våra utsända i fält

Kristian Edqvist

Utbildningssamordnare i Bryssel

Läs mer om Kristian

Johan Chytraeus

Observatör och analytiker i Ukraina

Läs mer om Johan

Julia Kempny

Politisk rådgivare i Somalia

Läs mer om Julia

Vanda Dahlbom

Analytiker i Irak

Läs mer om Vanda

Björn Tedeman

Valobservatör

Läs mer om Björn

Karolina Riedel

Statistiker i valobservationsinsatser

Läs mer om Karolina

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Terrorismbekämpning centralt i EU:s arbete för fred, säkerhet och utveckling

Mitt i rusningstrafiken den 11 mars 2004 exploderar pendeltåg på tre stationer i Spaniens huvudstad Madrid. Över 2 000 människor skadas och 191 dör. Bombdådet är det värsta som drabbat Europa i fredstid. Året därpå antar EU en strategi för att bekämpa terrorism.

2020-03-24 08:00
Photo

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Maria Chalhoub

  Covid-19, a mechanism for conflict resolution?

  Barely a month has passed since the World Health Organization announced the Covid-19 outbreak as a pandemic. Yet, we are already looking at a case tally of some 1 million globally, among them no less than 55 000 deaths.

  For those of us in the conflict resolution industry, we worry not only about those conflict-ridded societies that have no infrastructure or means to cope with the outbreak, but about the potential shifting of international priorities, away from ... Läs hela inlägget »

  2020-04-06 11:19
 • Skrivet av Mirna Hanna

  I sökandet efter identiteten

  Har du någonsin känt ett tomrum i djupet av ditt sinne och din själ, som om du aldrig haft någonting? Som om du var en människa utan förflutet, utan arv? Om du någonsin har känt detta, har du känt smärtan av att förlora din identitet.

  När en människa flyttar till ett nytt land med ett främmande språk och ett nytt samhälle som skiljer sig så mycket från det man växte upp i kan man känna att identiteten ... Läs hela inlägget »

  2020-04-01 13:08
 • Skrivet av Tomas Brundin

  Om att hålla huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena

  Tänk om antalet ord hade kunnat skapa fred mellan Israel och Palestina. Då hade ockupationen upphört och två självständiga stater levt sida vid sida i fred och säkerhet. Men så har det inte blivit.

  Ändå är orden varje tjänstemans viktigaste verktyg. Det är orden som lägger grunden för det politiska och juridiska ramverk som sätter gränser för olika aktörers agerande. Det är åtminstone vad vi hoppas och tror. Men då gäller det att hålla huvudet kallt.

  Den vanligaste ... Läs hela inlägget »

  2020-03-26 10:58

Läs våra publikationer

Image description

An Introduction to Human Rights and Security Sector Reform

Successful security sector reform (SSR) must be guided by the understanding of people as rights-holders and the state, including core security actors, as duty-bearers in providing security as a service to the people.

Dokument
Attribut
Författare:
FBA
År:
2020
Photo

Saba Nowzari

Saba är expert på Mali, Mellanöstern och kvinnor, fred och säkerhet

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Photo

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer om vårt stöd till civilsamhället

Twitter