Ny utbildningsmanual för ökat genusperspektiv i fredsinsatser

FBA har under lång tid arrangerat utbildningar med fokus på genus, fred och säkerhet. Nu lanseras en ny utbildningsmanual som tagits fram för att öka genusmedvetenheten hos personalen i fredsinsatser i allmänhet och EU:s insatser i synnerhet.

Freds- och säkerhetsinsatser behöver utforma specifika åtgärder för att kunna nå och inkludera hela befolkningen i ett insatsområde. Att insatspersonal har förståelse för genusdynamiken i området där de verkar är nödvändigt. Att arbeta med ett genusperspektiv i dessa situationer är dessutom en av grundpelarna i FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, som tydligt stipulerar att alla internationella fredsinsatser ska jämställdhetsintegreras. FBA och andra myndigheter inom EU som sänder personal till insatser inom ramen för GSFP, EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik, utbildar därför insatspersonal i hur man arbetar med ett genusperspektiv sedan länge. Som ett led i att stödja den typen av utbildningsinsatser har FBA tagit fram en utbildningsmanual.

– Det finns många träningsmanualer för att integrera ett genusperspektiv, men det fanns inte någon som utgick från kontexten för EU:s GSFP-insatser. Manualen togs fram för att fylla det gapet, säger Gabriela Elroy, programansvarig på FBA:s program för kvinnor, fred och säkerhet (resolution 1325), som har skrivit manualen.

Manualen är ett verktyg som ska hjälpa de som utbildar i genusintegrering på ett konkret sätt.

– Manualen består av sex olika delar som tillsammans utgör vad som anses vara viktiga komponenter i ett utbildningspass om varför och hur man integrerar ett genusperspektiv i en GSFP-insats. Materialet ger praktisk vägledning för presentationer och övningar, men kan också användas för bakgrundsläsning, inspiration och nya idéer. Den är utformad så att vem som helst som ska genomföra en utbildning om genusintegrering kan använda den, säger Gabriela Elroy.

Manualen kan användas även utanför GSFP-sammanhang.

– Manualen är resultatet av ett samarbete med den europeiska utrikestjänsten, EEAS, och de flesta av de praktiska exemplen och fallstudierna är tagna från kontexter av relevans för olika GSFP-insatser men de är även relevanta i andra sammanhang. De konceptuella och policyrelaterade delarna är till stor del generiska och kan i princip användas i vilka sammanhang som helst.

Förhoppningen är att manualen ska bidra till en högre genusmedvetenhet bland personalen i insatserna och därmed mer effektiv krishantering.

– Förväntningarna är att den ska vara ett stöd till de som genomför den här typen av utbildningsinsatser både i EU:s medlemsstater och i en insatsmiljö och att detta ska leda till att GSFP-personal säkerställer att de har ett genusperspektiv i sitt dagliga arbete. Därmed ska manualen i förlängningen bidra till att stärka jämställdhetsintegreringen i EU:s GSFP-insatser, säger Gabriela Elroy på FBA.

Klicka här för att läsa mer om och ladda ner manualen.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter