Tio år av FN-samarbete för att förebygga våldsamma konflikter

I tio år har FBA och FN:s politiska avdelning, UNDPA, arbetat tillsammans för att stärka FN:s förmåga att förebygga och lösa konflikter. Under ett högnivåmöte i FN:s högkvarter i New York högtidlighölls samarbetet samtidigt som vår tids komplexa konfliktmönster och utmaningar diskuterades.

– Tillsammans har vi utbildat över 200 anställda inom FN-systemet inom ett fält som är avgörande för FN:s enande roll, och för de ansträngningar som görs inom konfliktförebyggande och medling. Kursen i dialog och medling har blivit en hörnsten i UNDPA:s utbildningar och den förblir en av de bästa kurserna som finns för FN-personal som vill slipa sina kunskaper i medling och medlingsstöd, sa Jeffrey Feltman, FN:s undergeneralsekreterare för politiska frågor, i sitt öppningsanförande.

Betydelsen av dialog och medling för att lösa och förebygga våldsamma konflikter har det senaste årtiondet vunnit allt större erkännande. Inte minst inom FN-systemet, där en rad rapporter och resolutioner fastställt att konfliktförebyggande arbete är en prioriterad uppgift för FN.

Sverige har länge och aktivt stöttat FN:s politiska avdelning vars uppgift är att bistå generalsekreteraren, de särskilda sändebuden och FN:s politiska insatser att främja hållbara lösningar på konflikter. 2006 utvecklade FBA och UNDPA tillsammans en dialog- och medlingskurs, som sedan dess blivit viktig för att öka FN:s medlingskapacitet och stärka organisationens möjligheter att identifiera potentiella kriser innan de bryter ut och utforma effektiv respons.

– En stor del av de FN-tjänstemän som arbetar konfliktförebyggande har gått vår utbildning, som är mycket uppskattad. Vi är stolta över att kunna erbjuda expertstöd till personer i nyckelpositioner i arbetet med att lösa vår tids konflikter, sa Sven-Eric Söder, generaldirektör på FBA.

FN:s undergeneralsekreterare för politiska frågor uppmärksammande även att FBA har stöttat FN-insatser i fält, till exempel med utbildning inom konfliktanalys och medling, och att rådgivare inom fred och utveckling dragit nytta av FBA:s stöd. Dessutom framhölls det svenska medlingsnätverket för kvinnor, och stödet till det nordiska medlingsnätverket, som initiativ som kommer att gynna FN:s ansträngningar för att öka antalet kvinnliga FN-sändebud.

– Detta är bara några exempel på värdefulla samarbeten mellan UNDPA och FBA, ett partnerskap som hjälper oss bygga den kapacitet och expertis som behövs för ett proaktivt och effektivt FN inom konfliktförebyggande och medling, sa Jeffrey Feltman.

Under högnivåmötet den 1 december diskuterades särskilt de utmaningar som ett ökat antal icke-statliga väpnade grupper innebär för det konfliktförebyggande arbetet. Mötet öppnades av Jeffrey Feltman och Sven-Eric Söder tillsammans med Per Thöresson, biträdande chef för Sveriges ständiga representation vid FN i New York.

Panelen bestod av Teresa Whitfield, chef för UNDPA:s avdelning för policy och medling, Barney Afako, senior medlem av FN:s medlingsstödsenhet, Richard Attwood, chef för multilaterala relationer och International Crisis Groups New York-kontor. Moderator var Chris Spies, expert på fredsbyggande.

Läs mer om FBA:s arbete med konfliktförebyggande och konfliktlösning här.

Foto: UN Photo/Joao Araujo Pinto

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter