
11 myndigheter har på olika sätt bidragit under 2022 till Sveriges nationella handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet, men än kvarstår mycket.
I Ukraina rasar en väpnad konflikt mellan regeringen och ryskstödda separatister. Samtidigt utkämpas ett annat krig i det tysta: kampen mot korruptionen. FBA har under fyra år drivit ett projekt för att öka lokala myndigheters förmåga att leverera grundläggande samhällsservice till medborgarna på ett rättssäkert sätt. Hur bygger man upp en fungerande rättsstat efter år av maktmissbruk? Och hur återskapar man människors förtroende för institutionerna?
Medverkande: FBA:s Emma Öståker och Jakob Hedenskog, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
"Vi har gjort många insatser, ramverket finns på plats, men mer måste till för att kvinnor och flickor i världen ska få delta och påverka utvecklingen”. Det säger handläggare Sofia Hedlund, som på FBA sammanställt en färsk rapport över vad 11 svenska myndigheter gjort under 2022 för att bidra till Sveriges nationella handlingsplan för genomförandet av FN:s kvinnor, fred- och säkerhetsagenda (resolution 1325).
2023-11-28 16:50FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökJohanna är expert på internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan
Läs mer om våra experter