""

Johan Fredborn Larsson

Politisk rådgivare i Mali

Johan Fredborn Larsson är utsänd från FBA till EUCAP Sahel Mali, EU:s civila krishanteringsinsats som stödjer reformer av säkerhetssektorn i Mali genom träning och rådgivning. Han är stationerad i huvudstaden Bamako.

Konflikten i Mali har pågått sedan 2012 då tuaregrebeller och radikala islamister gick samman och tog kontroll över norra delen av landet. 2015 undertecknades ett fredsavtal men säkerhetsläget är fortsatt svårt, konflikten har spridit sig och fler aktörer har blandat sig i.

För att Malis säkerhetsstyrkor, däribland polisen, bättre ska kunna upprätthålla säkerhet och skydda civila behöver de reformeras. Det har Malis regering bestämt, och för att få stöd i arbetet med att effektivisera säkerhetssektorn bjöd den maliska regeringen in EU att etablera en insats i landet.

Johan, vad innebär din roll som politisk rådgivare i EUCAP Sahel Mali?

– Huvuduppgiften är att stödja insatsens ledning med politisk analys. För att kunna göra detta följer jag den politiska utvecklingen i Mali och Sahelregionen, och även vad som händer i Bryssel och inom FN. Jag arbetar externt gentemot maliska företrädare, samt det internationella samfundet på plats i Bamako, men också med våra uppdragsgivare i Bryssel och EU:s medlemsstater. Mycket koordinering med andra ord.

Hur skulle du beskriva situationen i Mali?

– Mali är drabbat av flera konflikter och sammantaget går utvecklingen dessvärre inte i rätt riktning. Genomförandet av fredsavtalet från 2015, som rör den norra delen av landet, går långsamt. Samtidigt har de centrala regionerna de senaste åren plågats av våldsbejakande extremistgrupper och en tilltagande konflikt mellan olika folkgrupper. I huvudstaden Bamako är den politiska situationen komplicerad och skör. Mali är ett av världens fattigare länder och kännetecknas av hög arbetslöshet och stark befolkningstillväxt. Det är dock viktigt att inte glömma att det i denna svåra situation finns ett vardagsliv som tuffar på för de flesta.

Vad gjorde du innan du blev utsänd från FBA till Mali?

– Jag har arbetat med internationella relationer på olika platser och för olika arbetsgivare, bland annat för EU i Latinamerika och på Utrikesdepartementet i Stockholm. Jag har tidigare även varit utsänd av FBA till Afghanistan.

Du inledde ditt nuvarande uppdrag under våren 2019. Hur var det att flytta till Bamako?

– På Utrikesdepartementet jobbade jag med Mali under ett par år och fick chansen att besöka landet några gånger, vilket gav mersmak. Därför var det ingen tillfällighet att jag hamnade just här. Mali är ett fantastiskt land och Bamako är en trevlig stad, men skillnaderna mot Stockholm är så klart stora. Ett par gånger i veckan tar jag en joggingtur och har på så sätt bättre lärt känna kvarteret där jag bor och börjat heja på grannarna. Det är sorgligt att Mali drabbats av så mycket konflikter, men överlag är jobbet intressant och jag har fantastiska kollegor. I insatsen jobbar både uniformerad och civil personal från olika länder, och att arbeta med kollegor med olika kulturella och professionella bakgrunder är riktigt spännande.

Foto: Privat, Flickr

På internationella uppdrag

Kristian Edqvist

Utbildningssamordnare i Bryssel

Läs mer om Kristian

Catalina Perdomo Rodriguez

Rådgivare till FN i Colombia

Läs mer om Catalina

Johan Chytraeus

Observatör och analytiker i Ukraina

Läs mer om Johan

Karolina Riedel

Statistiker i valobservationsinsatser

Läs mer om Karolina

Vanda Dahlbom

Analytiker i Irak

Läs mer om Vanda

Björn Tedeman

Valobservatör

Läs mer om Björn

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Kvinnors bristande deltagande ett stort jämställdhetsproblem

Jämställdhetsfrågan fick sitt internationella genombrott för 25 år sedan när 189 länder enades om en handlingsplan för att stärka kvinnors rättigheter. Några år senare antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, som tog avstamp i handlingsplanen. 2020 har kallats ett jubileumsår för kvinnor rättigheter. Men var står jämställdhetsarbetet i världen idag?

2020-10-28 12:00
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Maja Bredman

  Sinande hopp om fredsprocessen i Afghanistan när riktade attacker mot civila ökar

  ”Sluta springa västs ärenden. Vi vet var ni bor.”

  Ungefär så löd budskapet i de hotbrev som några av kvinnorna inom civilsamhället i Afghanistan, som FBA samarbetar med, mottog endast dagar efter det att talibanerna och USA signerat ett så kallat fredsavtal den 29 februari i år. Breven var stämplade med talibanernas sigill och levererades till kvinnornas kontor eller hemadresser i Kabul, berättade kvinnorna för mig när jag träffade dem i Bryssel i början av mars. FBA ... Läs hela inlägget »

  2020-11-27 13:32
 • Skrivet av Jenny Oskarsson

  Ett år fyllt av överraskningar för en chef i en internationell insats för fred och säkerhet

  Det känns som att jag har ett långt år bakom mig. I mitten av januari var väskorna packade och jag kunde resa iväg från Sverige för att börja arbeta som utsänd från FBA till European Union Monitoring Mission (EUMM) i Georgien. Jag såg verkligen fram emot de många nya spännande erfarenheter och upplevelser som väntade i rollen som Deputy Head of Operations. Men riktigt hur mycket nytt som skulle ske kunde nog ingen föreställa sig.

  Jag hann ... Läs hela inlägget »

  2020-11-18 08:17
 • Skrivet av Pär Sköld

  Vad hände med hoppet om demokrati i Myanmar?

  Den 8 november går Myanmar till val, där statskanslern Aung San Suu Kyi och hennes parti National League for Democracy (NLD) tävlar om makten. Situationen är på ytan mycket olik den när jag första gången besökte Myanmar, för cirka 20 år sedan, då Aung San Suu Kyi satt i husarrest och tanken på fria val var en avlägsen dröm. Men under ytan har inte lika mycket hänt och Myanmar är långt ifrån en fungerande demokrati.

  Militären, som ... Läs hela inlägget »

  2020-11-06 11:22

Läs våra publikationer

""

Security Sector Reform for Practitioners

This booklet aims to provide the reader with a basic overview of security sector reform (SSR) as well as some initial insights necessary to engage in SSR programming.

Dokument
Attribut
Författare:
FBA
År:
2020

Lediga jobb

""

Johanna Malm

Johanna är expert på Demokratiska republiken Kongo

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

""

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer om vårt stöd till civilsamhället

Twitter