Projektexempel

Här hittar du berättelser om några av de projekt som FBA finansierat genom Fredsmiljonen.

Stöd till ukrainska krigsveteraner

Hemvändande soldater som deltagit i strider i östra Ukraina ska få hjälp att komma tillbaka till ett fungerande civilt liv, genom ett projekt som under 2016 har drivits av Svenska Freds med stöd från Fredsmiljonen.

Utställning utmanar stereotypa bilder av kvinnor i krig

Ett av de projekt som finansierats av Fredsmiljonen under 2015 är utställningen Les Femmes, som skildrar kvinnors vardag i östra Demokratiska republiken Kongo. ”Kvinnor är inte bara offer, de är centrala aktörer för förändring”, säger Anna Lithander från Kvinna till Kvinna.

Manifestationen Vägra hata

Manifestationen Vägra hata skedde under helgen 30 januari-1 februari 2015. Med medel från Fredsmiljonen genomfördes en kampanj med representanter för alla religiösa grupper i Sveriges interreligiösa råd, där man tog avstånd från användandet av religiösa argument för att legitimera hat, våld och aggressivitet.

Hopp i Järva

Järva är ett av de områden i Sverige som har störst etnisk mångfald. Där finns socioekonomiska utmaningar, djupa konflikter och brist på social sammanhållning. Initiatives of Change (IofC) Sverige har med stöd av Fredsmiljonen arbetat med ett försoningsprojekt för de boende i området.

Stöd till Fonden för mänskliga rättigheter

Bidrag från Fredsmiljonen har möjliggjort för Fonden för mänskliga rättigheter att utveckla verksamheten bland annat inom området övergångsrättvisa, det vill säga alla de mekanismer och processer en stat använder för att komma till rätta med massiva kränkningar av mänskliga rättigheter.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Afghanska kvinnor utbildas för att ta plats i fredsbygget

Kvinnor från hela Afghanistan samlades i Kabul när FBA och svenska ambassaden genomförde den andra delen av sin utbildning i dialog och medling. Trots de stora svårigheter som finns för kvinnor att röra sig i stora delar av landet var 27 av 34 provinser representerade.

2017-04-25 12:53

Läs våra publikationer

Image description

Protection of Civilians – Implementation in UN Peace Operations

In light of the new policy by the UN Department of Peacekeeping Operations on protection of civilians (POC), this brief looks at the latest operationalization of POC in field missions by civilians, military and police.

Dokument
Attribut
Författare:
Anna-Linn Persson
År:
2016

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Anna Wikner

  EU i en tid av terror

  Fredagen den 7 april är jag i Bryssel när det fasansfulla dådet på Drottninggatan i Stockholm inträffar. Vi nås av nyheten precis innan vi ska börja vårt sista möte. Informationen är bristfällig, men ganska snart står det klart att det är ett terrorattentat – liknande de som tidigare inträffat i Nice och Berlin.

  FBA har i dagsläget fem utsända till EU:s utrikestjänst (EEAS) i Bryssel, och 32 utsända till EU-insatser i fält. De bidrar till EU:s arbete ... Läs hela inlägget »

  2017-04-19 13:54
 • Skrivet av Robert Hall

  Observing Turkey choosing its form of government

  Elections are always unique turning points in a country’s history so being an election observer has always felt like a privilege. Now I have been given the rare opportunity to observe history being made in Turkey. Not only is it a constitutional referendum on April 16 in Turkey, to decide the form of government some 80 million will live under; it is carried out in a declared state of emergency with military operations ongoing against state-identified ... Läs hela inlägget »

  2017-04-12 13:17
 • Skrivet av Gabriela Elroy

  Att se verkligheten som den är – feministisk utrikespolitik i praktiken

  För några veckor sedan befann jag mig i Jerusalem tillsammans med min FBA-kollega Janna. Denna vackra stad där det är svårt att särskilja historia från nutid, där religionen inte sällan känns mer som förbannelse än välsignelse, och där människor rör sig utmed gränser som inte alltid syns men likväl är knivskarpa. Vi var där för att påbörja en process för att stödja EUPOL COPPS, EU:s polisinsats i Palestina, i deras arbete med jämställdhetsintegrering. Det vill säga ... Läs hela inlägget »

  2017-04-07 11:22
Photo

Anna Wikner

Anna är expert på Asien, FN och EU

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter