Karolina Riedel

Karolina Riedel

Statistiker i valobservationsinsatser

Karolina Riedel är statistiker och med i FBA:s resursbas för valobservationsinsatser. Hon åker med jämna mellanrum ut till länder i världen där det hålls val för att sammanställa de observationer som görs. Det är viktigt för att få en samlad bild av om ett val gått rätt till.

FBA har ansvar för att rekrytera, utbilda och sända ut personal till de internationella valobservationsinsatser som Sverige deltar i. Det rör sig om ett tjugotal EU- och OSSE-insatser per år. Det kommer ofta besked med kort varsel om att ett land ska hålla val, och att en internationell valobservationsinsats ska vara på plats. För att FBA snabbt ska kunna bidra med personal till insatserna har myndigheten en resursbas med personer som är kvalificerade och tillgängliga för olika uppdrag. Det rör sig om till exempel korttidsobservatörer, långtidsobservatörer, och statistiker som Karolina.

Karolina, kan du berätta mer om dina uppdrag?

– Man kan säga att en valobservationsinsats har flera delar. Personerna som ingår i ”core team” och långtidsobservatörerna är på plats i flera veckor. De tittar till exempel på hur medierna rapporterar och hur röstlängderna görs upp. Korttidsobservatörerna bevakar främst hur det ser ut i vallokalerna på valdagen; från öppningen av lokalerna till rösträkningen. Alla fyller i formulär om vad de ser. Formulären skickas till mig, och jag sammanställer svaren åt insatschefen och analytikerna som använder dem i den rapport som offentliggörs dagen efter valet. Vid ett val brukar jag vara på plats i landet i 8–9 dagar ungefär. Men mina kontrakt är längre än så. Varje uppdrag innebär förberedelser som jag gör hemifrån, som att skapa och koda formulär. Det kan också vara efterarbete.

Hur kom det sig att du blev intresserad av valobservation? 

– Jag är utbildad nationalekonom. Genom utbildningen fick jag kontakt med en lokal valobservationsorganisation på Sri Lanka. Jag var där under valet 2010 och koordinerade valobservationen som de gjorde. När jag kom hem såg jag att det rekryterades till den svenska resursbasen för valobservationsinsatser. Jag ansökte och kom med. Sedan dess har jag åkt på flera uppdrag som statistiker.

Vad gör du när du inte är ute på olika valobservationsuppdrag?

– Jag har tidigare jobbat på Opinionslaboratoriet på Göteborgs universitet, med statistik och opinionsundersökningar i Sverige. Den senaste tiden har jag varvat föräldraledighet med uppdrag i valobservationsinsatser. Snart ska jag börja jobba på Finansdepartementet. Uppdragen i valobservationsinsatserna är ganska korta så det är möjligt att kombinera dem med fast jobb och familj.

 Varför är dina uppdrag viktiga?

– Val är en väldigt konkret del av en demokrati. Det känns meningsfullt att vara på plats och se om det går rätt till. En valobservationsinsats tittar på valet ur väljarens synvinkel, genom att bland annat se om rösthemligheten är bevarad, om påtryckningar utövas mot väljare och om räkningen av rösterna genomförs på ett korrekt sätt. Vi som jobbar med valobservation får ofta höra av lokalbefolkningen att det är viktigt att vi finns på plats, och om vi inte hade varit där hade kanske genomförandet av valet sett annorlunda ut. Mina uppdrag är också fantastiskt roliga, i en valobservationsinsats arbetar otroligt professionella människor från många olika länder och det är en lyx att få vara med om det.

Foto: Tomasz Janczy, Jay Baker, AFGE

På internationella uppdrag

Teresa Wiklund

Monitor inom EUMM i Georgien

Läs mer om Teresa

Kajsa Norman

Valobservatör

Läs mer om Kajsa

Catalina Perdomo Rodriguez

Rådgivare till FN i Colombia

Läs mer om Catalina

Björn Tedeman

Valobservatör

Läs mer om Björn

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter