Rättsstatsuppbyggnad i Ukraina

FBA arbetar med ett omfattande projekt i Ukraina, som ska stärka respekten för rättsstatens principer i offentlig förvaltning på lokal nivå. Det pågår från 2014 till 2019.

Projektet ska stärka kapaciteten hos kommuner och andra lokala myndigheter i Ukraina att leverera grundläggande samhällsservice på ett rättssäkert sätt. Projektet ska också öka kunskapen hos medborgarna om deras rättigheter.

Under projektets gång utvärderas respekten för rättsstatliga principer i 15 kommuner/städer i olika delar av Ukraina. Både medborgare och tjänstemän som arbetar i lokala myndigheter deltar i undersökningarna, och svarar på frågor om hur det fungerar med exempelvis transparens och rätten att överklaga myndighetsbeslut.

Projektet är för FBA det största i sitt slag och föranleddes av ett samarbete med UNDP (United Nations Development Programme). Gemensamt tog FBA och UNDP fram ett analysverktyg som möjliggör för myndigheter att självutvärdera sin verksamhet ur ett rättsstatsperspektiv. Verktyget testades under 2010-2013 i Filippinerna, Sierra Leone och i två städer i Ukraina (Lviv och Feodosiya).

FBA samarbetar med flera ukrainska partnerorganisationer för att kunna utföra projektet; Centre for Rule of Law Research och Rule of Law Unit på National University of Kyiv-Mohyla Academy, Association of Small Towns of Ukraine (ASTU) och Sociological Agency FAMA.

Du kan följa projektet på Twitter under hashtaggen #RuleofLawUA, eller på Facebook.

Foto: UN Photo

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Våld vid val utmanar fred och demokratisk utveckling

Nu går 84 miljoner röstberättigade till valurnorna i Nigeria. Men risken för våld i samband med president- och parlamentsvalet ligger som en mörk skugga över Afrikas folkrikaste land. Vid tidigare val har hundratals människor omkommit. Även i många andra länder hotar valvåld freden. FBA bedriver forskning och utbildning för att förebygga valvåld och skickar valobservatörer som genom sin närvaro kan bidra till lugn.

2019-02-13 11:07

Fler nyheter

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Olivia Taghioff

  Nya grepp för att bryta dödläget på den delade ön

  Nicosia är världens sista delade huvudstad. Det är en liten och inte särskilt charmig stad, men det gör den inte mindre spännande. Sedan 1974 löper en FN-kontrollerad buffertzon tvärs igenom staden. Zonen fortsätter både öster- och västerut tills den möter havet på bägge sidor, och delar ön i två delar. I söder ligger republiken Cypern och i norr den så kallade Turkiska republiken norra Cypern (TRNC), som endast erkänts som självständig stat av Turkiet.

  Gränsen är markerad ... Läs hela inlägget »

  2019-02-21 14:52
 • Skrivet av Adam Bergman

  Nigerias maktstruktur skakas om – kan det ske utan våld?

  Den 16 februari är det presidentval i Afrikas folkrikaste land och 84 miljoner röstberättigade nigerianer väntas ta viktiga beslut. Det finns ett flertal kandidater till presidentposten, men det är allmänt accepterat att valet står mellan den nuvarande presidenten Muhammadu Buhari och före detta vicepresidenten Atiku Abubakar.

  Buhari, som kom till makten 2015 med det då nya partiet All Progressives Congress (APC), hoppas få mandat för ytterligare fyra år för att bygga vidare på de framgångar han haft ... Läs hela inlägget »

  2019-02-14 10:06
 • Skrivet av Björn Clarberg

  Tillbaka i Tripoli

  Efter fem månader som pensionär är jag sedan mitten av oktober tillbaka i tjänst i Tripoli, Libyen. Detta är min tredje omgång i landet. Tidigare har jag arbetat här som utsänd från Polismyndigheten till EU Border Assistance Mission in Libya (EUBAM Libya), men nu är jag utsänd från FBA till insatsen.

  EUBAM Libya etablerades i Tripoli i maj 2013 och har en lite turbulent historia. Syftet med insatsen då den startade var att ge råd och utbildning ... Läs hela inlägget »

  2019-02-07 08:52

KOMMANDE KURSER

Photo

Taleb Sobeh

Taleb är expert på Irak och Palestina

Läs mer om våra experter

Twitter