Försoning, mångfald och tolerans på programmet för ungdomskonferens i Liberia

Med en befolkning som till mer än hälften består av personer under 20 år har Liberias unga en nyckelroll i landets utveckling. I slutet av april genomfördes för första gången någonsin en nationell ungdomskonferens där aktuella utmaningar för unga diskuterades. Fredsbyggandet stod i fokus.

Konferensen ägde rum i Paynesville, utanför den liberianska huvudstaden Monrovia, och samlade över 200 ungdomar från Liberias samtliga 15 län. Bakom arrangemanget stod den liberianska organisationen Accountability Lab, i samarbete med svenska ambassaden och FN i Liberia. FBA var tidigare i år värd för ett möte i Stockholm då några av de liberianska ungdomsledarna förberedde konferensen tillsammans med representanter från civilsamhällesorganisationer från Sverige, Zimbabwe och Kenya.

Ett av seminarierna hade temat försoning, mångfald och tolerans. 26-åriga Jamaima Autie Kollie, som var en av deltagarna, betonar att frågorna är viktiga inför höstens parlaments- och presidentval.

– Jag gillade att diskussionen tog avstamp i vår verklighet och att vi försökte hitta lösningar på de utmaningar som finns. Det spelar ingen roll om du är congo, bassa eller kpelle – du måste vara tolerant.

Jamaima Autie Kollie är engagerad i ett nationellt nätverk bestående av unga som verkar för fred, Young Ambassadors for Peace, och ser konferensen som en fantastisk möjlighet. Hon har många tankar om hur hon ska jobba vidare i hemstaden Ganta, en av Liberias största städer som ligger på gränsen mot Guinea.

– Istället för att bara vänta på att något ska hända måste vi prata om situationen och ta tag i problemen, säger hon.

När Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf inledde konferensen framhöll hon det unika med en sådan bred samling unga kvinnor och män med olika bakgrund som rest från hela landet.

Planeringen har pågått i över ett år. Idén till konferensen uppstod i en frukostklubb för framträdande liberianska ungdomsledare som den förra svenska ambassadören i Liberia, Lena Nordström, var med och startade. Som en av inspirationstalarna på konferensen betonade hon ungdomarnas inneboende kraft, kreativitet och nytänkande.

Lena Nordström är även ett av utrikesminister Margot Wallströms särskilda sändebud för inkluderande fredsprocesser och medlem i det svenska medlingsnätverket för kvinnor. FBA projektleder medlingsnätverket, vars syfte är att öka antalet kvinnor som deltar i fredsprocesser, på uppdrag av utrikesdepartementet.

Lisa Ljungström, projektledare för FBA:s strategiuppdrag i Liberia, var med på ungdomskonferensen. Hon berättar att ungdomarna nu har ett uppdrag att gemensamt leda Liberia framåt.
– Diskussionerna mynnade ut i flera konkreta förslag på hur de unga kan bidra till en positiv utveckling för Liberia.

Unga är en av de målgrupper som identifierats i FBA:s strategiuppdrag i Liberia och stöd i frågor om försoning och konfliktförebyggande är ett fokusområde. FBA har dessutom ett uppdrag kopplat till genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 2250 om ungdomar, fred och säkerhet.  I resolutionen, som antogs 2015, betonas ungas aktiva deltagande i samhällsdialogen.

Dialogen med unga är viktig av flera skäl. När Liberia går till val om mindre än ett halvår är de ungas aktiva deltagande centralt, både för att inkludera dem i den demokratiska dialogen och för att valet ska kunna genomföras utan oroligheter.

Liberia har en våldsam historia. Det blodiga inbördeskrig som pågick under totalt 14 år lämnade efter sig stor förödelse och djupa sår hos befolkningen. Sedan fredsavtalet skrevs på år 2003 har ansträngningarna pågått för att bygga upp landet på nytt, med stöd av det internationella samfundet. Liberia har kommit en bra bit på vägen, men mycket återstår att ta itu med för att landet ska fortsätta utvecklas i rätt riktning.

Lisa Ljungström menar att det fredsbyggande arbetet är centralt för att nå en hållbar demokratisk utveckling.
– Vikten av att se och stärka landets framtida ledarskap kan inte nog understrykas. Nästa generation liberianer måste inkluderas i skapandet av en gemensam vision för framtiden, säger hon.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter