
Per Olsson Fridh, FBA:s generaldirektör
FBA har det senaste året utbildat ett 30-tal kvinnor från lika många provinser i Afghanistan i syfte att främja fredsbyggande och konfliktlösning. Utbildningen har genomförts i nära samarbete med svenska ambassaden i Kabul. Det tredje och avslutande kurstillfället äger rum i höst.
– Min förhoppning är att samtliga kvinnor, trots att det är både svårt och farligt att röra sig i landet, ska kunna återvända till Kabul i september för att avsluta utbildningsprogrammet. Jag hoppas också att vårt produktiva samarbete med ambassaden kan fortsätta, säger Tobias Petrelius, projektledare på FBA:s program för konfliktförebyggande, med ansvar för dialog- och medlingsutbildningar.
FBA har tagit fram innehållet och stått för genomförandet av utbildningen medan ambassaden har identifierat och bjudit in deltagarna samt skött administration och logistik. Margareta Wahlström, en av den svenska utrikesministerns särskilda representanter för inkluderande fredsprocesser, har också medverkat som mentor och handledare.
Enligt Tobias Petrelius finns ett stort behov av liknande utbildningar för kvinnor i hela Afghanistan. FBA diskuterar möjligheter att initiera ett liknande utbildningsprogram på provinsnivå, lämpligen i de norra provinserna där Sverige har ett engagemang sedan länge. Men för att nå ut till samtliga provinser krävs stöd från lokala aktörer och organisationer.
– Vi undersöker om det går att skala upp utbildningsprogrammet så att fler kvinnor kan ta del av det, och hur det kan kopplas samman med de fredsprocesser som pågår, berättar Tobias Petrelius.
Sveriges insats i Afghanistan inleddes 2002 och har under årens lopp omfattat både civila och militära delar. När en utvärdering av den svenska insatsen presenterades i våras, kritiserades de bristfälliga resultaten. En av få ljusglimtar var att kvinnornas ställning i samhället stärkts och att deras tillgång till utbildning och sjukvård förbättrats.
Det svåra säkerhetsläget är en försvårande faktor och riskerna måste analyseras noga. Men Tobias Petrelius låter sig inte nedslås.
– Vi vill behålla det momentum som FBA och svenska ambassaden byggt upp tillsammans med de kvinnliga deltagarna.
Foto: UN Photo/Fardin Waezi
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Statsbyggande – att bidra till starkare institutioner, myndigheter, processer och hållbar utveckling i konfliktdrabbade länder – har länge varit en huvudingrediens i storskaliga fredsprojekt. Men det finns mycket som tyder på att statsbyggandet som vi känner det kan ha spelat ut sin roll och gått in i en ny era. FBA:s generaldirektör Per Olsson Fridh reflekterar kring vad det betyder för fredsfrämjande aktörer som FBA, med utgångspunkt i en forskningsrapport av Mark Sedra, medlem i FBA:s forskarnätverk.
2023-02-03 14:23FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter