
En viktig fråga som det svenska EU-ordförandeskapet har drivit är hur EU:s civila krishanteringsinsatser kan bli mer effektiva. En civil EU-observatörsinsats i Armenien nämns som en förebild för framtida EU-insatser.
– Mitt jobb är att stödja insatsen i att hitta sätt för att kunna arbeta mer jämställt, så jag försöker bidra till en organisationskultur som främjar jämställdhet, säger Agata Szymanska som är utsänd från FBA till EU:s rådgivande insats i Ukraina, EUAM.
Insatsen inleddes 2014 efter Majdanrevolutionen och stöttar ukrainska myndigheter med att reformera den civila delen av säkerhetssektorn – inrikesministeriet och rättsvårdande myndigheter – i enlighet med internationella principer för god samhällsstyrning och mänskliga rättigheter. Målet är att bygga en effektiv säkerhetssektor som det går att utkräva ansvar av och som har allmänhetens förtroende.
I detta ingår att stärka kvinnors rättigheter genom att öka myndigheternas förutsättningar att ha ett jämställdhetsperspektiv i sitt arbete. Våld i nära relationer är vanligt i Ukraina och det finns starka föreställningar om kvinnors plats i familjen och samhället. Samtidigt har säkerhetssektorn få kvinnor i ledande positioner och det saknas ofta verktyg för att bemöta brottsoffer, och hantera missförhållanden som sexuella trakasserier och diskriminering.
När Agata inledde uppdraget som jämställdhetsrådgivare på EUAM:s huvudkontor i Kiev sommaren 2018 arbetade hon främst operativt mot ukrainska myndigheter. Ett år senare kom nya direktiv från EU och Agata tog plats i staben. Idag fungerar hon som rådgivare för hela insatsen.
– Det har öppnat andra möjligheter och klargjort att jag är där för att stötta organisationen. Arbetet som jämställdhetsrådgivare handlar i grunden om att stödja organisationsförändring, konstaterar hon.
I en organisation där personalen ständigt byts ut blir institutionalisering av jämställdhetsarbetet en nödvändighet. Det behövs också ett tydligt ledarskap så medarbetarna vet vad som förväntas av dem.
– Förståelsen för vad jämställdhetsintegrering innebär varierar bland medarbetarna. Vissa har lång erfarenhet av arbete i fredsinsatser i konfliktområden, för andra är det första gången de är ute på uppdrag, förklarar Agata.
De över 300 medarbetarna i insatsen, från 28 länder med bakgrund inom olika områden som gränsbevakning, åklagarmyndigheten och polisen, har varierande kunskap om varför jämställdhet måste vara en grundbult i arbetet för fred och säkerhet.
För att skapa en organisationskultur där jämställdhetsintegrering är praxis krävs förståelse för varför jämställdhet är viktigt och vad det leder till.
– Det är inte en ideologisk handling, som många tror, utan det handlar om att ha ett rättighetsperspektiv, betonar Agata.
– Det är viktigt att förstå att ojämställdhet har konsekvenser och påverkar individen, organisationen och samhället. Lika viktigt är det att förstå att vi kan göra något åt det.
Hennes ambition är att utrusta kollegorna med verktyg så att de känner sig stärkta i sitt arbete, kan göra enkla jämställdhetsanalyser och har med sig ett jämställdhetsperspektiv i mötet med samarbetspartners.
– Du vinner inget på att fördöma någon som inte har kunskap inom ämnet. Istället försöker jag uppmuntra och visa på olika sätt att lösa de utmaningar som våra medarbetare ställs inför, säger Agata.
För att kunna vara ett stöd till sina kollegor på EUAM:s fältkontor i Kharkiv, Lviv, Mariupol och Odessa behöver Agata ha koll på vad som händer i landet, och hon använder sig av statistik och fakta för att visa på det mervärde som jämställdhet ger.
Till sin hjälp har hon medarbetare verksamma i olika delar av organisationen som utgör Gender Focal Points, ett så kallat nätverk av fokalpunkter för jämställdhetsarbetet, eller GFP-nätverk.
Agata betonar att nätverket har en strategiskt viktig roll i arbetet med att implementera EU:s policyramverk för jämställdhetsarbetet.
– I princip allt vi gör i insatsen ska utföras med ett jämställdhetsperspektiv – från inköp av utrustning till våra samarbetspartners, till vilka vi samarbetar med.
EU har också initierat ett ledarskapskoncept för unionens insatser som kallas ”Gender Responsive Leadership”. När insatscheferna åker till Bryssel för att presentera vad de åstadkommit är jämställdhet numera en självklar punkt på agendan.
Och Agata skönjer en attitydförändring. 60 kollegor anmälde sig till den senaste internutbildningen som hon höll online. Insatsens ledningsgrupp utbildades i vintras, och i höst planeras, tillsammans med FBA, en utbildning i jämställdhetsintegrering för mellanchefer.
– Fler i organisationen är på riktigt intresserade av de olika verktyg som de kan arbeta med för att främja jämställdhet. Min förhoppning är att jämställdhetsarbetet inte längre ses som ett betungande och komplicerat sidospår, säger hon.
Maura O’Sullivan, stabschef på EUAM, bekräftar den positiva utvecklingen och kopplar den till jämställdhetsrådgivarens roll:
– Utbildningen om jämställt ledarskap i kombination med Agatas råd, kloka synpunkter och stöd till såväl ledningen som personalen. Allt detta bidrar till organisationens engagemang och en progressiv strategi i arbetet med jämställdhetsintegrering.
Foto 1: Agata Szymanska
Foto 2: Agata Szymanska och hennes kollegor Oksana Chekhmestrenko, Olga Yuskevich och Nina Pelkonen på skolbesök, för att berätta om EUAM:s jämställdhetsarbete.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
När demokratin är på tillbakagång i världen och krig rasar i Europa ökar förväntningar på EU som global företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och en regelbaserad världsordning. EU:s stärker nu sin krishanteringsförmåga och medlemsländerna är överens om en ny så kallad civil pakt. I EU:s observatörsinsats i Armenien har arbetssätt prövats som gett lärdomar för framtiden.
2023-05-24 08:44FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter