Stöd till Fonden för mänskliga rättigheter

Bidrag från Fredsmiljonen har möjliggjort för Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden) att utveckla verksamheten bland annat på området övergångsrättvisa, det vill säga alla de mekanismer och processer en stat använder för att komma till rätta med massiva kränkningar av mänskliga rättigheter och humanitär rätt för att säkerställa upprättelse, rättvisa och försoning - grundpelare för en hållbar fred.

Under år 2013 bjöd MR-Fonden in FN:s särskilda rapportör för sanning, rättvisa, ersättning och garantier för icke-upprepning, Pablo de Greiff, till Stockholm. Under den särskilda rapportörens besök föreslog MR-Fonden att ett svenskt nätverk för övergångsrättvisa med civilsamhälleskaraktär skulle bildas. Det finns ett starkt mervärde i att civilsamhällesaktörer är engagerade i övergångsrättviseprocesser eftersom de både kan främja, granska och förankra sådana processer för att säkra en stabil fredsutveckling. Pablo de Greiff var mycket positiv till initiativet och ansåg också att ett sådant nätverk kunde fungera som ett viktigt stöd för hans mandat.

Under våren 2015 sammankallade MR-Fonden ett möte med intresserade civilsamhällesorganisationer och forskare för att bilda ett svenskt nätverk för övergångsrättvisa. Syftet med nätverket är att ge en plattform för representanter för civilsamhällesorganisationer och forskare verksamma inom fred, säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter att utbyta erfarenheter och kunskap om övergångsrättvisa. Nätverket fungerar som en naturlig kontaktyta för aktörer och beslutsfattare som är intresserade av övergångsrättvisa och ökar kännedom om begreppet i Sverige.

Nätverket har i dagsläget 17 medlemmar – från organisationsvärlden och akademin. I maj 2015 skickade ett antal nätverksmedlemmar ett brev för att förkunna nätverkets bildande till FN:s särskilda rapportör för sanning, rättvisa, ersättning och garantier för icke-upprepning. Läs brevet här. Brevet mottogs positivt av den särskilde rapportören och det svenska nätverket kommer ha återkommande kontakt med de Greiff i det fortsatta arbetet.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Afghanska kvinnor utbildas för att ta plats i fredsbygget

Kvinnor från hela Afghanistan samlades i Kabul när FBA och svenska ambassaden genomförde den andra delen av sin utbildning i dialog och medling. Trots de stora svårigheter som finns för kvinnor att röra sig i stora delar av landet var 27 av 34 provinser representerade.

2017-04-25 12:53

Läs våra publikationer

Image description

Protection of Civilians – Implementation in UN Peace Operations

In light of the new policy by the UN Department of Peacekeeping Operations on protection of civilians (POC), this brief looks at the latest operationalization of POC in field missions by civilians, military and police.

Dokument
Attribut
Författare:
Anna-Linn Persson
År:
2016

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Anna Wikner

  EU i en tid av terror

  Fredagen den 7 april är jag i Bryssel när det fasansfulla dådet på Drottninggatan i Stockholm inträffar. Vi nås av nyheten precis innan vi ska börja vårt sista möte. Informationen är bristfällig, men ganska snart står det klart att det är ett terrorattentat – liknande de som tidigare inträffat i Nice och Berlin.

  FBA har i dagsläget fem utsända till EU:s utrikestjänst (EEAS) i Bryssel, och 32 utsända till EU-insatser i fält. De bidrar till EU:s arbete ... Läs hela inlägget »

  2017-04-19 13:54
 • Skrivet av Robert Hall

  Observing Turkey choosing its form of government

  Elections are always unique turning points in a country’s history so being an election observer has always felt like a privilege. Now I have been given the rare opportunity to observe history being made in Turkey. Not only is it a constitutional referendum on April 16 in Turkey, to decide the form of government some 80 million will live under; it is carried out in a declared state of emergency with military operations ongoing against state-identified ... Läs hela inlägget »

  2017-04-12 13:17
 • Skrivet av Gabriela Elroy

  Att se verkligheten som den är – feministisk utrikespolitik i praktiken

  För några veckor sedan befann jag mig i Jerusalem tillsammans med min FBA-kollega Janna. Denna vackra stad där det är svårt att särskilja historia från nutid, där religionen inte sällan känns mer som förbannelse än välsignelse, och där människor rör sig utmed gränser som inte alltid syns men likväl är knivskarpa. Vi var där för att påbörja en process för att stödja EUPOL COPPS, EU:s polisinsats i Palestina, i deras arbete med jämställdhetsintegrering. Det vill säga ... Läs hela inlägget »

  2017-04-07 11:22
Photo

Anna Wikner

Anna är expert på Asien, FN och EU

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter