Mirza Murad, 28

Du har grundat The Yazidi Organization for Documentation. Kan du berätta mer?

– The Yazidi Organization for Documentation är en ideell, icke-statlig organisation i Irak. Vi arbetar för att sprida information om mänskliga rättigheter, och vi dokumenterar och uppmärksammar brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi observerar och rapporterar särskilt om situationen för den yazidiska minoriteten i Irak, som utsattes för etnisk rensning av Islamiska staten (IS). Vi ger stöd till överlevare för folkmordet i samarbete med andra organisationer och givare. Och vi dokumenterar massgravar och fall med saknade personer. Vi håller också i olika fredsbyggande aktiviteter för att stärka den sociala sammanhållningen i Irak, vi riktar oss särskilt till unga. Jag är både grundare och samordnare för organisationen som är baserad i Sinjarområdet i norra Irak, där de flesta irakiska yazidier lever.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag föddes i en by som heter Dokry, norr om Sinjarberget. Där bodde jag tills jag gick ut gymnasiet. Då flyttade jag till den stora staden Mosul för att studera till civilingenjör på universitetet. Men innan jag hann bli färdig med mina studier tog IS kontroll över Mosul. Jag tvingades fly till staden Dohuk i den kurdiskkontrollerade delen av norra Irak. År 2016 lyckades jag ta min examen från universitetet i Dohuk. Då hade också Sinjarområdet befriats från IS, och jag bestämde mig för att flytta tillbaka dit. Jag började arbeta som volontär för olika civilsamhällesorganisationer och ungdomsorganisationer. Jag hjälpte andra människor att återvända till sina hem i Sinjar, och jag hjälpte till i flyktingläger. Sen bestämde jag mig för att grunda min egen organisation. I arbetet med The Yazidi Organization for Documentation gillar jag särskilt att organisera workshoppar om fredsbyggande med unga människor från olika religioner och bakgrunder som bor i Sinjar. Jag vill att alla i mitt lokalsamhälle ska kunna leva tillsammans i fred och kärlek.

Hur skulle du beskriva situationen i Sinjar just nu?

– Säkerhetsläget är fortfarande mycket dåligt, på grund av olika väpnade grupper som härjar i området. 70 procent av befolkningen är på flykt. Människor här saknar tillgång till basal samhällsservice, och hela staden Sinjar måste byggas upp på nytt eftersom mycket av infrastrukturen är förstörd.

Varför ville du delta i FBA:s program för unga fredsbyggare i Irak?

– När regionen som jag kommer från i Irak togs över av IS, fanns det lokalbor som anslöt sig till terrorgruppen och deltog i dödandet av religiösa minoriteter. Tilltron mellan olika religiösa och etniska grupper försvann helt. Nu måste vi återskapa banden och tilltron mellan olika samhällsgrupper. Jag vill få mer kunskaper om fredsbyggande så att jag kan vidareutveckla den lokala organisation jag startat, så att jag verkligen kan göra skillnad. Jag vill bidra till att den sociala sammanhållningen byggs upp på nytt, och jag vill kunna inspirera andra unga att delta i arbetet för fred.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter