Så kan Sverige arbeta med unga, fred och säkerhet

Hälften av världens befolkning är under 30 år, många av dem lever i konfliktdrabbade länder. FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution om att öka ungas inflytande i arbetet för fred och säkerhet. FBA lägger nu fram en rapport till regeringen om hur Sverige kan arbeta för att genomföra resolutionen.

– FN:s säkerhetsrådsresolution 2250 kom till i december 2015 för att unga ofta är exkluderade i politiskt beslutsfattande. Unga vuxna måste inkluderas bättre i det internationella arbetet för fred och säkerhet, och ges större möjligheter att organisera sig för att kunna få inflytande, säger Chris Coulter.

Hon är ansvarig för FBA:s program för konfliktförebyggande och en av författarna bakom rapporten ”Sveriges genomförande av säkerhetsrådsresolution 2250: unga, fred och säkerhet” som FBA nu presenterar för regeringen.

– I rapporten lyfter vi hur Sverige kan arbeta för att inkludera ungas perspektiv i allt fredsfrämjande arbete. Det måste vara brett förankrat, det räcker inte med separata punktinsatser som några event om 2250, säger Lott Törngren på FBA som är medförfattare.

Bland rekommendationerna i rapporten står att Sverige ska inkludera unga människors perspektiv i allt från styrdokument för det internationella utvecklingssamarbetet, till genomförande av olika projekt. Lärdomar kan hämtas från arbetet med att inkludera ett jämställdhetsperspektiv i det svenska biståndet. Det är ett arbete som pågått systematiskt sedan FN:s säkerhetsrådsresolution om kvinnor, fred och säkerhet antogs år 2000.

I rapporten rekommenderas också att Sverige ska arbeta för att påverka internationella organisationer som FN, EU och OSSE att integrera ett ungt perspektiv i all verksamhet. Det finns även förslag om att Sverige ska verka för att det ska finnas rådgivare inom unga, fred och säkerhet i internationella fredsinsatser som Sverige bidrar med personal till.

– Ungdomsrådgivare finns redan i vissa av FN:s fredsinsatser och det har haft positiva effekter. Sverige skulle kunna verka för att även EU ska inrätta den typen av tjänster i sina krishanteringsinsatser, säger Chris Coulter.

Ett annat förslag handlar om att Sveriges internationella näringslivssamarbete ska fokusera mer på att skapa jobb för unga i konfliktländer. Att minska arbetslösheten bland unga kan förhindra att de lockas att gå med i väpnade grupper. FN:s resolution 2250 betonar detta. Att inkludera unga i arbetet för fred och säkerhet är inte bara viktigt för att unga utgör en stor del av befolkningen och därmed borde få vara delaktiga i beslutsfattande. Det är också viktigt att inkludera unga för att förebygga konflikter och våldsam extremism, och för att kunna skydda unga bättre under pågående konflikter.

I FBA:s rapport till regeringen finns även förslag på vad myndigheten själv kan göra inom området unga, fred och säkerhet. En idé är att FBA skulle kunna arrangera en fredsskola på Sandö för unga fredsbyggare från olika länder.

– Vi ska undersöka möjligheten att stå värd för en sådan utbildning om dialog och medling för unga, i samarbete med civilsamhället och andra svenska myndigheter, säger Chris Coulter.

FBA kommer även att se över hur information om unga, fred och säkerhet kan inkluderas mer i de utbildningar som myndigheten redan arrangerar, till exempel förberedande utbildningar för personal som ska sändas ut för att arbeta i internationella freds- eller valobservationsinsatser. Det finns därtill förslag om att se över myndighetens utdelning av statsbidrag som går till civilsamhällesorganisationer som arbetar med fred och säkerhet. Projekt som verkar för att öka ungas aktiva deltagande i arbetet för fred och säkerhet skulle kunna prioriteras mer, menar Chris Coulter.

– Många projekt som får stöd från FBA via Fredsmiljonen är organisationer ledda av unga, eller med en ung målgrupp, och det skulle vara intressant att se hur bidragsgivningen kan utvecklas ytterligare.

– Sen är det viktigt att tillägga att unga inte är en homogen grupp. När vi ger stöd till civilsamhället i konfliktländer måste vi främja en bredd av organisationer som fångar upp olika delar av samhället. Det är viktigt att unga i både stad och landsbygd inkluderas till exempel.

Under arbetet med rapporten har diskussioner förts med huvudförfattaren bakom FN:s kommande studie om det globala genomförandet av resolution 2250, ”Progress Study on Youth, Peace and Security ” som förväntas släppas under 2018.

– Enligt författaren Graeme Simpson ligger Sverige redan i framkant på området. Men vi ser att det går att göra mer, det finns höga förväntningar på Sverige från omvärlden, säger Chris Coulter.

Hon och Lott Törngren har i arbetet med rapporten också konsulterat en rad svenska myndigheter och civilsamhällesorganisationer som på olika sätt arbetar med unga, fred och säkerhet i Sverige och utomlands.

– Vi har märkt att det finns stora förväntningar bland civilsamhällesorganisationerna. Nu när regeringen fått rapporten ser vi fram emot att de ska omsätta våra rekommendationer i praktiken, säger Chris Coulter.

Här kan du läsa FBA:s rapport till regeringen i sin helhet.

Foto: UN Photo/Marco Dormino

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter