Årets insatser i internationella valobservationer

Regeringen har beslutat att Sverige även under 2022 ska delta i internationella valobservationsinsatser. FBA är den myndighet som ansvarar för rekrytering, utbildning och sekundering av de svenska observatörerna.

Svensk personal har deltagit i internationella valobservationsinsatser sedan 1989. Sedan 2016 är det FBA som sänder ut svensk personal till valobservationsinsatser som leds av OSSE/ODIHR, EU, OAS eller The Carter Center, fyra internationellt erkända aktörer som har lång erfarenhet av att arrangera valobservationsinsatser.

– Regeringens beslut för 2022 ger oss möjlighet att bidra med valobservatörer till viktiga val under året. Redan nu står vi i startgroparna för att skicka svenska valobservatörer till Colombia, Östtimor och Serbien, säger Stina Larserud, senior specialist på FBA:s program för rättsstatsuppbyggnad och valobservation.

Sänder valobservatörer till Ungern

FBA kommer även att delta i OSSE:s valobservationsinsats i Ungern, i samband med parlamentsvalet den 3 april. Det är första gången på 20 år som en fullskalig insats sker i Ungern, det vill säga där både korttidsobservatörer, långtidsobservatörer och en insatsledning skickas till landet.

Den stora insatsen beror på att många av de intervjuade i OSSE/ODIHR:s bedömningsrapport inför valet noterade en tillbakagång för demokratin och sämre förutsättningar för demokratiska val.

– Varje gång det ska hållas val i ett land inom OSSE görs en ”needs assessment mission”, där intervjuer hålls med bland annat oppositionspolitiker, medier och representanter för civilsamhället. Baserat på de svaren fattas sedan beslut om en insats ska hållas och hur stor den ska vara, säger Stina Larserud.

Viktigt instrument för demokrati

Valobservation ger en möjlighet att observera hur ett land lever upp till de internationella åtaganden det har gjort, både i lagstiftning och i faktiskt genomförande.

– Valobservation är ett viktigt instrument för att stödja den demokratiska utvecklingen i ett land, och det är bra att Sverige bidrar till detta. Förutom att komma med rekommendationer om hur valprocessen kan förbättras kan själva närvaron bidra till ett fredligt genomförande av valet och öka legitimiteten för resultatet, säger Stina Larserud.

En valobservationsinsats analyserar hela valcykeln, från det juridiska ramverket till vad som sker på valdagen och hur man hanterar överklaganden.

– De svenska valobservatörerna är några av de mest välutbildade och kunniga i världen och det är positivt att vi kan fortsätta bidra med både korttidsobservatörer och långtidsobservatörer till flera olika valobservationsorganisationer som genomför insatser i hela världen.

Läs mer: Personalbidrag till valobservationsinsatser | Folke Bernadotteakademin (fba.se)

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter