FBA bidrar till att stärka EU:s förmåga att svara på kriser

Säkerhetshoten som EU står inför har blivit allt mer komplexa. Sverige har drivit på för att stärka unionens civila krishanteringsförmåga och ger bland annat via FBA omfattande personalbidrag till insatser på olika håll i världen. Målet är att förebygga konflikter och öka respekten för demokratiska, rättsstatliga och folkrättsliga principer. Nu diskuteras hur insatserna ska bli mer flexibla, kunna lanseras snabbare och anpassas för att möta nya hot.

En rådgivande insats i Irak, en militär träningsinsats i Centralafrikanska republiken, en insats till sjöss i Medelhavet och en rådgivande insats i Ukraina utgör några av de nyaste tillskotten till de drygt 30 civila och militära insatser som lanserats av EU sedan den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken blev en realitet för snart 15 år sedan.

Det var krigen på Balkan som gjorde EU:s behov av att kunna planera och genomföra egna krishanteringsinsatser tydligt, och sedan dess har EU byggt upp en förmåga att utstationera insatser. I dag pågår 16 insatser inom ramen för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik, varav tio är civila.

Sverige har varit pådrivande för att stärka den civila krishanteringsförmågan, och är ett av de länder som bidrar med mest personal till EU:s civila krishanteringsinsatser, omkring 80 experter årligen.

– FBA har i uppdrag att rekrytera, utbilda och sända ut en betydande del av dessa observatörer och rådgivare. Vi ska också verka för att EU:s civila krishanteringsinsatser blir mer effektiva, säger Anna Wikner, enhetschef på FBA.

EU – FBA:s största partner

FBA har för närvarande omkring 30 personer utsända till EU:s civila krishanteringsinsatser. FBA ställer personal till förfogande bland annat till den rådgivande insatsen EUAM i Irak, den civila kapacitetsbyggande insatsen på Afrikas horn, EUCAP Somalia, och övervakningsinsatsen i Georgien, EUMM.

FBA har också tiotalet utsända till EU:s utrikestjänst i Bryssel varav merparten arbetar inom de strukturer som finns för krishantering. Några utsända är också placerade på EU:s särskilda representantkontor. Experterna kan till exempel arbeta med övervakning av avtal och uppbyggnad av länders kapacitet för att stärka den demokratiska kontrollen över juridiska, polisiära och militära institutioner.

FBA har sedan många år ett nära samarbete med EU i dessa frågor, och myndigheten hade bland annat en aktiv roll när EU:s nya ramverk för säkerhetssektorreform, SSR, togs fram. Idag ingår också FBA i ett konsortium som bistår när det finns ett behov av insatser i något av EU:s partnerländer, vilket ger möjlighet att stödja viktiga reformprocesser för att öka säkerheten för människor i konfliktområden.

Utvecklingen av en gemensam säkerhets- och försvarspolitik har också inneburit att EU formulerat säkerhetsstrategier. EU:s utrikeschef Federica Mogerini beskrev i samband med lanseringen av den globala strategin för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik i juni 2016 de civila krishanteringsinsatserna som unionens flaggskepp för att hantera internationella kriser och värna medborgarnas säkerhet.

Förutom att öka beredskapen hos polis, rättsstat och offentlig förvaltning finns önskemål om att EU:s civila krishanteringsförmåga också ska kunna användas för att handskas med situationer kopplade till säkerhetshot som terrorism, hybridhot, ekonomisk instabilitet, klimatförändringar och osäker energiförsörjning samt radikalisering, organiserad brottslighet och gränskontroll.

Johan Lindroth är samordnare för EU-frågor på FBA. Han berättar att den diskussion som nu pågår inom EU om den civila krishanteringens inriktning bland annat handlar om att EU:s krishanteringsförmåga måste bli mer flexibel och snabbfotad i takt med att nya säkerhetsbehov uppstår.

– EU:s roll behöver tydliggöras och arbetsmetoderna behöver förbättras liksom samordningen av insatserna. Hela EU:s verktygslåda ska kunna engageras i utrikespolitiken och insatsernas fokus och omfång ska lättare kunna justeras efter omständigheterna, säger han.

Ett konkret förslag handlar om att medarbetare med kort varsel ska kunna omplaceras för att bistå när en insats startas, och vid behov stötta existerande krishanteringsinsatser. Därtill finns förslag om samtränade specialiserade team med ämneskompetens som står redo att förstärka insatser. Förhoppningen är att EU:s medlemsstater innan årets slut ska nå samsyn om vilka intressen och principer som ska vara vägledande för EU:s utrikespolitiska engagemang, för att kunna staka ut vägen framåt.

FBA stor utbildningsaktör

Det finns även behov av att förbättra EU:s förmåga till civil-militärt samarbete och att samlat använda sig av den gemensamma säkerhets- och försvarspolitikens alla instrument, både politiska, diplomatiska och juridiska medel, men också ekonomiska incitament, utveckling och handel.

The European Security and Defence College, ESDC, etablerades 2005 för att tillgodose behovet av utbildning inom den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken. FBA bidrar till den strategiska ledningen av ESDC och verkar för att kursutbudet ska vara enhetligt, relevant och hålla god kvalitet. FBA genomför årligen introduktionskurser i säkerhetssektorreform, SSR, och leder även styrgruppen för SSR, som är ett viktigt forum för stöd till policyutveckling.

FBA genomför också kurser i jämställdhetsintegrering i krishanteringsinsatser, och insatsförberedande kurser för personer som ska arbeta i fält. FBA skräddarsyr vissa utbildningar för att stärka EU:s kompetens inom båda dessa områden.

Ib Hansen, juridisk handläggare i EUCAP Somalia, var en av deltagarna på den utbildning i jämställdhetsintegrering för civil och militär personal i EU:s krishanteringsinsatser som FBA genomförde i samarbete med ESDC tidigare i höst. Deltagarna fick träning i att analysera genusstrukturer, FN:s resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet och aktuella policyramverk inom EU.

– Som fokalpunkt för genusfrågor behöver jag kunskap och verktyg för att kunna utföra mitt arbete på bästa sätt. För att göra en genusanalys krävs både förståelse för varför det är viktigt att ha ett genusperspektiv och hur man gör rent praktiskt, säger Ib Hansen, som tyckte utbildningen var givande för hans roll i insatsen.

FBA erbjuder dessutom möjligheter att utveckla ledarskapet inom EU:s civila krishanteringsinsatser genom att öva centrala uppgifter och samverkan i en akut kris. När den civil-militära övningen Viking 18 genomfördes i Sverige i våras samordnade FBA de civila aktörernas deltagande, och omkring tjugo EU-medarbetare var på plats för att träna ledarskap i en fullskalig krishanteringsinsats.

Foto: JP Moulijn

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter