Catalina Perdomo

Catalina Perdomo Rodriguez

Rådgivare till FN i Colombia

Efter drygt femtio år av inbördeskrig undertecknades 2016 ett fredsavtal i Colombia mellan regeringen och gerillagruppen FARC. Nu pågår en process för att förverkliga fredsavtalet, där många olika aktörer är inblandade. Catalina Perdomo Rodriguez, utsänd från FBA till FN i Colombia, ger råd och expertstöd i processen.

I och med fredsavtalet med FARC lade cirka 13 000 gerillasoldater ner sina vapen. Nu måste de bygga upp en civil tillvaro, och lokalsamhällen runtom i Colombia behöver stöd för att ta emot dem. Det finns också fortfarande en aktiv gerilla, ELN. Sociala ledare i områden där det ännu råder konflikt har drabbats hårt. Flera FN-organ finns på plats i Colombia för att stödja landets fortsatta väg mot fred.

Catalina, du är utsänd från FBA till FN i Colombia, där du arbetar som Peace and Development Specialist. Vad innebär det?

– Jag har ett mycket spännande jobb som rådgivare i fredsfrågor på FN:s landkontor i Bogotá, som samordnar olika FN-organs arbete i Colombia. Jag analyserar hur den politiska utvecklingen, med allt från sociala protester till hur det går att genomföra fredsavtalet från 2016, påverkar FN:s arbete. Jag ägnar också mycket tid åt att stärka samverkan mellan olika FN-organ som verkar för fred och utveckling i landet, som UNDP, UN Women, UNICEF, och FN:s särskilda insats i Colombia som stödjer återanpassning av före detta FARC-kombattanter till ett civilt liv.

Du tog med dig familjen till uppdraget i Colombia. Hur var det för er att flytta till Bogotá?

– Min man och jag flyttade till Colombia med våra två barn och vår hund. Det var en rejäl förändring men vi hade turen att hitta en bra skola för barnen. Vårt yngsta barn kunde till exempel bara lite spanska och behövde extra stöd i början. Som tur är anpassar sig barn snabbt. Sen kommer jag ursprungligen från Colombia, även om jag sedan många år även är svensk medborgare, och mina föräldrar bor här. Det känns tryggt. Och intressant eftersom landet just nu genomgår en stor omvandling.

Hur har det fungerat under de senaste månaderna, när coronapandemin gjort att man inte fått röra sig fritt ute i många delar av landet?

– Colombia har genomfört en av världens strängaste nedstängningar av samhället. Nedstängningen inleddes i mars och upphävdes först i slutet av augusti. Jag började mitt jobb i januari 2020 så jag hann bara vara på kontoret i två och en halv månad innan jag fick börja jobba hemifrån. Jag fick sätta mig in i mitt nya jobb virtuellt, skapa kontakter via videosamtal, lära känna landets situation utan att kunna göra fältbesök. Och jag fick arbeta samtidigt som jag stöttade mina barn med hemundervisning. Jag fick mer arbete också, med FN:s svar på coronapandemin. Men jag och min man är ändå nöjda med att vi har stannat kvar i Colombia under denna tid då alla krafter har behövts i landet.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har över 15 års erfarenhet av att arbeta i internationella miljöer på fyra olika kontinenter. Innan jag kom till Colombia var jag utsänd från FBA till FN:s fredsinsats i Demokratiska republiken Kongo. Jag har också arbetat för bland annat FN:s utvecklingsprogram UNDP, Interamerikanska utvecklingsbanken och Sipri. Men nu känns det bra att jobba och bo i mitt ursprungliga hemland Colombia.

Foto: Privat, UN Photo, Pedro Szekely

På internationella uppdrag

Teresa Wiklund

Monitor inom EUMM i Georgien

Läs mer om Teresa

Kajsa Norman

Valobservatör

Läs mer om Kajsa

Karolina Riedel

Statistiker i valobservationsinsatser

Läs mer om Karolina

Björn Tedeman

Valobservatör

Läs mer om Björn

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter