FBA bidrar till att bygga upp Irak efter IS

Irak måste byggas upp igen efter kriget mot IS. FBA får en viktig roll att spela i arbetet. Den svenska regeringen har gett FBA i uppdrag att stödja freds- och statsbyggande i Irak de kommande fem åren.

Irak är ett sargat land, med kriget mot IS, ständiga terrordåd och tre miljoner internflyktingar. Regeringen har nu antagit en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Irak, som gäller åren 2017–2021 och omfattar 200 miljoner kronor per år. Strategin ger FBA i uppdrag att tillsammans med Sida verka för en fredlig utveckling i landet.

– Irak befinner sig i ett väldigt utsatt läge. Kriget mot IS har kostat enormt mycket, i människoliv och i resurser. Det finns hela samhällen som jämnats med grunden. Barn som missat flera års skolgång. Det nya strategiuppdraget ger FBA en möjlighet att arbeta långsiktigt med att stödja återuppbyggnaden av Irak, säger Joel Ahlberg.

Joel Ahlberg har redan arbetat i flera år på FBA med stöd till Irak. 2003 invaderade USA landet och diktatorn Saddam Hussein störtades. Tiden därefter präglades av våld och kaos. För att stödja försoningsprocessen drev FBA ett projekt under 2008–2010 där representanter för olika grupper i Irak sammanfördes för att diskutera och lösa konflikter. Det följdes av ett projekt under 2013–2015 där FBA sammanförde akademiker, politiker och tjänstemän från olika delar av landet för att ta fram en analys av hur Iraks oljetillgångar kan användas för att skapa långsiktig utveckling för befolkningen.

– Uppdraget som FBA nu har fått av den svenska regeringen knyter an till tidigare insatser i Irak. Det är bra och viktigt att ta tillvara på tidigare erfarenheter och kontakter som redan byggts upp, säger Joel Ahlberg.

Under de kommande åren ska FBA framför allt stödja den irakiska regeringen i deras arbete för fred och säkerhet.
– Irak behöver hitta sätt att se framåt. Målsättningen är att FBA ska vara en betydelsefull partner till den irakiska regeringen när de söker strategier för framtiden.

Det är inget enkelt uppdrag som FBA har fått. Inte minst på grund av det svåra säkerhetsläget i Irak, där nya terrordåd sker varje vecka.
– Säkerhetsläget är en stor utmaning och vi kommer förstås att få ta ständig hänsyn till det när vi planerar arbetet.

Just nu pågår en militär offensiv mot terrorgruppen IS i Mosul, Iraks näst största stad.
– När Mosul stegvis återtas från IS av irakiska regeringsstyrkor är det ett framsteg, men samtidigt väcks många frågor. Hur ska arvet efter IS hanteras? Och hur ska olika folkgrupper kunna enas och leva sida vid sida? Irak är väldigt splittrat, mellan araber och kurder, kristna och muslimer, shia och sunni och så vidare. Det behövs en politisk dialog för att lösa konflikterna, säger Joel Ahlberg.

Foto: UN Photo/Sarmad Al-Safy

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter