Lärandet i fokus på Viking 18

När Viking 18 går av stapeln i april innehåller övningen flera nyheter för att optimera lärandet. På så sätt ska deltagarna öka sin kompetens och känna sig trygga i att jobba i konfliktsituationer.

Projektet har en egen pedagog, Philippa Borgh som är utbildad inom tillämpad psykologi med inriktning på lärande. Hennes uppgift är att utveckla formerna för lärande, både gemensamt och individuellt, så att deltagarna får ut så mycket som möjligt av övningen.

Viking 18 pågår under en och en halv vecka. Det är intensiva dagar där mycket ska hinnas med.

– Övningen är oerhört informationstung. Korttidsminnets begränsning är en utmaning. Vi människor klarar inte att ta in för mycket information utan att bearbeta den på något sätt, förklarar hon.

Philippa Borgh har tidigare utformat utbildningar på Polishögskolan och Säpo och är övertygad om att ett lärandecentrerat perspektiv ger resultat.

– ­Vi människor har olika angreppssätt när vi ska tolka ny information och omvandla till kunskap. Och det tar olika lång tid beroende på motivation och förkunskaper. Forskning visar att lagom mängd information i omgångar med möjlighet att bearbeta under tiden är bästa sättet att lära nytt.

Planeringen för övningen är i full gång. Reflektion är viktigt för lärandet. Forskning visar att vi lär oss bättre när vi får diskutera, vända och vrida på problem och lösa dem tillsammans med andra. När människor får byta erfarenheter under strukturerade former kan de utveckla en djupare förståelse som hjälper dem att bygga kunskap.

PechaKucha och Training in the margins är några av de nya pedagogiska inslag som introduceras under Viking 18.

PechaKucha är en presentationsform som har sitt ursprung i Japan i början av 2000-talet. Det är ett fast format där varje presentation består av 20 bilder som visas i 20 sekunder. En presentation blir alltså drygt sex minuter, vilket är precis lagom för korttidsminnet att ta hand om, enligt Philippa Borgh. Syftet är att undvika långrandiga presentationer belamrade av text som får åhörarna att tappa intresset.

– Det är en rolig och lättsam form som gör att du måste hitta kärnan i vad du vill säga, vilket den mänskliga hjärnan gillar.

Formatet vållar inte sällan huvudbry för föreläsare. Samtidigt berättar hon att de ofta får en kick efteråt när de märker hur bra det blev.

Training in the margins handlar om att ge utrymme för lärande utöver själva övningen, för att ta vara på att folk är på plats. Philippa och hennes kollegor försöker sätta ihop ett brett och spännande program där experter på olika områden delar med sig av sitt kunnande. Ett slags smörgåsbord där deltagarna kan välja vad de vill ta del av och förkovra sig i.

– Motivation är en oerhört stark faktor i lärandet. Vi hoppas att innehållet ska vara tilltalande, och att nyfikenheten och suget efter kunskap ska locka.

För att kapitalisera på lärandet rekommenderar Philippa Borgh deltagarna i Viking 18 att skriva ner det viktigaste som de lärt sig under veckan. Fundera över vad övningen gav dig som person och hur det kan vara till nytta för din organisation. Då fastnar kunskaperna bättre i långtidsminnet.

Läs mer om Viking 18

Läs mer om utvecklingen av spelet

Läs mer om rekryteringen av deltagare

Frågor och svar

Här finns viktig information för dig som ska delta i Viking 18

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ett års valobservation i backspegeln

Liberia, Kirgizistan och Honduras. Kenya, Kosovo och Nepal. Det är bara några av de länder som hållit val under 2017, och som FBA har sänt valobservatörer till. ”Det har varit ett väldigt spännande år med valobservationsverksamheten. Och 2018 ser lika spännande ut, med kommande val i bland annat Ryssland, Kambodja och Zimbabwe”, säger Maja Tjernström som arbetar med valobservation på FBA.

2017-12-22 14:32

Läs våra publikationer

Image description

Putting Civilians First: NGO Perceptions and Expectations of UN Peacekeeping

NGOs and UN peacekeeping operations increasingly operate in a shared domain. NGOs commonly rely – at least partly – on UN peacekeepers for access and security, but they also express concerns about this. Yet remarkably little is known about what are their main concerns and how widespread they are. Even more importantly, what can be done to address them? This FBA Brief, written by members of one of the FBA’s research working groups, examines the answers to those questions.

Dokument
Attribut
Författare:
Han Dorussen, Marian de Vooght
År:
2018

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Helen Wilandh

  Kongo, Kabila och krisberedskap

  Den 20 december 2017 presenterade Sveriges försvarsberedning sin rapport ”Motståndskraft”. Enligt rapporten utgör samhällets motståndskraft en grund för säkerhet. Den enskildes eget ansvarstagande är en viktig del av samhällets förmåga att motstå och lindra konsekvenser av eventuella kriser och störningar.

  När jag läste rapporten kom jag att tänka på när jag arbetade för FN:s humanitära samordningskontor i Goma, Demokratiska republiken Kongo (DRK). Goma – den vackra, kaotiska och sönderskjutna staden med förmodligen historiens största FN-styrka på plats. ... Läs hela inlägget »

  2018-01-08 09:58
 • Skrivet av Sofia Zitouni

  Hopp och maktlöshet på Västbanken – 2018 måste bli ett bättre år

  Jag sitter i Stockholm och noterar att snön inte har behagat att infinna sig innan julafton. Folk springer runt för att fixa den sista julshoppingen och ljudet av julmusik hörs överallt. Det luktar till och med jul. Det är mysigt och tryggt. Trots detta känner jag mig illa till mods. I mina öron ringer andra toner. Jag känner andra lukter. De senaste veckorna har präglats av oro efter den nya politiska utvecklingen. Jag satt bara för ... Läs hela inlägget »

  2017-12-21 14:44
 • Skrivet av Andreas Berg

  Back ‘home’ in Kosovo and remembering old lessons

  The distinct smell of coal dust creeps into your nose as soon as you step off the plane in Pristina, a strange and familiar welcome back greeting for those of us intimate with this small corner of Europe. I felt it again in November 2017 when I came to Kosovo for a few days of visiting old friends and colleagues. For anyone with strong memories of living in a foreign country, you will remember the joys ... Läs hela inlägget »

  2017-12-13 10:31
Photo

Eldridge Adolfo

Eldridge Adolfo är expert på Sydsudan, Colombia, Sierra Leone och preventiv diplomati

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter