David är valobservatör i Nigeria som har en historia av valvåld

Den 16 februari hålls president- och parlamentsval i Nigeria, och David Dahmén från Linköping är utsänd från FBA till EU:s valobservationsinsats på plats. Nigeria har en historia av valvåld. Över 800 personer beräknas ha dödats i samband med valet 2011, och vid det senaste valet 2015 miste omkring hundra personer livet.

David, du har varit valobservatör i över 20 år. Hur upplever du situationen i Nigeria?

– Jag är utsänd som långtidsobservatör och är här i två månader totalt, med staden Osogbo i sydvästra Nigeria som bas. Det finns risk för våld i samband med valkampanjen, och även risk för våld riktat mot oss valobservatörer. EU lägger stor vikt vid säkerhetsfrågor och jag och mina kollegor i valobservationsinsatsen har alltid med oss beväpnad polis vart vi än ska. Förutom valvåld är också andra typer av våld ett hot. Kraftigt beväpnade rånarligor kan till exempel slå till längs vägarna, det är en risk för alla trafikanter här.

Har du bevittnat några tecken på valvåld i Nigeria?

– Jag och min närmsta kollega har mött en del aggressiva unga män under vår tid här. Men poliserna som följer med oss i arbetet har tvingat tillbaka dem. Sedan berättade en av insatsens säkerhetsansvariga att han nyligen åkte  längs en väg där rånare slagit till och flera döda personer låg på vägen. Det är dock inte säkert att det har med valet att göra.

Hur kan valobservationsinsatser förhindra valvåld?

– Genom att finnas på plats vid vallokaler på valdagen, kan vi observatörer förhoppningsvis göra att våldsverkare tvekar att slå till. Det är i sammanhanget inte ovanligt att väljare kommer fram och tackar oss för att vi finns där. Om det ändå skulle uppstå våld, är vår rutin att snabbt dra oss undan och direkt kontakta våra säkerhetsansvariga och polisen som förhoppningsvis kan ingripa. Internationella valobservationsinsatser gör också stor nytta på längre sikt genom att bidra till en demokratisk och fredlig utveckling.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter