Sökes: Personer med siktet inställt på fältuppdrag

Viking 18 ska bemannas med rätt personer på rätt positioner för att spegla verkliga internationella fredsinsatser. Det är som att lägga ett pussel. Övningen erbjuder en möjlighet att utvecklas professionellt och lära mer om civil-militärt samarbete. Både för den som vill ta ett steg uppåt i karriären och för den som vill bredda sina kunskaper.

Det finns en lång lista med tjänster som ska bemannas på FN:s och EU:s fiktiva högkvarter och landkontoret för det konfliktdrabbade imaginära Bogaland som är skådeplatsen för Viking 18. Övningen utspelar sig i kontorsmiljö, inte i fält. För att den ändå ska vara verklighetstrogen ingår samma funktioner som i en internationell fredsinsats. Från insatschefer och avdelningschefer på FN-kontoren till politiska analytiker och genusrådgivare.

– Vår uppgift är att se till att det finns människor i övningen. En övningsledning som ska hålla ihop spelet – se till att händelser spelas i tid, att deltagarna lär sig det de ska och att allt görs i rätt ordning. Vi behöver också deltagare som ska öva, säger Katrin Lindén som är FBA:s bemanningssamordnare för Viking 18.

Ungefär 185 personer kommer att ingå i den civila delen av övningen. Men sammanlagt deltar fler än 2 000 personer, merparten militärer. Polisen har ansvar för att bemanna de delar av övningen som involverar rättsvårdande myndigheter, som Domstolsverket, Kriminalvården och Åklagarmyndigheten.

Det gäller att få till en bra sammansättning av deltagare som speglar verklighetens multinationella insatser. När Viking genomfördes senast, 2014, var 66 civila organisationer och cirka 50 länder representerade. Totalt är männen i majoritet men bland de civila deltagarna brukar ungefär hälften vara kvinnor.

FBA strävar efter ett nära samarbete med internationella organisationer som är vanliga aktörer i konflikt- och post-konfliktområden. Exempelvis FN:s avdelning för fredsinsatser, DPKO, EU:s utrikestjänst, EEAS, och organisationer som Rädda Barnen och Röda Korset som genomför humanitära insatser.

– De bidrar till spelskrivandet och bistår med sin personal under övningen, både som deltagare och i övningsledningen, förklarar Katrin Lindén.

Inledningsvis har Katrin Lindén och hennes kollegor marknadsfört Viking 18 i internationella nätverk och genom möten med upparbetade kontakter inom FN och EU. Flera befattningar är redan tillsatta av de organisationer som valt att medverka i Viking 18. De som ingår i övningsledningen är erfarna personer, många har varit med på tidigare övningar.

– Nu annonserar vi så personer som är utanför den här sfären också får möjlighet att delta. Om flera organisationer uttrycker intresse för samma roll i övningen gör vi en avvägning vem som är mest lämpad och har mest nytta av att öva detta, säger Katrin Lindén.

Viking 18 riktar sig till personer som befinner sig i olika faser av sitt yrkesliv, berättar hon. Till att börja med de som vill åka ut på en internationell insats. Vissa kanske har varit på uppdrag och vill ta ett kliv upp i karriären. Andra är specialister inom ett område, som säkerhetssektorreform, och vill bredda sina kunskaper för att kunna jobba med något nytt, exempelvis mänskliga rättigheter. Någon kanske har tidigare erfarenhet av EU-insatser men vill öva en FN-insats. 

– Vi välkomnar deltagare från hela världen. Jag hoppas få in personer som har siktet inställt på att åka ut för en myndighet eller en organisation. Men även personer som arbetar med insatsnära frågor hemma och vill öka sina kunskaper om civil-militärt samarbete.

Katrin Lindén betonar att Viking är ett bra tillfälle att testa nya arbetssätt för att se hur de skulle fungera praktiskt. Faller det inte väl ut så får det inga konsekvenser, till skillnad från i en riktig insats.

Viking 18 genomförs på fyra platser i Sverige. De civila deltagarna kommer att öva på Försvarsmaktens ledningsregemente i Enköping där ett kontorslandskap byggs upp i en hangar. Dessutom medverkar Brasilien, Bulgarien, Finland, Irland och Serbien i övningen och spelar FN:s regionkontor. De rekryterar själva sina deltagare och sätter upp sina egna spel på plats.

Läs mer om Viking 18

Läs mer om utvecklingen av spelet

Läs mer om pedagogiken i övningen

Frågor och svar

Här finns viktig information för dig som ska delta i Viking 18

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

OSSE uppmärksammar våld mot kvinnor i Ukraina

Våldet mot kvinnor är omfattande i Ukraina. Varje år beräknas tre gånger så många kvinnor dö till följd av könsbaserat våld jämfört med i den väpnade konflikt som sedan 2014 pågår i landets östra delar. Det är nödvändigt för OSSE att ha ett genusperspektiv i sitt arbete.

2018-03-07 10:53

Läs våra publikationer

Image description

Una perspectiva de género en la construcción de la paz

This training manual has been developed to provide an introduction in Spanish to the policy framework on United Nations Security Council Resolution 1325 (UNSCR 1325) and its follow-up resolutions on women, peace and security.

Dokument
Attribut
Författare:
Gabriela Elroy
År:
2018

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Robert Hall

  Russian presidential elections: observing democratic process in the world’s largest country

  Few people think about the vast expanse of the Russian Federation. Canada, the world’s second largest country, is not even half the size of the Russian Federation. Just imagine the logistics of running a country with an 11 hour difference between provinces like Kaliningrad and Kamchatka. Imagine monitoring the quality of the democratic process across such an enormous area with just 500 observers. Imagine that the country, like Sweden, is located in the cold wintry North ... Läs hela inlägget »

  2018-03-13 09:59
 • Skrivet av Saba Nowzari

  Återuppbyggnad och försoning i tvåflodslandet

  Irak ligger i ett av världens äldsta kulturområden, i det som en gång i tiden hette Mesopotamien. Tvåflodslandet, som det också kallades, ansågs utgöra civilisationens vagga. Det var här kilskriften utvecklades och den sumeriska kulturen blomstrade. Ni kanske har hört de otaliga berättelserna om Babylonien, eller om kung Hammurabis envälde? Ja, historierna är många och tål att återberättas.

  Det är svårt att föreställa sig att ett av världens främsta kulturområden nu är ett konfliktområde som under 40 ... Läs hela inlägget »

  2018-03-05 09:48
 • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

  The role of women in violent extremism in Kenya

  As I wrote in a previous article at the FBA blog, the impact and cost of insecurity resulting from violent extremism is enormous and is a risk to Kenya’s development agenda. The radicalisation and violent extremist phenomena are disproportionately impacting youth and women from marginalised areas. There is growing global recognition that women play multiple roles both within violent extremist organisations and in preventing and countering violent extremism (P/CVE). In a recent study of 15 countries, ... Läs hela inlägget »

  2018-02-28 09:55
Photo

Saba Nowzari

Saba är expert på kvinnor, fred och säkerhet, Mali och Mellanöstern

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter