Nytt fredsavtal i Colombia – FBA viktig aktör

Efter en lång och komplicerad process är ett fredsavtal slutligen på plats i Colombia. Nu ska FARC-soldaterna avväpnas och få hjälp att komma tillbaka till ett civilt liv. ”FBA kommer att vara en viktig samarbetsaktör för oss under arbetet som väntar”, säger Joshua Mitrotti, generaldirektör för den colombianska myndigheten för återanpassning av före detta kombattanter.

Turerna har varit många i den colombianska fredsprocessen. I augusti 2016 kom nyheten om att den colombianska regeringen och vänstergerillan FARC hade lyckats komma överens om ett fredsavtal, efter fyra år av förhandlingar. Men i oktober underkände det colombianska folket avtalet i den folkomröstning som hölls.

Colombias president Juan Manuel Santos höll då flera möten med företrädare för nej-sidan i folkomröstningen för att samla in deras synpunkter. Den 12 november tillkännagavs ett nytt avtal mellan FARC och regeringen, som ändrats på ett antal av de punkter där nej-sidan hade åsikter. Det nya avtalet godkändes av parlamentet och ska nu implementeras – till sist.

FBA har i flera år stöttat fredsprocessen i Colombia. FBA fick också under hösten 2016 i uppdrag att fortsätta bidra till fred och säkerhet i landet, inom ramen för den nya strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Colombia 2016–2020. Att ett fredsavtal slutligen är på plats i Colombia kommer att underlätta arbetet betydligt, säger Magnus Jacobson Silverryd på FBA.
– Vi har alla kastats mellan hopp och förtvivlan denna höst. Men nu kan vi se framåt och vi ska fortsätta bygga på de goda relationerna vi har med centrala aktörer i den colombianska fredsprocessen.

Magnus är anställd på programmet för avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter (DDR) på FBA. Enligt Sveriges nya biståndsstrategi för Colombia är det ett av de områden som FBA ska arbeta med i landet de närmaste åren, jämte säkerhetssektorreform (SSR) och frågor som rör kvinnor, fred och säkerhet.

Under det dryga decennium som FBA har bedrivit verksamhet i Colombia har redan ett flertal nyckelpersoner inom militären, polisen och civila myndigheter utbildats av FBA i DDR och SSR. Inom ramen för arbetet med den nya biståndsstrategin kommer FBA att erbjuda fler utbildningar för personer på strategiska poster, såväl inom SSR och DDR som inom området kvinnor, fred och säkerhet.

– Vi är mycket tacksamma för stödet vi har fått av FBA genom åren. Att vi har fått ta del av FBA:s expertis har varit viktigt för oss. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet och att också få ge tillbaka, genom att dela med oss av våra erfarenheter, säger Joshua Mitrotti på den colombianska myndigheten för återanpassning av före detta kombattanter (ACR) som FBA har samarbetat med sedan 2008.

Enligt det nya fredsavtalet ska FARC:s soldater ha lämnat ifrån sig alla sina vapen i slutet av maj 2017. Överlämningen sker vid 27 avväpningsplatser runt om i landet som sköts av den nyinrättade FN-insatsen i Colombia. De omhändertagna vapnen ska smältas ner och bli till tre fredsmonument placerade i New York, Havanna och Bogotá. Men vad som händer med de avväpnade före detta FARC-kombattanterna sedan är inte lika klart.

FBA ser över sätt att stödja ACR under 2017 i frågor som rör implementeringen av fredsavtalet. Några aktuella områden som diskuteras är hur de före detta kombattanterna kan få stöd att hitta ett civilt arbete, att påbörja en utbildning eller att återfinna saknade familjemedlemmar.
– Vi måste lyckas med det arbetet, annars finns en risk att de här människorna kommer att ansluta sig till andra väpnade grupper, säger Joshua Mitrotti.

Det rör sig om cirka 6000 FARC-soldater som ska återanpassas i samhället. Många av dem har inga erfarenheter av ett civilt liv i vuxen ålder. FARC uppstod redan på 1960-talet, samtidigt som flera andra kommunistiska gerillor växte fram i Colombia i protest mot de stora ekonomiska klyftor som präglade landet. Det blev början på ett inbördeskrig mellan gerillor, regeringsstyrkor och paramilitära grupper. Kriget beräknas ha skördat minst 260 000 liv och orsakat sex miljoner flyktingar.

Flera mindre gerillagrupper slöt fredsavtal med regeringen under 1990-talet, och under 2000-talet avväpnades och demobiliserades den stora paramilitära gruppen AUC. Men FARC växte i stället, och konflikten mellan Colombias regering och FARC intensifierades. När ett fredsavtal med FARC nu är på plats kan en 52 år lång konflikt sägas gå mot sitt slut – men fortfarande kvarstår gerillan ELN, som ska påbörja fredsförhandlingar med regeringen inom kort.

Joshua Mitrottis oro är att före detta FARC-krigare ska gå över till ELN i stället när FARC avväpnas, eller ansluta sig till olika kriminella gäng som plågar Colombia. Även om mordfrekvensen i landet har sjunkit drastiskt de senaste tio åren är våld, droghandel och annan kriminalitet fortfarande påtagliga problem i landet.
– 2017 blir ett viktigt år för oss. Om vi lyckas kan fredsprocessen i Colombia bli ett internationellt exempel.

Lorena Carrillo från tankesmedjan CINEP uttrycker också hopp om att Colombia ska bli ett globalt föredöme. Men hon betonar samtidigt att det finns många frågor som återstår att lösa. Till exempel kvarstår stora klyftor mellan stad och land i Colombia, och i de områden på landsbygden som kontrollerats av FARC riskerar ett säkerhetsvakuum att uppstå när FARC demobiliseras.
– Våld mot kvinnor är också ett utbrett samhällsproblem som vi måste arbeta mer med.

De många kvarstående utmaningarna till trots – Colombias president Juan Manuel Santos belönas nu med Nobels fredspris för sina insatser för att få ett fredsavtal på plats. Orlando Romero Reyes, regeringsrepresentant i trepartsmekanismen för övervakning av fredsprocessen, är optimistisk. Trepartsmekanismen är en institution bestående av företrädare från FARC, Colombias regering och FN-insatsen i landet, och enligt Orlando fungerar samarbetet mycket bra.
– Vi har lärt oss att förstå varandra, och det är en viktig grund för att bygga fred.

Foto: President Santos vid undertecknandet av fredsavtalet. UN Photo/Rick Bajornas

Läs mer

Magnus Jacobson Silverryd skriver i FBA-bloggen om turerna i fredsprocessen i Colombia.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter