Zahraa Al-Gabari, 29

Du är engagerad i Y-Peer i Irak, ett nätverk som FN:s befolkningsfond UNFPA har etablerat.  Kan du berätta mer om Y-Peer och vad du gör inom nätverket?

– Y-Peer är ett internationellt nätverk av ungdomsorganisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa, jämställdhet, fredsbyggande och att öka människors samhällsengagemang i 52 länder runtom i världen. Jag arbetar för Y-Peer i Irak som nationell koordinator för personal och databaser. Jag gillar det, det känns meningsfullt att arbeta för fred och hälsa. Särskilt eftersom jag själv var tvungen att lämna skolan för fem år sedan för att genomgå en njurtransplantation. Nu är jag dock tillbaka i skolbänken och studerar företagsekonomi vid sidan av mitt arbete för Y-Peer i Irak.

Vad fick dig att välja den här banan?

– Jag föddes i Bagdad, men sen flyttade min familj till Wasit, en stad sydöst om Bagdad. Jag bor fortfarande där med mina föräldrar och syskon. När det sekteristiska hatet mellan shia- och sunnimuslimer började piskas upp i Irak blev jag trakasserad av mina klasskamrater, eftersom jag är sunnimuslim medan de flesta andra i Wasit är shiamuslimer. Det fick mig att vilja arbeta för fred och försoning.

Varför ville du delta i FBA:s fredsbyggarprogram för unga i Irak?

– Jag ville delta eftersom kunskap är makt och jag kommer att kunna använda makten, eller kunskaperna, som jag får från programmet i mitt arbete. Jag kommer också att försöka föra vidare kunskaperna, till exempel när jag föreläser för andra unga.

Vilka är de största utmaningarna i Irak just nu enligt dig?

– Den största utmaningen är nog arbetslösheten, särskilt bland unga som har avslutat sina studier men inte fått något jobb. Det finns också en bristande tillgång till skolor och sjukvård på landsbygden. Och så finns alla säkerhetshot. Säkerhetssituationen försämrades 2003, då grupper som al-Qaida började utföra mängder av bombdåd och självmordsattacker. Jag har själv blivit utsatt för ett misslyckat kidnappningsförsök, vilket påverkade mitt psykiska välmående avsevärt. Säkerhetsläget är lite bättre nu dock.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter