Lärandet i fokus på Viking 18

När Viking 18 går av stapeln i april innehåller övningen flera nyheter för att optimera lärandet. På så sätt ska deltagarna öka sin kompetens och känna sig trygga i att jobba i konfliktsituationer.

Projektet har en egen pedagog, Philippa Borgh som är utbildad inom tillämpad psykologi med inriktning på lärande. Hennes uppgift är att utveckla formerna för lärande, både gemensamt och individuellt, så att deltagarna får ut så mycket som möjligt av övningen.

Viking 18 pågår under en och en halv vecka. Det är intensiva dagar där mycket ska hinnas med.

– Övningen är oerhört informationstung. Korttidsminnets begränsning är en utmaning. Vi människor klarar inte att ta in för mycket information utan att bearbeta den på något sätt, förklarar hon.

Philippa Borgh har tidigare utformat utbildningar på Polishögskolan och Säpo och är övertygad om att ett lärandecentrerat perspektiv ger resultat.

– ­Vi människor har olika angreppssätt när vi ska tolka ny information och omvandla till kunskap. Och det tar olika lång tid beroende på motivation och förkunskaper. Forskning visar att lagom mängd information i omgångar med möjlighet att bearbeta under tiden är bästa sättet att lära nytt.

Planeringen för övningen är i full gång. Reflektion är viktigt för lärandet. Forskning visar att vi lär oss bättre när vi får diskutera, vända och vrida på problem och lösa dem tillsammans med andra. När människor får byta erfarenheter under strukturerade former kan de utveckla en djupare förståelse som hjälper dem att bygga kunskap.

PechaKucha och Training in the margins är några av de nya pedagogiska inslag som introduceras under Viking 18.

PechaKucha är en presentationsform som har sitt ursprung i Japan i början av 2000-talet. Det är ett fast format där varje presentation består av 20 bilder som visas i 20 sekunder. En presentation blir alltså drygt sex minuter, vilket är precis lagom för korttidsminnet att ta hand om, enligt Philippa Borgh. Syftet är att undvika långrandiga presentationer belamrade av text som får åhörarna att tappa intresset.

– Det är en rolig och lättsam form som gör att du måste hitta kärnan i vad du vill säga, vilket den mänskliga hjärnan gillar.

Formatet vållar inte sällan huvudbry för föreläsare. Samtidigt berättar hon att de ofta får en kick efteråt när de märker hur bra det blev.

Training in the margins handlar om att ge utrymme för lärande utöver själva övningen, för att ta vara på att folk är på plats. Philippa och hennes kollegor försöker sätta ihop ett brett och spännande program där experter på olika områden delar med sig av sitt kunnande. Ett slags smörgåsbord där deltagarna kan välja vad de vill ta del av och förkovra sig i.

– Motivation är en oerhört stark faktor i lärandet. Vi hoppas att innehållet ska vara tilltalande, och att nyfikenheten och suget efter kunskap ska locka.

För att kapitalisera på lärandet rekommenderar Philippa Borgh deltagarna i Viking 18 att skriva ner det viktigaste som de lärt sig under veckan. Fundera över vad övningen gav dig som person och hur det kan vara till nytta för din organisation. Då fastnar kunskaperna bättre i långtidsminnet.

Läs mer om Viking 18

Läs mer om utvecklingen av spelet

Läs mer om rekryteringen av deltagare

Frågor och svar

Här finns viktig information för dig som ska delta i Viking 18

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

OSSE uppmärksammar våld mot kvinnor i Ukraina

Våldet mot kvinnor är omfattande i Ukraina. Varje år beräknas tre gånger så många kvinnor dö till följd av könsbaserat våld jämfört med i den väpnade konflikt som sedan 2014 pågår i landets östra delar. Det är nödvändigt för OSSE att ha ett genusperspektiv i sitt arbete.

2018-03-07 10:53

Läs våra publikationer

Image description

Una perspectiva de género en la construcción de la paz

This training manual has been developed to provide an introduction in Spanish to the policy framework on United Nations Security Council Resolution 1325 (UNSCR 1325) and its follow-up resolutions on women, peace and security.

Dokument
Attribut
Författare:
Gabriela Elroy
År:
2018

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Robert Hall

  Russian presidential elections: observing democratic process in the world’s largest country

  Few people think about the vast expanse of the Russian Federation. Canada, the world’s second largest country, is not even half the size of the Russian Federation. Just imagine the logistics of running a country with an 11 hour difference between provinces like Kaliningrad and Kamchatka. Imagine monitoring the quality of the democratic process across such an enormous area with just 500 observers. Imagine that the country, like Sweden, is located in the cold wintry North ... Läs hela inlägget »

  2018-03-13 09:59
 • Skrivet av Saba Nowzari

  Återuppbyggnad och försoning i tvåflodslandet

  Irak ligger i ett av världens äldsta kulturområden, i det som en gång i tiden hette Mesopotamien. Tvåflodslandet, som det också kallades, ansågs utgöra civilisationens vagga. Det var här kilskriften utvecklades och den sumeriska kulturen blomstrade. Ni kanske har hört de otaliga berättelserna om Babylonien, eller om kung Hammurabis envälde? Ja, historierna är många och tål att återberättas.

  Det är svårt att föreställa sig att ett av världens främsta kulturområden nu är ett konfliktområde som under 40 ... Läs hela inlägget »

  2018-03-05 09:48
 • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

  The role of women in violent extremism in Kenya

  As I wrote in a previous article at the FBA blog, the impact and cost of insecurity resulting from violent extremism is enormous and is a risk to Kenya’s development agenda. The radicalisation and violent extremist phenomena are disproportionately impacting youth and women from marginalised areas. There is growing global recognition that women play multiple roles both within violent extremist organisations and in preventing and countering violent extremism (P/CVE). In a recent study of 15 countries, ... Läs hela inlägget »

  2018-02-28 09:55
Photo

Saba Nowzari

Saba är expert på kvinnor, fred och säkerhet, Mali och Mellanöstern

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter