""

Johan Chytraeus

Chef på OSSE-fältkontor i Ukraina

I östra Ukraina pågår sedan 2014 en konflikt mellan ukrainska styrkor och ryskstödda separatister. Trots att parterna kommit överens om vapenvila fortsätter våldet i delar av området.

Som en följd av oroligheterna startade OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, en ”Special Monitoring Mission” i Ukraina våren 2014. Missionen ska vara omvärldens ögon och öron i området och rapportera oberoende och neutralt om vad som händer runtom i landet när det gäller konflikten. I alla konflikter och krig pågår ett parallellt propagandakrig och det är viktigt med en oberoende part som kan rapportera fakta.

Du är utsänd av FBA och placerad inom OSSE i Ukraina. Vad är ert uppdrag?

– Det övergripande målet med missionen är att Minskfördraget, den politiska uppgörelsen om hur konflikten ska kunna lösas, ska implementeras.

– I fält rapporterar vi vad vi ser. Vi skriver oberoende rapporter, analyserar data, samlar in fakta om skottlossningar och verifierar civila förluster med olika separata källor. Vi ska vara en objektiv och neutral aktör i konfliktområdet.

Vad gör du i din roll som chef?

– Jag gör många olika saker. Vi har en team leader på fältkontoret i Kherson och jag är deputy, alltså ställföreträdande. Jag har ett övergripande ansvar för fältkontoret och personalen. Jag ansvarar även för att planera patruller – vart vi ska åka, hur länge vi ska vara där och vilka vi ska träffa. Som chef har jag ett helikopterperspektiv och planerar arbetet utifrån bland annat vad högkvarteret vill veta just nu, säkerhetsläget, om vi behöver information till en särskild rapport eller om det finns uppgifter i media som vi behöver ta reda på mer om.

Vad är din yrkesbakgrund?

– Jag har arbetat utomlands i olika internationella uppdrag i många år. Här i Ukraina började jag som monitor, alltså fredsobservatör, i Donbass i två år. Det har varit en väldigt bra erfarenhet inför chefsrollen som jag har nu. I Donbass finns en yta som inte är kontrollerad av regeringen i Kiev, utan av proryska separatister. Där är det till och från pågående stridshandlingar, vilket var min arbetsmiljö under några år. Nästan alla nya sekunderade från FBA kommer dit.

– Min tid i Donbass har gjort att jag kan missionen väldigt bra. Nu när jag är i Kherson som är ett lugnare område har jag stor användning för mina erfarenheter. Jag kan säkerhetsrutiner och har erfarenhet från att arbeta i ett område med pågående stridshandlingar och andra utmaningar. Det är en bra bakgrund även när man jobbar i ett lugnare område, och bra för mig i den chefsroll jag har nu.

Hur gick du från monitor till chefsposition?

– Jag kände att jag ville ta ett större ansvar och leda en grupp inom missionen, gärna på fältkontorsnivå och så nära civilbefolkningens vardag som möjligt. När det blev en vakans som deputy teamleader vid fältkontoret i Kherson sökte jag den tjänsten. Det blev på så vis en intern väg inom missionen till nya och utvecklande uppgifter.

– Inom missionen kan man till exempel vara patrullchef, då leder man fem-sex personer en hel dag. På morgonen håller man säkerhetsbriefing, gör rollfördelning, patrullplan och ansvarar för patrullens säkerhet den dagen. Man leder arbetet och samtalen man har, och när patrullen kommer hem skriver man patrullrapporten. Allt det får man prova på som monitor också.

– Som chef utbildar jag även nya monitorer och ger råd inför våra intervjuer. Vi pratar med många internflyktingar till exempel, människor som är socialt utsatta och ofta har svårt att finna sig till rätta efter att de flytt sin hemtrakt. Då är det viktigt med medmänsklighet och att ganska snabbt försöka etablera en bra och förtroendefull relation, även om vi kommer från ett annat land och delvis andra omständigheter.

Hur är det att jobba i ett konfliktområde?

– När man blir utsänd till ett konfliktområde bör man vara medveten om att det kan innebära vissa risker som man får vara beredd att ta, och hantera personligen. Det behöver inte nödvändigtvis vara sådant man tänker sig, och som man sett i filmer, utan det kan vara andra saker som påverkar en. Man kanske åker in i ett område där det varit eldgivning under natten, folk är rädda och skärrade och kan vara upprörda och vilja att vi ska göra något för att stoppa kriget. Det kan innebära en viss stress.

– Utöver en nyfikenhet och ett personligt engagemang bör man ha en personlig mognad och god självkännedom. Man bör vara medveten om sina stressnivåer och ha en hyfsad insikt om hur man hanterar dem på ett bra sätt.

Varför tog du det här uppdraget?

– Jag känner att den här typen av uppdrag är meningsfulla. Vägen hit var inte helt självklar, men jag har alltid haft ett intresse för internationell politik och freds- och konfliktforskning och reste mycket i Östeuropa under min studietid.

– Det är min grej liksom, att jobba så nära humanitära frågor som möjligt. Det är meningsfullt. Man är en liten pusselbricka i det stora spelet, men om man lyckas göra skillnad för någon ibland så betyder det allt.

Vad gör du på fritiden?

– Det har varit ganska tråkigt på fritiden de senaste åren på grund av pandemin, men jag försöker träna regelbundet. Jag brukar löpträna, jag springer några varv i parken här i stan som avkoppling och jag har köpt en roddmaskin som jag har hemma.

– Sen tycker jag om att planera mina ledigheter. Jag upplever att jag har stark koppling till Sverige, huset hemma i Värmland är min bas i världen och att måla lite panel i köket ger ett väldigt tydligt resultat. Det är en skön kontrast till det här arbetet där man inte alltid ser lika snabba resultat.

Foto: Privat, OSCE/Evgeniy Maloletka

På internationella uppdrag

Kristian Edqvist

Utbildningssamordnare i Bryssel

Läs mer om Kristian

Catalina Perdomo Rodriguez

Rådgivare till FN i Colombia

Läs mer om Catalina

Karolina Riedel

Statistiker i valobservationsinsatser

Läs mer om Karolina

Björn Tedeman

Valobservatör

Läs mer om Björn

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Nya mottagare av stipendiet för kvinnor, fred och säkerhet till Zaida Cataláns minne

Judith Maroy från Demokratiska republiken Kongo (DRK) och Ola Salem från Palestina har utsetts till nya mottagare av stipendiet till stöd för FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Judith Maroy kommer under 2022 att arbeta i organisationen Kvinna till Kvinna (DRK) och Ola Salem i MIFTAH (Palestina).

2022-01-19 15:55
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Andreas Berg

  Delivering Security Sector Reform under the threat of invasion in Ukraine

  If it is indeed true that ’life imitates art far more than art imitates life’ (credit to Oscar Wilde), then the art form at play in Ukraine these days is surrealism. At least, this is how I felt as I prepared to leave Kyiv in December.

  Kreschatyk Street, the main street in Kyiv, December 2021. Photo: Andreas Berg

  I had spent almost three years as Coordination & Cooperation Officer at EUAM Ukraine, one of several FBA ... Läs hela inlägget »

  2022-01-18 14:28
 • Skrivet av FBA redaktör

  FBA-bloggen får nytt utseende

  Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022.

  Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.

   

  2022-01-04 11:09
 • Skrivet av Hans Fridlund

  Tarmac’s end

  Human Security Team Leader Hans Fridlund writes about how going a bit further on his leisure trips has added value to his work at EUMM Georgia.

  2021-10-22 08:28

Läs våra publikationer

Youth, Peace and Security Agenda - Strengthening institutional capacity for implementation

This policy brief aims to support organizations working on peace and security to strengthen institutional capacity and operational readiness for accelerating the implementation of the Youth, Peace and Security (YPS) agenda. The policy brief aims to guide decision-makers, managers and senior officials on how to create an enabling environment within their own organization by providing tangible entry points and recommendations in six priority areas.

Dokument
Attribut
Författare:
FBA
År:
2021
""

Johanna Gårdmark

Johanna är expert på internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

""

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer om vårt stöd till civilsamhället

Twitter