Ökad kunskap om god samhällsstyrning i Ukraina – nu tar lokala aktörer arbetet vidare

FBA:s arbete med att stärka rättssäkerheten i offentlig förvaltning på lokal nivå i Ukraina har resulterat i förbättrad samhällsservice och ett kunskapslyft om medborgarnas rättigheter. Nu är lokala aktörer redo att driva arbetet med god samhällsstyrning vidare.

Inledningsvis väckte projektet förvåning. Korruptionen i Ukraina är utbredd, vilket har medfört att befolkningens förtroende för offentliga institutioner är lågt. Få förstod varför kommunala tjänstemän skulle ägna sig åt frågor om rättssäkerhet.

– Jag har sett en fantastisk förändring av människors attityder och insikter. Från ”varför pratar vi om det här” till att rättsstatens principer blivit en naturlig del i myndigheternas arbete, som bidrar till att förbättra öppenhet och tillgänglighet, säger Julia Sedyk, FBA:s samordnare på plats i Kiev.

Projektet inleddes 2015. Deltagarna från de femton kommuner som varit med upplever att de har fått handfasta verktyg för att förbättra sina verksamheter i enlighet med medborgarnas behov. Flera betonar också hur värdefullt det varit att träffa andra som delar samma utmaningar, och ta del av varandras lösningar.

Medborgarna upplever å sin sida att de numera får mer och bättre information från myndigheterna, att handläggningsprocessen för ärenden har blivit tydligare, och att möjligheterna att överklaga beslut har ökat.

– Vi ser positiva resultat, framförallt på lokal nivå. Projektet har påverkat våra samarbetspartners syn på sin egen roll som myndighetsutövare och det faktiska arbetssättet. Många lyfter fram kombinationen av olika aktiviteter – opinionsundersökningar, utbildningsinsatser och nätverksträffar – som framgångsrik, berättar Emma Öståker som är projektledare för FBA:s arbete i Ukraina.

Den positiva bilden bekräftas även i en aktuell utvärdering, där konsultbyrån FCG Sweden uttrycker att projektet har varit relevant i den ukrainska kontexten, liksom utifrån det svenska biståndets prioriteringar. Tack vare det nätverk som byggts upp kommer FBA:s samarbetspartners i Ukraina att kunna fortsätta stötta varandra i arbetet med att göra verksamheten mer transparent och rättssäker. 

Demokrati och mänskliga rättigheter är prioriterade områden för Sveriges bistånd till Ukraina. Sverige stöttar också arbetet med decentralisering av statens befogenheter till lokal förvaltning.

– Decentraliseringsreformen är oerhört viktig för Ukrainas demokratisering och modernisering, och för att stärka kommunernas ställning så att de kan skapa en effektiv förvaltning som bygger på rättssäkerhet, säger Jakob Hedenskog, biträdande forskningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och medförfattare till en rapport om Ukrainas ekonomiska reformer.

Forskare från universitetet Kyiv-Mohyla Academy har även undersökt tillgången till samhällsservice i de ockuperade områdena i östra Ukraina och på Krimhalvön. I rapporten, som genomförts inom ramen för FBA:s projekt, konstateras att de som lever på den icke-regeringskontrollerade sidan har svårt att utöva sina rättigheter som medborgare.

I en konfliktsituation ställs rättsstatens principer på sin spets. Mänskliga rättigheter hamnar i skottgluggen. 

– En dysfunktionell stat som misslyckas med att tillgodose medborgarnas behov riskerar att förstärka misstro och spänningar och därmed även den pågående konflikten, förklarar Emma Öståker.

Därför kommer FBA:s fortsatta arbete i Ukraina att inriktas mot rättsstatsuppbyggnad kopplat till den pågående konflikten, samtidigt som myndigheten säkerställer att de resultat som hittills uppnåtts tas tillvara.

Konflikten med Ryssland påverkar hela landet. Över en och en halv miljon människor har tvingats lämna sina hem. Många har fått sin egendom förstörd till följd av striderna utan att få någon ersättning.

Till och med i den lilla staden Dolyna med 25 000 invånare i västra Ukraina finns ett hundratal internflyktingar och krigsveteraner som återvänt från militärtjänstgöring. Många är drabbade av posttraumatisk stress. Den eftersatta lagstiftningen gör att internflyktingarna inte omfattas av grundläggande fri- och rättigheter. 

Invånarna i de östra delarna av landet som inte står under ukrainsk kontroll har svårt att ta del av enkla samhällstjänster som krävs för att vardagen ska fungera.

För att gå i skolan och få ut sin pension måste man vara registrerad hos myndigheterna men den ukrainska regeringen erkänner inte dokument som utfärdats på den separatistkontrollerade sidan.

Det innebär att den som lever där och vill skaffa ett pass måste ta sig över kontaktlinjen till den regeringskontrollerade sidan – något som endast är möjligt med ett ukrainskt pass. En omöjlig ekvation.

I FBA-podden kan du höra mer om utvecklingen i Ukraina. Emma Öståker, Julia Sedyk och Jakob Hedenskog medverkar.

 

Till FBA-bloggen där Ludmila Ceban bloggar om de senaste händelserna i Ukraina.

Foto: Ivan Bandura

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter