Informations- och underrättelsesamarbete i multifunktionella internationella uppdrag

Syftet med kursen är att utveckla samarbetet i multifunktionella insatsmiljöer. Deltagarna lär sig att förbättra kommunikationen med det breda spektrum av aktörer som agerar inom ett insatsområde.

Kursen har även som mål att lära ut hur information och underrättelser är av avgörande betydelse för alla statliga och icke-statliga aktörer för att öka en insats säkerhet, och operativa effektivitet.

Deltagarna utvecklar även sin förståelse för olika aktörers informationsbehov och de avgränsningar som krävs, för bättre samarbete och samordning.

Ur kursinnehållet

Stort fokus ligger på att samla in information, genom att bygga personliga nätverk och genom att använda internet, och program som baseras på öppen källkod. Deltagarna får lära sig praktiska verktyg som kan anpassas efter individuella behov.

Målgrupp

Kursen riktar sig till deltagare med relevant arbetslivserfarenhet, i första hand från internationella uppdrag. Deltagarna bör verka eller planera att verka i ett fält relevant för kursen. Kursen är utformad för deltagare från statliga och icke-statliga organisationer, näringslivet, polis och militära organisationer.

Deltagare behöver ha en egen bärbar dator med sig för att kunna delta i de praktiska sessionerna.

Nästa kurs

För information om nästa kurstillfälle, se Kommande kurser. Denna sida uppdateras löpande.

Om du inte kan hitta någon information om den kurs du är intresserad av, var vänlig kontakta kursadministrationen på courses@fba.se.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

FBA i Almedalen 2018

Under 2018 års Almedalsvecka i Visby arrangerar FBA flera olika seminarier om fred, säkerhet och utveckling.

2018-06-19 17:35

MEST LÄSTA

Läs våra publikationer

Image description

Una perspectiva de género en la construcción de la paz

This training manual has been developed to provide an introduction in Spanish to the policy framework on United Nations Security Council Resolution 1325 (UNSCR 1325) and its follow-up resolutions on women, peace and security.

Dokument
Attribut
Författare:
Gabriela Elroy
År:
2018

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Taleb Sobeh

  Gammal historia och ungt hopp i Irak

  Att för första gången få resa till Irak i tjänsten var en känslofylld upplevelse för mig som har växt upp med förnimmelsen av Bagdad som arabvärldens pärla, och berättelserna om Aladdin, Ali Baba och Sinbads äventyr. Trots att verkligheten inte stämde överens med mina förväntningar var upplevelsen av att komma till Bagdad unik och färgstark. Det kan inte gå någon förbi att krig nyligen har utkämpats här, det visade sig redan från luften och därefter även ... Läs hela inlägget »

  2018-06-05 10:59
 • Skrivet av Sven-Eric Söder

  Till minne av Folke Bernadotte och 70 år av FN-insatser för fred

  En kikare, en dagbok och några FN-medaljer. Föremålen representerar vakande ögon i konfliktdrabbade länder, nedtecknade personliga reflektioner om utvecklingen på marken och den symboliska belöningen för väl genomfört uppdrag i fredens tjänst. På medaljens baksida står ”In the service of peace”.

  När en porträttbyst av Folke Bernadotte i dag avtäcks i Den goda gärningens rum i Sveriges Riksdag kommer dessa föremål att placeras tätt intill, för att sätta personen som utsågs till FN:s första medlare i sitt rätta, historiska sammanhang. ... Läs hela inlägget »

  2018-05-29 11:49
 • Skrivet av Ludmila Ceban

  Conflict resources and the rule of law

  Over 40 per cent of all intrastate conflicts have a link to natural resources and, while it is not new evidence as such, less than a quarter of peace negotiations actually aim to resolve conflicts by addressing resource management mechanisms. By the same token, links to natural resources are rarely included in the design of peacekeeping operations or even conflict analysis to start with.

  The risks for relapse are furthermore twice as high for conflicts associated with ... Läs hela inlägget »

  2018-05-18 13:31
Photo

Stefan Åström

Stefan Åström är expert på Latinamerika och avväpning av ex-kombattanter

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter