Ansökan till FBA:s internationella forskningsarbetsgrupper
FBA söker forskare från hela världen som vill använda sin kunskap för att bidra till FBA:s och dess samrbetspartners programplanerings- och policyarbete. För att stärka sitt evidensbaserade arbete för fred, säkerhet och utveckling vill FBA rekrytera 70–75 forskare som medlemmar i FBA:s internationella forskningsarbetsgrupper.Medlemmarna kommer att delta i FBA:s internationella forskningsarbetsgrupper under en fyraårsperiod med start den 1 september 2023.
Ansvar och förmåner
- Medlemmarna förväntas bidra med kunskap till FBA:s tematiska och regionala arbete och verksamhet och expertrådgivning till FBA.
- Medlemmarna i forskningsarbetsgrupperna kan ansöka om forskningsmedel som tilldelas genom ett konkurrensmässigt peer review-förfarande.
- De kandidater som beviljas bidrag kommer att erbjudas att delta i FBA-finansierade fysiska möten i Sverige och virtuella seminarier så länge de är medlemmar.
- Medlemmar i forskararbetsgrupperna kan få i uppdrag att skriva analyser som är relevanta för FBA:s arbete.
- Medlemmarna kommer att ges möjlighet att interagera med praktiker i Sverige och på andra håll genom FBA-program och publicera FBA:s forskningsöversikt.
Profil
- För att främja en bred forskning, stimulera utbyte av idéer och ge FBA-anställda tillgång till olika typer av kunskap, strävar FBA efter att säkerställa mångfald bland gruppmedlemmarna. Detta inkluderar mångfald i termer av akademisk grad, forskarnas metodologiska och epistemologiska förhållningssätt samt deras kön och geografiska ursprung.
- Sökanden måste kunna visa en hög nivå av spetskompetens i sin forskning, eller en lovande forskningsagenda som står i proportion till den akademiska graden. Dessutom måste sökanden visa ett tydligt engagemang för att samarbeta med FBA.
- Alla medlemmar förväntas delta i FBA:s introduktions- och invigningsmöten och aktivt bidra till ett eller flera av FBA:s program. Det handlar till exempel om att hålla forskningspresentationer vid interna FBA-möten eller delta i forskningspolitiska diskussioner och vara tillgänglig för rådgivning till FBA.
Kvalifikationer
- FBA välkomnar ansökningar från forskare inom samhälls- och statsvetenskap med följande kvalifikationer:
- Doktorsexamen eller motsvarande akademisk examen inom den sökandes område.
- Beprövad akademisk expertis och publikationer, motsvarande den sökandes akademiska rang, i välrenommerade akademiska forum inom ett eller flera av FBA:s expertområden 'Dialog och fredsmedling', 'Ledarskap och samverkan', ’Avväpning, demobilisering och återintegrering av före detta kombattanter samt övergångssäkerhet' , 'Demokratisk styrning av säkerhetssektorn', ’Rättsstatsuppbyggnad, mänskliga rättigheter och stöd till val', 'Kvinnor, fred och säkerhet', 'Klimatsäkerhet' samt ’Unga, fred och säkerhet'.
- Expertis inom områdesstudier som är relevanta för FBA:s partnerländer och FBA:s regionala strategier.
- Erfarenhet av att bidra till policyprocesser och programplanering på grundval av djupgående tematisk och kontextuell kunskap och en motivation att engagera sig i FBA:s arbetsområden och operativa program.
Medlemskap tilldelas på konkurrensmässig grund, innebär inte bidrag för boendekostnader och är frivilligt
Intresserade forskare ska skicka följande dokument till researchunit@fba.se
- CV (högst två sidor).
- Avsiktsförklaring (max 500 ord eller en sida) där forskaren förklarar hur han eller hon kan bidra till FBA i allmänhet eller med viss geografisk eller tematisk expertis. Ansökningar som inte uttryckligen hänvisar till FBA:s områden eller något av de länder där FBA verkar kommer troligen inte att godtas.
- Förteckning över de senaste relevanta publikationerna (max två sidor).
- Ansökningsformulär: Ladda ner ansökningsformuläret
För mer information, kontakta researchunit@fba.se
Sista ansökningsdatum: 30 april 2023