Sökes: Personer med siktet inställt på fältuppdrag

Viking 18 ska bemannas med rätt personer på rätt positioner för att spegla verkliga internationella fredsinsatser. Det är som att lägga ett pussel. Övningen erbjuder en möjlighet att utvecklas professionellt och lära mer om civil-militärt samarbete. Både för den som vill ta ett steg uppåt i karriären och för den som vill bredda sina kunskaper.

Det finns en lång lista med tjänster som ska bemannas på FN:s och EU:s fiktiva högkvarter och landkontoret för det konfliktdrabbade imaginära Bogaland som är skådeplatsen för Viking 18. Övningen utspelar sig i kontorsmiljö, inte i fält. För att den ändå ska vara verklighetstrogen ingår samma funktioner som i en internationell fredsinsats. Från insatschefer och avdelningschefer på FN-kontoren till politiska analytiker och genusrådgivare.

– Vår uppgift är att se till att det finns människor i övningen. En övningsledning som ska hålla ihop spelet – se till att händelser spelas i tid, att deltagarna lär sig det de ska och att allt görs i rätt ordning. Vi behöver också deltagare som ska öva, säger Katrin Lindén som är FBA:s bemanningssamordnare för Viking 18.

Ungefär 185 personer kommer att ingå i den civila delen av övningen. Men sammanlagt deltar fler än 2 000 personer, merparten militärer. Polisen har ansvar för att bemanna de delar av övningen som involverar rättsvårdande myndigheter, som Domstolsverket, Kriminalvården och Åklagarmyndigheten.

Det gäller att få till en bra sammansättning av deltagare som speglar verklighetens multinationella insatser. När Viking genomfördes senast, 2014, var 66 civila organisationer och cirka 50 länder representerade. Totalt är männen i majoritet men bland de civila deltagarna brukar ungefär hälften vara kvinnor.

FBA strävar efter ett nära samarbete med internationella organisationer som är vanliga aktörer i konflikt- och post-konfliktområden. Exempelvis FN:s avdelning för fredsinsatser, DPKO, EU:s utrikestjänst, EEAS, och organisationer som Rädda Barnen och Röda Korset som genomför humanitära insatser.

– De bidrar till spelskrivandet och bistår med sin personal under övningen, både som deltagare och i övningsledningen, förklarar Katrin Lindén.

Inledningsvis har Katrin Lindén och hennes kollegor marknadsfört Viking 18 i internationella nätverk och genom möten med upparbetade kontakter inom FN och EU. Flera befattningar är redan tillsatta av de organisationer som valt att medverka i Viking 18. De som ingår i övningsledningen är erfarna personer, många har varit med på tidigare övningar.

– Nu annonserar vi så personer som är utanför den här sfären också får möjlighet att delta. Om flera organisationer uttrycker intresse för samma roll i övningen gör vi en avvägning vem som är mest lämpad och har mest nytta av att öva detta, säger Katrin Lindén.

Viking 18 riktar sig till personer som befinner sig i olika faser av sitt yrkesliv, berättar hon. Till att börja med de som vill åka ut på en internationell insats. Vissa kanske har varit på uppdrag och vill ta ett kliv upp i karriären. Andra är specialister inom ett område, som säkerhetssektorreform, och vill bredda sina kunskaper för att kunna jobba med något nytt, exempelvis mänskliga rättigheter. Någon kanske har tidigare erfarenhet av EU-insatser men vill öva en FN-insats. 

– Vi välkomnar deltagare från hela världen. Jag hoppas få in personer som har siktet inställt på att åka ut för en myndighet eller en organisation. Men även personer som arbetar med insatsnära frågor hemma och vill öka sina kunskaper om civil-militärt samarbete.

Katrin Lindén betonar att Viking är ett bra tillfälle att testa nya arbetssätt för att se hur de skulle fungera praktiskt. Faller det inte väl ut så får det inga konsekvenser, till skillnad från i en riktig insats.

Viking 18 genomförs på fyra platser i Sverige. De civila deltagarna kommer att öva på Försvarsmaktens ledningsregemente i Enköping där ett kontorslandskap byggs upp i en hangar. Dessutom medverkar Brasilien, Bulgarien, Finland, Irland och Serbien i övningen och spelar FN:s regionkontor. De rekryterar själva sina deltagare och sätter upp sina egna spel på plats.

Läs mer om Viking 18

Läs mer om utvecklingen av spelet

Läs mer om pedagogiken i övningen

Frågor och svar

Här finns viktig information för dig som ska delta i Viking 18

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ett års valobservation i backspegeln

Liberia, Kirgizistan och Honduras. Kenya, Kosovo och Nepal. Det är bara några av de länder som hållit val under 2017, och som FBA har sänt valobservatörer till. ”Det har varit ett väldigt spännande år med valobservationsverksamheten. Och 2018 ser lika spännande ut, med kommande val i bland annat Ryssland, Kambodja och Zimbabwe”, säger Maja Tjernström som arbetar med valobservation på FBA.

2017-12-22 14:32

Läs våra publikationer

Image description

Putting Civilians First: NGO Perceptions and Expectations of UN Peacekeeping

NGOs and UN peacekeeping operations increasingly operate in a shared domain. NGOs commonly rely – at least partly – on UN peacekeepers for access and security, but they also express concerns about this. Yet remarkably little is known about what are their main concerns and how widespread they are. Even more importantly, what can be done to address them? This FBA Brief, written by members of one of the FBA’s research working groups, examines the answers to those questions.

Dokument
Attribut
Författare:
Han Dorussen, Marian de Vooght
År:
2018

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Helen Wilandh

  Kongo, Kabila och krisberedskap

  Den 20 december 2017 presenterade Sveriges försvarsberedning sin rapport ”Motståndskraft”. Enligt rapporten utgör samhällets motståndskraft en grund för säkerhet. Den enskildes eget ansvarstagande är en viktig del av samhällets förmåga att motstå och lindra konsekvenser av eventuella kriser och störningar.

  När jag läste rapporten kom jag att tänka på när jag arbetade för FN:s humanitära samordningskontor i Goma, Demokratiska republiken Kongo (DRK). Goma – den vackra, kaotiska och sönderskjutna staden med förmodligen historiens största FN-styrka på plats. ... Läs hela inlägget »

  2018-01-08 09:58
 • Skrivet av Sofia Zitouni

  Hopp och maktlöshet på Västbanken – 2018 måste bli ett bättre år

  Jag sitter i Stockholm och noterar att snön inte har behagat att infinna sig innan julafton. Folk springer runt för att fixa den sista julshoppingen och ljudet av julmusik hörs överallt. Det luktar till och med jul. Det är mysigt och tryggt. Trots detta känner jag mig illa till mods. I mina öron ringer andra toner. Jag känner andra lukter. De senaste veckorna har präglats av oro efter den nya politiska utvecklingen. Jag satt bara för ... Läs hela inlägget »

  2017-12-21 14:44
 • Skrivet av Andreas Berg

  Back ‘home’ in Kosovo and remembering old lessons

  The distinct smell of coal dust creeps into your nose as soon as you step off the plane in Pristina, a strange and familiar welcome back greeting for those of us intimate with this small corner of Europe. I felt it again in November 2017 when I came to Kosovo for a few days of visiting old friends and colleagues. For anyone with strong memories of living in a foreign country, you will remember the joys ... Läs hela inlägget »

  2017-12-13 10:31
Photo

Eldridge Adolfo

Eldridge Adolfo är expert på Sydsudan, Colombia, Sierra Leone och preventiv diplomati

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter