Våld vid val utmanar fred och demokratisk utveckling

Nu går 84 miljoner röstberättigade till valurnorna i Nigeria. Men risken för våld i samband med president- och parlamentsvalet ligger som en mörk skugga över Afrikas folkrikaste land. Vid tidigare val har hundratals människor omkommit. Även i många andra länder hotar valvåld freden. FBA bedriver forskning och utbildning för att förebygga valvåld och skickar valobservatörer som genom sin närvaro kan bidra till lugn.

Krisen i Kenya 2007–2008. Upploppen i Thailand 2010. Attackerna i Afghanistan i fjol. Det är bara några exempel på storskaligt valvåld som lett till svarta rubriker det senaste decenniet.

Våld förekommer i anslutning till över hälften av alla val i världen, det har dessutom blivit vanligare på senare år.

Forskningen pekar på att demokratiska val har ökat i betydelse globalt. Det finns ett större internationellt tryck på att varje land ska hålla regelbundna val med flera kandidater och respektera valresultaten. Det är ju i stort en positiv utveckling. Men när valen blir allt fler, valresultaten viktigare och konkurrens mellan olika kandidater allt vanligare så ökar också risken för våld i samband med dem, säger Mimmi Söderberg Kovacs.

Hon är forskningschef på FBA och släppte under 2018 boken ”Violence in African Elections” tillsammans med Jesper Bjarnesen från Nordiska Afrikainstitutet. I boken kartlägger de vad som ligger bakom valvåld och hur det kan förebyggas, med ett särskilt fokus på Afrika.

Det är dock i stort sett samma riskfaktorer för valvåld i alla länder, även utanför Afrika. Det är länder som inte har en lång historia av demokrati som är mest utsatta. Riskerna för våld ökar också vid val där det är väldigt jämnt mellan olika kandidater och utgången är osäker, säger Mimmi.

Centraliserad makt och fattigdom förvärrar

En av de viktigaste insatserna på lång sikt för att förhindra valvåld är, enligt henne, att se över hela det politiska systemet inklusive valsystemet i de länder som löper de största riskerna.

Många unga demokratier har majoritetsval. Det finns bara en vinnare. Många av de här länderna har också en otrolig koncentration av makt, både politisk och ekonomisk sådan. Om man vinner valet får man alla resurser till sitt förfogande. Valet blir en ”do or die affair”. Att införa proportionella val och decentralisera makten, så att alla resurser inte hamnar på ett ställe, är ett sätt att minska risken för valvåld.

Som exempel nämner Mimmi ett land som Liberia, där regeringen som kom till makten för över ett år sedan fortfarande inte har utsett all ny personal till landets myndigheter. Det återstår tusentals tjänster att tillsätta med personer som uppfattas som lojala med den nya regimen. Även stora delar av samhället utanför statsapparaten påverkas av valresultatet. I många afrikanska länder får en ny president till och med personligen utse nya rektorer på landets universitet.

Med ett sådant system blir det så mycket som står på spel i ett val. Om man förlorar, förlorar man alla chanser till inflytande, man kanske till och med riskerar att bli förföljd av makten. Sedan har de här länderna ofta problem med utbredd fattigdom och arbetslöshet också. Det gör att politiska kandidater har lätt att rekrytera följare som är beredda att ta till våld i samband med valet. De kan utlova följarna favörer vid en valvinst. Det kan till och med räcka med att de ger bort ett flak öl för att kunna mobilisera våldsverkare, säger Mimmi.

Forskningen visar också att det dödligaste våldet brukar ske i samband med omtvistade valresultat.

Men det är extremfall, som Kenya 2007. Det vanligaste valvåldet är snarare lågintensivt och pågår lika mycket innan ett val som under och efter. Det behöver inte leda till dödsfall, det kan lika gärna vara trakasserier och hot som riktas från ena sidans anhängare i valet mot konkurrentens sida, eller kampanjmöten som saboteras.

Hot om våld minskar kvinnors valdeltagande

Enligt Mimmi sker inte heller valvåld bara mellan anhängare av olika partier.
Det sker lika ofta mellan olika falanger inom samma parti. Där kan det internationella biståndet ha en roll i att utbilda företrädare för partier i utsatta länder så att de kan lösa interna maktstrider med samtal i stället för med nävarna.

Valvåldet är inte bara ett hot mot fred och säkerhet, och mot demokratin. Det kan även ses som ett hot mot jämställdhet.

Valvåld brukar minska valdeltagandet generellt, men särskilt kvinnors deltagande. Om man riskerar att råka ut för våld avskräcks man från att gå ut och rösta. Framför allt kvinnor. Det finns också studier som tyder på att våld i samband med ett val minskar antalet kvinnliga kandidater som ställer upp i valet.

Mer forskning behövs om valvåld och hur det kan förebyggas, påpekar Mimmi. FBA arrangerade under 2018 en stor workshop med forskare och praktiker från hela världen som samlades för att diskutera de studier som finns på området, och i år planeras ett mindre seminarium med forskare som arbetar med ämnet.

Valvåld är ett ganska nytt område inom forskningen. På workshopparna som vi arrangerar kan utvalda forskare mötas för att gå igenom den kunskap som finns och diskutera vilka ytterligare studier som skulle kunna göras, och ges tillfälle att sprida kunskapen till de beslutsfattare och praktiker som behöver den. FBA delar också ut forskningsbidrag till relevanta projekt.

Samverkan mot valvåld i Västafrika och stöd till valobservationsinsatser

Som en del av Sveriges bistånd till Afrika söder om Sahara samverkar också FBA med ECOWAS, Economic Community of West African States, för att förebygga valvåld i Västafrika.

Experter från FBA och ECOWAS genomförde under 2018 workshoppar i Mali, Guinea-Bissau och Nigeria, tre västafrikanska länder där det planerades val som riskerade att bli våldsamma.

– Konflikter kring val är ett vanligt fenomen i regionen, och ECOWAS bad FBA om stöd i det preventiva arbetet. Vi utbildade tillsammans viktiga aktörer i de här länderna i dialog och medling som metod för att förhindra våld. Deltagarna var till exempel från politiska partier och civilsamhällesorganisationer, religiösa ledare och representanter från statliga institutioner som valmyndigheter, säger Emma Skeppström, projektledare för FBA:s arbete med Afrika söder om Sahara.

– Vi diskuterade de specifika riskerna som deltagarna såg i varje land, och hur man kan minska riskerna. Under 2019 planerar vi nya workshoppar ihop med ECOWAS, bland annat i Togo som ska hålla val. Det är en prioriterad fråga för både FBA och ECOWAS att valen i Västafrika ska gå fredligt till, säger Emma.

En annan åtgärd som kan ha en dämpande effekt på valvåld är att se till att observatörer finns på plats. FBA sänder ut svensk personal till internationella valobservationsinsatser som leds av EU, OSSE och The Carter Center.

Korttidsobservatörerna, som framför allt rapporterar om hur det ser ut på valdagen i vallokalerna, har förstås en viktig roll. Men långtidsobservatörerna, som är på plats långt innan valet för att bevaka hur valkampanjen går till, är minst lika viktiga för att förhindra valvåld. De kan slå larm om det förekommer hot och hatretorik, säger Stina Larserud, senior valspecialist på FBA.

Valobservationsinsatser bidrar till lugn. Men också till demokratisk utveckling och legitima val.

Foto: IIP
 

David är valobservatör i Nigeria som har en historia av valvåld

Läs en intervju med David Dahmén från Linköping, som är utsänd från FBA till EU:s valobservationsinsats i Nigeria.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter