”Vi kan inte längre ta freden för givet – det borde vi alla inse och göra mer för att försvara den.”

Sedan 2018 är Fredrik Wesslau sekunderad av FBA till EU:s rådgivande insats i Ukraina (EUAM) . I rollen som biträdande insatschef är han del i att leda organisationens dagliga arbete och strategiska riktning.

– Det känns oerhört viktigt och meningsfullt att bidra till insatsens arbete för att stödja Ukraina, särskilt efter Rysslands invasion i februari i år. I grund och botten handlar det om att försvara värderingar som mänskliga rättigheter, frihet och demokrati. Kriget är existentiellt för Ukraina, men också extremt viktigt för Europa eftersom det rör vår säkerhet – den europeiska och globala säkerhetsordningen, säger Wesslau.

EUAM i Ukraina har sedan 2014 fyllt en rådgivande funktion, med fokus på att reformera den civila säkerhetssektorn i Ukraina. Sedan i april har mandatet utvidgats, bland annat för att bistå de ukrainska myndigheterna i hanteringen av de krigsbrott som har begåtts i samband med Rysslands militära invasion.

– Våra rådgivares stöd har varit avgörande betydelse för den ukrainska Åklagarmyndighetens förmåga att utveckla sin strategi för att väcka åtal om krigsbrott och driva ett antal viktiga rättsprocesser. Vi har också skickat experter till brottsplatser som Butja och Irpin för att bistå polisen med att samla in bevis. Det har bidragit till att myndigheten på ett professionellt sätt har tagit sin an den här enorma uppgiften.

Hittills har det registrerats runt 35 000 enskilda fall av krigsbrott, men siffran kommer troligen öka markant, förutser Wesslau, och betonar vikten av ansvarsutkrävande – att de som är ansvariga för attacker mot civilbefolkningen och civila mål, däribland sjukhus, vårdinrättningar, skolor och platser där människor söker skydd, ställs till svars i enlighet med internationell rätt.

Att arbeta i krigstid

Efter krigsutbrottet i februari 2022 evakuerades både Wesslau och medarbetare från Ukraina till Moldavien. Sedan i mars har han varit tillbaka i landet och arbetat vidare från olika städer; Lviv, Odessa och Kiev. För att möta behoven omfördelade EUAM snabbt projektpengar för att köpa matpaket, bepansrade bilar, satelliter, skyddsvästar och annan utrustning som donerades till ukrainska myndigheter. EUAM har också stöttat den ukrainska säkerhetstjänsten och underrättelsetjänsten på olika sätt.

– Det har nog aldrig funnits någon vanlig arbetsdag för mig, och nu än mindre än tidigare. Det gäller även livet utanför arbetet. Innan kriget var Kiev en vanlig, trevlig europeisk huvudstad. Idag skapar säkerhetssituationen stora utmaningar. Ryssland skjuter regelbundet missiler mot staden, och mycket tid tillbringas i skyddsrum. Läget kan försämras väldigt snabbt, säger Wesslau.

Trots den volatila situationen är planen att samtliga internationella och nationella medarbetare vid EUAM ska vara på plats i Ukraina i slutet av september.

– Missionen har ett gediget säkerhetsarrangemang, men det handlar om en kalkylerad risk. Det går aldrig att göra tillvaron helt riskfri – så är det om man jobbar i den här branschen. Det kan vara påfrestande psykologiskt och det krävs att man kan förhålla sig till situationen på ett hälsosamt sätt.

Som en av de pådrivande krafterna för ett återvändande till landet understryker Wesslau betydelsen av att missionen är på plats i Ukraina. De operativa fördelarna är uppenbara men det sänder även en viktig signal till både Ukraina, Ryssland och omvärlden om att EU fortsätter att stödja Ukraina.

– Det som har förstörts av ryska trupper och missiler behöver byggas upp, men det handlar också om att ingjuta hopp i befolkningen. Hopp om att efter förödelsen väntar en bättre framtid – en framtid för Ukraina i EU.

FBA har över tid haft omfattande personalbidrag till insatser för fred och utveckling i Ukraina. I dagsläget rör det sig om 14 personer som bistår insatser ledde av EU, FN och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

EUAM Ukraina är en civil EU insats som inrättades 2014 med högkvarter i Kiev och innan kriget fältkontor i Lviv, Charkiv, Mariupol och Odessa. Missionen har en personalstyrka på 350. Det övergripande målet är att hjälpa Ukraina att reformera polisen, åklagarmyndigheten, säkerhetstjänsten, och andra myndigheter inom säkerhetssektorn för att stärka Ukraina som rättsstat.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter