Utställning utmanar stereotypa bilder av kvinnor i krig

Ett av de projekt som finansierats av FBA under 2015 är utställningen Les Femmes, som skildrar kvinnors vardag i östra Demokratiska republiken Kongo (DRK). ”Kvinnor är inte bara offer, de är centrala aktörer för förändring”, säger Anna Lithander från Kvinna till Kvinna.

FBA:s bidrag Fredsmiljonen delas årligen ut till organisationer som arbetar med nedrustning, säkerhetspolitik, fredsfrämjande utveckling, konflikthantering och förebyggande av konflikt, i syfte att stärka ett livskraftigt och pluralistiskt civilsamhälle i Sverige.

En av de organisationer som fick stöd under 2015 är Kvinna till Kvinna, som arbetar med att stödja kvinnoorganisationer i konfliktdrabbade regioner. De har tagit fram fotoutställningen Les Femmes, som skildrar kvinnors vardag och kamp för förändring i de östra delarna av DRK. Utställningen består av ett trettiotal bilder, både i färg och svartvitt, av fotografen Cato Lein.

En utställningsturné påbörjades i juni, då Les Femmes visades under Almedalsveckan i Visby. Sedan dess har utställningen visats i bland annat Borås, Göteborg, Nyköping och Uppsala. Anna Lithander är redaktionschef på Kvinna till Kvinna och ansvarig för utställningen.

Varför har ni tagit fram den här utställningen?

– Medias bild av kvinnor i krig är ofta dyster. Kvinnor porträtteras som anonyma offer för krigets fasor, utan vare sig namn eller röst. Genom Les Femmes vill vi utmana den stereotypa bilden av kvinnor i krig. Vi vet att kvinnor drabbas av våld, förtryck och diskriminering, men de är samtidigt centrala aktörer för förändring – för fred, rättvisa och demokrati. 

Vilken skillnad kan utställningen göra?

– Les Femmes skildrar kvinnors vardag i de krigströtta östra delarna av Demokratiska republiken Kongo. Utställningen visar vilka utmaningar kvinnor står inför och vilka tankar, drömmar och idéer de har om en bättre framtid. Läget är inte hopplöst och ett nytt samhälle är möjligt. Vi hoppas att Les Femmes ska bidra till ökat stöd för kvinnors rättigheter i DRK och det fantastiska och ofta utsatta arbete kvinnorättsförsvarare utför.

Vad har utställningen resulterat i?

– Les Femmes har setts av många under en turné i Sverige 2015. Utställningen har bidragit till att besökare fått upp ögonen för konflikterna i DRK, som ofta hamnar i medieskugga. Utställningen visar att förändring är möjlig även där utsattheten är stor.

Les Femmes går att se på Kulturhuset Väven i Umeå fram till 10 april.

Irene Mbinge Sango och Rachel Mugula är två vänner i Uvira, DR Kongo, som har valt att engagera sig för kvinnors rättigheter. ”Kvinnor diskrimineras överallt i samhället och ses som objekt. Begreppet jämställdhet respekteras inte alls”, berättar de. Foto: Cato Lein.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter