Långt kvar innan kvinnor är involverade i fredsarbetet på riktigt

Tjugo år efter att FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 slog fast att kvinnor skulle delta på lika villkor i alla faser av arbetet med att förebygga och hantera konflikter är kvinnors möjligheter att påverka fred och säkerhet fortfarande ingen självklarhet.

– På policynivå ser vi förändringar men på marken går det för långsamt. Det är fortfarande en väldigt låg andel kvinnor som deltar i fredsprocesser, och de kommer ofta in för sent, när parterna redan bestämt sig för hur samhället ska styras, vart resurser ska gå och vilka frågor som ska vara på agendan, säger Chris Coulter som är ansvarig för FBA:s program för dialog och fredsmedling.

Hon berättar att diskussionen om kvinnors inkludering har tagit fart de senaste fem-tio åren med flera nya resolutioner och ett uttalat engagemang från den högsta politiska ledningen i länder som Sverige och internationella aktörer som FN.

När kvinnor väl deltar i fredsprocesser syns de sällan i högre positioner som medlare, särskilda sändebud eller speciella representanter. Det gör att kvinnors erfarenheter, handlingsutrymme och behov inte beaktas i tillräcklig utsträckning.

– Det dominerande perspektivet har länge varit att vi måste få slut på det dödliga våldet, andra frågor får komma sen, förklarar Chris Coulter och lägger till:

– Men ett jämställdhetsperspektiv behöver lyftas in i alla aspekter av en fredsprocess, till och med ett avtal om eldupphör.

Sexuellt våld vanligt

I ett eldupphöravtal regleras hur de stridande parterna ska förhålla sig till varandra, var de får röra sig och inom vilka områden de får verka, och vad som är ett brott mot avtalet. Det är vanligt att det sexuella våldet ökar efter att de stridande parterna har enats om att lägga ner vapnen. Saknas det skrivningar om sexuellt våld i avtalet räknas det inte som en överträdelse och kommer heller inte att följas upp i rapporter.

– Hur skyddar vi lokalbefolkningen från de stridande parterna under tiden som avtalet gäller, och vilka blir konsekvenserna om en part bryter mot avtalet? Det var en viktig punkt i fredsavtalet mellan regeringen och FARC-gerillan i Colombia 2016, säger Chris Coulter och berättar att FBA utbildade en arbetsgrupp med kvinnor som medverkade i samtalen om avtalet.

Fredsavtalet i Colombia har kallats världens mest jämställda. Men när fredsprocessen inleddes fanns inga kvinnor med, varken i regeringens eller i FARC:s delegationer. Efter påtryckningar från civilsamhället nominerade dåvarande president Juan Manuel Santos en kvinna till sin delegation. Det visade sig snart att det inte gjorde någon skillnad.

– Givetvis är det viktigt att kvinnor är med i samtalen, men det allra viktigaste är om någon lyssnar på vad kvinnorna säger, förklarar Chris Coulter. Det är skälet till att man brukar tala om kvinnors meningsfulla deltagande.

Samtidigt är kvinnors deltagande i en fredsprocess ingen garant för att den också får ett jämställdhetsperspektiv. De kvinnor som ingår i den politiska ledningen tillhör ofta en elit, och kvinnor som har nått höga positioner i ett patriarkalt samhälle kanske inte är villiga att offra sina privilegier. Därför är det viktigt att stötta civilsamhällesorganisationer med lokal förankring.

FBA arbetar för att stärka kvinnor som aktörer, och identifierar och lyfter fram lokala kvinnliga fredsbyggare i myndighetens samarbetsländer samt för samman olika grupper som kan utbyta erfarenheter.

Måste förstå processen

Kvinnor har ofta en roll som medlare i lokala konflikter och besitter god kännedom om lokalsamhället. Men många gräsrotsorganisationer består av aktivister som har begränsad förståelse för den politiska dynamiken. De behöver lära sig mer om hur en fredsprocess går till för att kunna delta effektivt i förhandlingar och föra fram sina budskap vid rätt tid.

Forskning visar att civilsamhällets, och därmed kvinnors, möjligheter att lyfta viktiga frågor ökar när det finns kvinnliga delegater i fredsförhandlingar. Men kvinnor kan göra sina röster hörda på flera sätt.

Ibland bildas arbetsgrupper med kvinnor som får i uppdrag att ta fram underlag till fredsförhandlingar. Det kan handla om innehållet i fredssamtalen och hur samtalen ska gå till, hur landets författning ska utformas eller frågor som rör landrättigheter. Kvinnor kan också medverka i konsultationer och rådgivande organ som ger stöd och kunskap till chefsmedlaren för att få in ett jämställdhetsperspektiv på olika frågor.

– Vi behöver även se till att det finns kvinnligt deltagande i de politiska partierna för det fortsatta statsbyggandet. I Somalia samarbetar FBA till exempel med valkommissionen för att uppmuntra kvinnor att engagera sig politiskt – och att rösta, säger Chris Coulter.

Kvinnors deltagande har ett starkt symbolvärde, menar Chris Coulter. Genom att lyfta fram kvinnor som är medlare internationellt kan kvinnor i lokalsamhället också få uppmärksamhet. Här kan Sverige vara en föregångare genom medlingsnätverket för kvinnor, som den tidigare utrikesministern Margot Wallström bildade.

Kvinnor som blivit förhandlare har länge kämpat för att få en plats i den mansdominerade medlingsvärlden. Hittills har det skett på männens villkor. Idag ifrågasätter många det rådande arbetssättet och efterlyser nytänkande.

– Det fungerar inte att bara byta ut några män mot kvinnor. Vi måste ändra hela systemet för att bygga fred, säger Chris Coulter.

Foto: UN Photo/Amanda Voisard

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter