Från resolution till resultat när framtida FN-medarbetare utbildas

I dagens internationella fredsinsatser arbetar civil personal tillsammans med militär och polis mot ett gemensamt mål. En del av FBA:s uppdrag handlar om att bedriva utbildning och samträning så att olika FN-organs aktiviteter bättre kan samordnas i ett land. Syftet är att rusta medarbetare som sänds ut inför verkligheten i fält.

Varje år arrangeras UNCIVSOC på Försvarsmaktens internationella centrum i Kungsängen (Swedint). Det är en utbildning som förbereder civil personal inför arbete i en FN-ledd fredsinsats, och de utmaningar och möjligheter som rollen innebär. Årets kurs har precis avslutats efter några intensiva veckor. Flera av deltagarna arbetar redan i en fredsinsats, andra har ambitionen att åka ut på internationellt uppdrag. För samtliga är utbildningen ett tillfälle att bredda sitt kontaktnät.

Under en vecka duvas deltagarna i FN:s organisation, beslutsgångar, kunskapsområden och samarbetspartners. Flera av FBA:s medarbetare håller i utbildningspass om frågor som avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter, reformering av säkerhetssektorn och konfliktanalys. Förutom teori och fördjupade ämneskunskaper får deltagarna också öva samarbete. Det kallas integrerade multifunktionella insatser när civil personal deltar tillsammans med polis och militär i en insats.

Parallellt pågår en kurs för militär personal, UNSOC. Den avslutande veckan möts deltagarna för ett rollspel där de ställs inför ett uppdiktat scenario. En FN-stab byggs upp med civila, militära och polisiära enheter och de får i uppgift att hantera problem som uppstår i det fiktiva Bogaland. Det kan exempelvis handla om att bistå internflyktingar med humanitärt stöd, ta hand om grupperingar som försvårar arbetet och bygga förtroende hos civilsamhället. Händelseförloppet i rollspelet hade denna gång koppling till situationen i både Mali och Sydsudan där många av de militära deltagarna kommer att tjänstgöra.

– Framtida insatspersonal behöver fördjupad kunskap om hur man omsätter en resolution till verkliga resultat vid en fredsinsats. De behöver också förståelse för att det finns ett behov av en gemensam lägesbild vid en multifunktionell FN-insats med integrerad verksamhet under ett kapitel 7-mandat, säger Bodil Israelsson, projektledare för civil-militär samverkan på FBA.

De flesta av dagens konflikter äger rum inom ett land. FN-stadgans kapitel 7 ger FN:s säkerhetsråd möjlighet att besluta om militära sanktioner mot stater vars handlingar medför hot mot den internationella freden. Med dess långtgående befogenheter är kapitel 7 ett viktigt verktyg.

Ingen av de pågående FN-insatserna i världen har i uppdrag att enbart övervaka situationen.
– I några av de nya insatserna finns ingen fred att bevara utan snarare ett uppdrag att tvinga fram fred. Det skiljer sig från en traditionell FN-insats, förklarar den danska diplomaten Ellen Loej.

Hon bidrog till årets kurs och delade med sig av sina erfarenheter av ledarskap i FN-insatser som FN:s generalsekreterares särskilda representant (SRSG) och chef för insatsen UNMIL i Liberia 2008-2012 och UNMISS i Sydsudan 2014-2016.

Raul Arbinus är kursansvarig för UNSOC på Swedint. Han berättar att liknande utbildningar genomförs på många platser runt om i världen, men att Kungsängen är en av få där civil, polisiär och militär personal övar tillsammans. Fördelen är att deltagarna får ett smakprov på hur det går till i verkligheten. ”Train as you operate” kallas begreppet.

Just i år deltog cirka 70 personer i UNCIVSOC och UNSOC, merparten militärer. För dem som varit på uppdrag för Nato och Afrikanska unionen tidigare handlar det om att lära sig ett nytt förhållningssätt. I FN:s fredsinsatser leds verksamheten i regel av en civil chef som ofta även leder det politiska arbetet.

– Vi har tre skilda kulturer – den civila, militära och polisiära – med tre olika språk. Dessutom sker många personalbyten i en insats. Genom att deltagarna tränas i att handskas med interna svårigheter som kan uppstå är de bättre förberedda när de kommer ut i fält, anser Raul Arbinus.

Samverkan är en ledarskapsfråga – och något man måste öva på, menar han.
– Vi vill få deltagarna att förstå varandras perspektiv och belysa konsekvenserna från alla sidor av en konflikt. Brist på information kan äventyra ett helt land.

För samtliga parter handlar det övergripande uppdraget om att skydda civilbefolkningen. FN-medarbetaren Anders Kompass larm om övergrepp begångna av FN-personal i Centralafrikanska republiken 2014 har till exempel gjort avtryck i utbildningarna.

– Vi har stort fokus på regelverk för mänskliga rättigheter och vår etiska uppförandekod, berättar Raul Arbinus och tillägger att de flesta utbildningsmoduler även har ett genderperspektiv.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter