Stor reformvilja i södra Ukraina

FBA har i snart ett år arbetat med ett projekt för att stärka rättsstaten i Ukraina. Nu kan de första resultaten presenteras. ”Det finns en del brister, men samtidigt mycket reformvilja”, säger FBA:s Ludmila Ceban, som arbetat med projektet sen det startade.

FBA:s projekt syftar till att stärka respekten för rättsstatens principer inom ukrainsk lokal förvaltning, och öka kunskapen hos medborgarna om deras rättigheter. Kärnan i projektet är ett utvärderingsverktyg som FBA utvecklat och som under projektets gång kommer att användas i tolv ukrainska kommuner och städer. En av städerna som ingår i projektet är Mykolaiv, en hamnstad i södra Ukraina.

– I Mykolaiv har man valt att fokusera på markförvaltning, eftersom procedurerna kring att äga och tilldelas mark är krångliga och ofta ifrågasätts från ett rättsstatsperspektiv. Dessutom ökar trycket på markförvaltningen i Mykolaiv just nu, på grund av de återvändande soldater som vill bli tilldelade en bit land, säger Shane Quinn som leder projektet på FBA.

782 personer deltog i utvärderingen som gjorts i Mykolaiv, som bestod av intervjuer och anonyma enkäter både med de anställda och med medborgare som använder markförvaltningens service. En rad intressanta resultat kan presenteras, bland annat att proceduren för att kunna överklaga ett ärende är oklar och mycket därför är avhängigt de myndighetsanställdas ”goda vilja”.

– Hälften av de tillfrågade har överhuvudtaget inte velat svara på utvärderingens frågor om korruption. Och på vissa områden har svaren blivit så positiva att vi anar oråd. Vi kommer naturligtvis analysera detta mer djupgående, tillsammans med olika ukrainska partners, men det ser ut som att de tillfrågade inte har tillräckliga kunskaper om sina rättigheter för att kunna svara uppriktigt, vilket kan leda till svårigheter att få rätt och relevant information, säger Shane.

En utvärderingsrapport för varje kommun kommer att göras, tillsammans med rekommendationer och därefter en handlingsplan. Ludmila Ceban, som är projekthandläggare på FBA, har nyligen kommit hem efter ännu en resa till Ukraina.

– Det här projektet är väldigt efterfrågat och de valda kommunerna har själva fått ansöka om att delta. Anställda på olika nivåer i de förvaltningskontor vi möter är positiva till utvärderingarna och väldigt engagerade, vilket är en förutsättning för att projektet ska bli framgångsrikt. Det finns brister inom lokal förvaltning, men samtidigt mycket reformvilja, säger Ludmila.

FBA har upprättat ett lokalt kontor i Kiev och har nära kontakter med andra biståndsaktörer i landet. Rekommendationerna från den lokala nivån kommer att kommuniceras till den centrala nationella nivån och kopplas till pågående reformer och projekt i landet.

– En viktig del i projektet är kunskapsutbytet mellan städerna, mellan de tolv som är med i projektet, men även med andra städer och kommuner runt om i landet, säger Ludmila Ceban.

Foto: Centralniak

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter